Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

Mi az, amit egészen nyugodtan ki lehet hagyni az önéletrajzból?

2023. július 19. 11:24

Rengeteget lehet arról olvasni, hogy mi az, aminek feltétlenül bele kell kerülnie az önéletrajzba. Arról viszont már jóval kevesebb információ érhető el, hogy mi az, amit egész nyugodtan mellőzni lehet a CV-ből.

Az sem segít, hogy nagyon sokan úgy tekintenek az önéletrajzra, mint egy kitöltendő adatlapra, melynek minden rubrikájába írni kell valamit. Holott nem az a jó önéletrajz, mely nagyon részletes, hanem az, amelyik meggyőzi a HR-es kollégákat, hogy a jelentkező ideális jelölt az adott pozícióra. Az önéletrajz megírásánál természetesen azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen állás kerül megpályázásra. A linken található Építőipari munka Budapest városában, ami mellett számos egyéb állásajánlat is található a Budapestállás online platformján.

Az alábbiakat egész nyugodtan mellőzni lehet a CV-ből.

Életkor, családi állapot

Habár ezek alapinformációnak tűnhetnek, azonban felesleges kiemelni a pályázónak, hogy például harminckét éves nő, aki egy éve házasodott. A munkaadó ugyanis azonnal arra fog gondolni, hogy a pályázó rövidesen babát szeretne, így nem a legjobb választás.

Az életkor alapú megkülönböztetés sajnos valós probléma a hazai munkaerőpiacon, és nem csupán az idősebb jelöltekre vonatkozóan. Ha a főnök harmincöt éves, a jelentkező pedig negyvenkét éves, akkor nem biztos, hogy be lesz hívva interjúra.

Ráadásul a családi állapot és az életkor jellemzően az önéletrajz elején kerül feltüntetésre, így a HR-es kollégák ezekkel az információkkal szembesülnek először. Márpedig a pályázó szempontjából ez egyáltalán nem előnyös.

Lakcím

Talán meglepő lehet, de a lakcímet sem kötelező feltüntetni az önéletrajzon. Nem is előnyös, hiszen, ha másik városban van az adott munka és ingázásra lenne szükség, akkor a HR-es könnyen más, helyben élő jelentkezőket részesíthet előnyben.

Márpedig, ha a jelölt beadja a CV-jét az adott céghez, akkor valószínűleg az ingázást is bevállalná, így nem érdemes a lakcím feltüntetésével szabotálnia magát.

A munkahelyváltás oka

Szerencsére csak kevesen kezdenek hosszasan értekezni a munkahelyváltás okáról. Ettől függetlenül fontos kiemelni, hogy erről felesleges írni. A munkaadó sem várja el, és eleve nem képezi az önéletrajz részét. Ha a munkaadó mégis kíváncsi rá, akkor majd az állásinterjún megkéri a jelöltet, hogy meséljen erről.

Fizetési igény

Ha csak a munkaadó kifejezetten nem kéri a fizetési igény pontos megjelölését, akkor nem érdemes beleírni. A túl magas összeg megnevezésével búcsút inthet a jelentkező az állásnak, míg a túl alacsony összeggel könnyű alá lőni és a későbbiekben nagyon rossz alku pozícióba kerülni. Az igazi Jolly Joker, ha az kerül a CV-be, hogy a fizetési igény alkuképes. A másik opció, hogy nem kerül feltüntetésre.

A fentebb említettek ugyan belekerülhetnek az önéletrajzba, de sokszor csak hátrányos helyzetbe hozzák a jelentkezőt, így jobb mérlegelni, és ezt követően kidolgozni a CV-t. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.