Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C

Nyári munkát keres a gyermekünk? Bátorítsuk és segítsük!

2023. július 18. 11:21

Bár már javában dübörög a nyár, mégsem késő segíteni a gyermekünknek, ha úgy határoz, hogy ki szeretné magát próbálni a munkaerőpiacon. Persze nem szükségszerű, hogy az egész nyarat végigdolgozza, sőt az is jó, ha lebeszéljük róla, ha ezt vette a fejébe. Szüksége lesz ugyanis a két iskolai tanév között némi rendes pihenőre is, így aztán ha 2-3-4 hetet vállal, az tökéletesen elegendő.

De hogyan fogjunk hozzá, és mit tudnunk mi magunk tenni, hogy segítsünk neki megtenni az első, legtöbbször még bizonytalan lépéseket? Mai cikkünkben ennek jártunk utána.

Támogassuk a regisztrációban!

Bármennyire is digitális bennszülöttek a gyermekeink, ha komoly témára terelődik a szó, gyámoltalanná válnak, így mindenképpen segítsük őket abban, hogy regisztráljanak a Tatabányaállás https://tatabanyaallas.hu/allasok/diakmunka aloldalán. Ez lesz ugyanis az első lépése annak, hogy nyárra munkát találjon magának.

A regisztrációt követően érdemes minél több adatot megadni, és bár a klasszikus önéletrajzoktól teljesen messze van egy gimnazista CV-je, mégis érdemes kitölteni. Egyrészt megadhatjuk benne azt, hogy mihez értünk, miben vagyunk jók vagy épp kimagaslóan jók, illetve akár az önkéntes vagy iskolai munkákat is belevehetjük.

Ha egy gimnazista vagy egyetemista kellően aktív, akkor bőven lesz mit beleírni a CV-be, amivel csakis jó benyomást tehet a leendő munkaadóira.

Próbáljunk irányt választani!

Rendkívül fontos intelem minden szülőnek, hogy bár iránymutatást jó, ha adunk a gyermeknek, helyette és nélküle soha ne döntsünk őt érintő kérdésekben.

Bármennyire is azt érezzük, hogy mi jobban tudjuk, hogy miben ügyes, vagy épp, hogy mire van szüksége, a titkok kamrájának a kulcsa a fiatal felnőttek kezében lapul. 

Ez persze korántsem jelenti azt, hogy el kell engedni a kezüket, hanem sokkal inkább úgy kell funkcionálni, akár egy coach, és jól irányzott kérdésekkel a gyermekünket kell rávezetni arra, hogy kimondja, mi lenne számára a testhezálló feladat. Van, akit az irodai munkák érdekelnek, másokat a vendéglátás vonz, de van, aki megelégszik azzal, hogy árufeltöltőként dolgozzon. Hagyni kell a gyerek akaratát érvényesülni, hiszen ő fog nap mint nap bejárni a munkahelyére!

Mi legyen a megkeresett összeggel?

Nyilvánvalóan vannak olyan esetek, amikor úgymond ég a ház, és minden fillérre szüksége van a családnak ahhoz, hogy felszínen maradjanak. Ám a legtöbb esetben nem erről van szó, így ha a gyermekünk elszegődik az iskolai szünetben dolgozni, akkor mindenképpen tiszteljük meg őt azzal, hogy az általa megkeresett pénzt nem a sajátunknak tekintjük.

Hagyjuk, hadd vegye meg magának azt, amire már régóta vágyik, és ugyan biztathatjuk arra, hogy tegyen félre, vagy akár fektessen be, a végső döntésbe beleszólási jogunk nincs. Éppen ezért érdemes minél többet beszélni a praktikus dolgokról, hogy amikor gyermekünk oda jut, akkor minél jobban tudjon dönteni.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.