Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
10°C

Nyelvtudás az állásinterjún

2023. július 19. 11:27

Számtalan munkakör esetében megkövetelik a nyelvtudást. Sok álláskereső, ahogy meglátja, hogy az adott pozíció elnyeréséhez idegennyelv-tudás szükséges, megretten, és inkább nem is jelentkezik.

Az, hogy az álláshirdetésben angol, német vagy egyéb nyelvtudás az elvárt, nem egyenlő azzal, hogy napi szinten használni is kell a nyelvet. Éppen ezért nem kell feltétlenül lemondani a munkáról. A legtöbb helyen a nyelvtudást egyfajta szűrőként használják. Például a vendéglátásban sem mindennap használják a munkavállalók a nyelvet.

A vendéglátásban betölthető állásajánlatokért érdemes felkeresni a Debrecenállás ide vonatkozó oldalát: https://debrecenallas.hu/allasok/vendeglatas.

Idegen nyelvű állásinterjú

Általában azokban a munkakörökben, ahol feltétlenül fontos az idegennyelv-tudás, nem elég, ha az önéletrajzban fel van tüntetve. A pályázónak bizonyítania is kell, hogy valóban beszéli is az adott idegen nyelvet. 

Ez esetben nem érdemes az önéletrajzban hazudni, hiszen az állásinterjún hamar ki fog derülni a turpiság. Jellemzően a szokásos kérdések hangzanak el, mint egy hagyományos interjún, csak ezúttal angol nyelven.

Ez azt is jelenti, hogy fel lehet rá készülni, persze, nem nulla idegennyelv-tudással. Viszont, ha van egy jó alap, akkor ezt tovább lehet erősíteni a leggyakoribb kérdések válaszainak kidolgozásával.

Jellemzően ezek a kérdések hangzanak el angolul is:

  • Meséljen magáról!
  • Milyen pozíciókat töltött be eddig?
  • Miért szeretne váltani?
  • Miért szeretne nálunk dolgozni?
  • Mik az erősségei/gyengeségei?
  • Miért hagyta ott az előző munkahelyét?

A kidolgozott válaszokat nem szabad bemagolni, hanem csak mankóként szabad rájuk támaszkodni.

Ha az adott pozícióban fontos a nyelvtudás, esetleg a pályázó szeretne magabiztosan interjúzni idegen nyelven, akkor érdemes venni néhány nyelvleckét. Ezáltal fel lehet frissíteni a nyelvtudást, egy kicsit nagyobb önbizalomra lehet szert tenni.

Fontos az önbizalom

Nem kell kétségbeesni, ha nem minden mondat tökéletes vagy nyelvtani hibák is elhangzanak. A legfontosabb, hogy a pályázó ne fagyjon le. Érdemes folyamatosan, bátran beszélni, mivel így lehet az interjúztatókra jó benyomást tenni.
 
Idegen nyelvű interjú telefonon vagy videóhívásban

A modern technika lehetővé teszi, hogy az állásinterjú vagy egy előzetes kör telefonon vagy videóhívásban valósuljon meg. Ekkor könnyedén lehet puskázni. Videóhívásban nehezebb, azonban ha nem kell bekapcsolni a kamerát, akkor sima ügy.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nulla nyelvtudással fel kell olvasni a válaszokat. Egy ügyes HR-es eleve könnyen kideríti, hogy valóban beszéli-e a jelölt az adott nyelvet. A kidolgozott válaszok csak segítséget jelentenek, de nem szabad teljesen ezekre támaszkodni.

A nyelvtudás tipikusan olyan jellemző, melyben nem szabad túlozni, hanem őszintének kell lenni. Ugyanakkor nem is kell megriadni, ha az álláshirdetésben a nyelvtudást várnak el, hiszen nem mindegy, hogy tárgyalás szinten kell beszélni, vagy egy-egy vendéget kell néhanapján idegen nyelven kiszolgálni.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.