Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C

Klasszikus zene, nem klasszikus helyszíneken

2023. július 19. 11:41
A kreativitásnak nincsenek határai, ezt pedig a Bakony és Balaton térségében különösképpen tudják az emberek, hiszen nem csupán az Európa Kulturális Főváros programsorozat évében, hanem már azt megelőzően is feltűnt több olyan rendezvény a környéken, amely egy klasszikus témát karol fel, de mégis csavar egyet rajta. A Klassz a pARTon! koncertsorozat pontosan ilyen, ami múlt héten indult és egészen augusztus elejéig tart.

Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész még 2015-ben hívta életre a Klassz a pARTon! nevű rendezvényt, ami üde színfoltja lett azóta a Balatonnak, ahol a pop- és elektronikus zenei fesztiválok közt a klasszikus zene is megjelenhet ennek köszönhetően.

A zongoraművész nem titkolt célja volt, hogy minden korosztályban népszerűsítse ezt a zenei stílust, ehhez viszont sok esetben ki kellett lépni a hagyományos koncerttermek világából és szétnézni a Balaton környékén, hogy hol érdemes megszólaltatni egy-egy komolyzenei formációt.

Idén a Klassz a pARTon! eljutott addig, hogy már 12 helyszín – 9 az északi, 3 pedig a déli-parton – kapcsolódjon be a sorozatba. Ezek között olyan kuriózumok is vannak, ahol az egyszerű járókelő nem feltétlenül számítana arra, hogy egy klasszikus zenei koncerttel találkozik.

Példának lehetne hozni a vászolyi víziszínpadot, a balatonedericsi strandot, vagy éppen Balatonalmádiban a part menti ligetet.

A Klassz a pARTon! persze nem csak szabad ég alatt szervez koncertet, hanem használja a térség olyan épített örökségeit, mint amilyen a tihanyi apátság is. A nyitókoncertet is itt tartották, ahol Érdi Tamás és Ştefan Cazacu gordonkaművész közösen léptek fel múlt csütörtökön.

A következő hetekben folytatódnak a koncertek, amit majd augusztus 1-jén Dörgicsén zárnak le.

A részletes programfüzet ezen a linken elérhető.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Ultrabalaton: rekordok várhatók a 211 km-es versenyen szabadidősport Ultrabalaton: rekordok várhatók a 211 km-es versenyen Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén, a 18. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalatonon, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg balatonfüredi versenyközponttal. 2024. április 30. 21:40 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.