Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

A tökéletes tejszínhab titka

2023. július 17. 11:52

Kezdjük egy találós kérdéssel: egyszerűnek tűnik, de nem az… a címből már sejthető, hogy a tejszínhabra gondolok. Elvileg nem kell hozzá más, mint habtejszín, esetleg egy kis cukor és egy habverő, az eredmény sokszor mégsem ad okot az elégedettségre. A sikerhez sok apróságot be kell tartani, de mint tudjuk, az ördög a részletekben lakik. Az alábbiakban megpróbáljuk kiűzni onnan.

A technika

Először is szükséged lesz egy jó habverőre. Ha biztosra akarsz menni, a TRAMONTINA konyhai eszközei között biztosan találsz kedvedre valót. Persze csinálhatod géppel is, de az igazi mégis az, amikor mozdulatról mozdulatra, keverintésről kavarintásra kerülsz közelebb a tökélyhez.

Fontos, hogy a tejszínt mindig hidegen, rögtön a hűtőből kivéve kezdd el felverni. Több okból is hasznos, hiszen így éri majd el a megfelelő állagot, és nem is fröcsköl annyira, mint szobahőmérsékleten. 

A másik titok, hogy nem kell már rögtön az elején agyoncsapni a habot. Fogd meg szépen a TRAMONTINA Marffim habverődet és lassú mozdulatokkal fogj neki, csak akkor gyorsíts a tempón, ha már kezd sűrűsödni. A gondosan átszitált porcukor hozzáadásának is ekkor érkezik el az ideje. 

Tartsd észben, hogy habot készítesz, nem vajat köpülsz, szóval ha úgy érzed, elérted a kívánt állagot, azonnal hagyd abba! Már néhány felesleges mozdulat is visszafordíthatatlan katasztrófához vezethet; még egy ok a kézi habverés mellett.

Mindig annyi tejszínhabot készíts, amennyire szükséged van, hiszen még hűtőben is hamar szottyadásnak indul, még a TRAMONTINA FREEZINOX edényekben is. Szerencsére az adaggal nehéz hibázni, hiszen tejszínhabból sosem elég.

Kompromisszumos megoldások

Ha nincs időd bíbelődni, vehetsz boltban előre elkészített flakonos tejszínhabot is, viszont ennek nagy hátránya, hogy az esetek nagy részében erősen cukrozott, illetve nem biztos, hogy az állaga illeszkedik a te felhasználási céljaidhoz.

Használhatsz esetleg szifont is, ami mondhatni házi technika, bár a munka érdemi részét a patron végzi, de itt legalább a cukrot te adagolhatod az ízlésednek megfelelően.

Viszont ha egyszer sikerült önállóan, kézzel egyedül tejszínhabot készítened, szó szerint és átvitt értelemben is ráéreztél az ízére, úgysem adod alább, ha csak teheted, magad látsz neki.
Persze az alapanyagok tekintetében még így is marad némi játéktér.

Vegán tejszín

A tejszínhab a legtöbb édességhez remekül illik, de egy szimpla kávét is ünneppé varázsolhatunk vele. Szerencsére laktózintolerancia esetén sem kell nélkülöznünk a mindennapokból, hiszen létezik vegán változat. 

Szerencsére léteznek olyan növényi hozzávalókból készült megoldások, amelyek kitöltik az állati eredetű tejszín mögött maradt űrt: a kókuszolaj és a kókusztej is tökéletesen alkalmas arra, hogy tejszínhab készüljön belőle. Sem állagában, sem ízében nem marad el a klasszikus változattól, megállja a helyét bárhol, ahol eredetileg normál tejszínhabot használtunk volna. 

Nagy előnyük, hogy mindkét alapanyag eredendően édeskés, így hozzáadott cukor nélkül is bátran felhasználható.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.