Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Továbbra is Kínából érkezik a legtöbb hamis termék / - Egyre többször foglalnak le hamis termékeket határainkon -

2008. május 27. 12:31
Kovács László adó- és vámügyi biztos ismertette az Európai Bizottság 2007-es évre vonatkozó jelentését a közösség határain lefülelt hamis termékekkel kapcsolatban. Ez alapján továbbra is a kínai áruk vezetik a kétes tekintélyű listát, de bizonyos hamis termékek esetében Örményország, Törökország, vagy éppen Svájc a legfőbb importőr.
Az elmúlt évben jelentősen nőtt a termékhamisítások és szabadalomsértések miatti vámügyi eljárások száma. Míg 2007-ben a vámhatóságok 43 ezer olyan esetet regisztráltak, amelynek során hamis termékeket foglalnak le az EU külső határainál. Ez a szám 2006-ban még csak 37 ezer volt. Ez az eredmény különösen a vámhatóságok és az ipari szféra közötti fokozott együttműködésnek köszönhető, amely lehetővé tette, hogy a vámhatóságok könnyebben azonosítsák a gyanús szállítmányokat, és hatékonyabban felismerjék a hamisított termékeket.
Ennek ellenére a lefoglalt termékek abszolút mennyisége csökkent: a 2006-os év rekordnak számító 128 millió lefoglalt termékéhez képest tavaly „csak” 79 millió ilyen gyanús tárgyat foglaltak le a határokon. Ez részben azzal magyarázható, hogy egyre gyakrabban kerül sor kisebb mennyiségű hamisított és szabadalomsértő termékek lefoglalására. Ugyanakkor a dohány és ruházati termékeket továbbra is nagy mennyiségben hamisítják, és emellett aggodalomra ad okot azon ágazatok előretörése, amelyek különösen veszélyesek lehetnek a fogyasztók számára (gyógyszerek, elektronikai eszközök, szépségápolási termékek).
A termékhamisítás továbbra is veszélyes fenyegetés az egészségünk, biztonságunk és a gazdaságunk számára – figyelmeztetett Kovács László a jelentés ismertetésekor. A hivatali időm lejárta előtti időszak egyik kiemelkedő céljának tekintem, hogy ezen a területen előrelépést érjünk el. Az európai uniós adó- és vámügyi biztosát elégedettséggel tölt el továbbá a Kínával nemrég elért előrelépés a nemzetközi együttműködés fokozása érdekében, amely azt célozza, hogy a probléma már a forrásánál kezelhető.

A frissen közölt jelentés alapján elmondható, hogy a hamisított termékek fő származási helye továbbra is Kína, hiszen a lefoglalt termékek közel 60 százaléka innen származik. Ugyanakkor bizonyos termékek esetében – mint például a szépségápolási termékek – más országok, így Örményország és Törökország a fő származási hely. Míg a hamisított gyógyszerek esetében Svájc, India és az Egyesült Arab Emirátusok vezetik a listát (a lefoglalt mennyiség 40, 35 és 15 százalékát adva).
A teljes lefoglalt termékmennyiség jelentős részét továbbra is a cigaretták és a ruházati termékek adják, a lefoglalt termékek 35 százalékával, illetve 22 százalékával.

 

 

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.