Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi fejlesztésekért is aggódik az MSZP

2023. július 25. 12:49
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője Veszprém vármegyei körúton vett részt hétfőn, ennek keretében pedig a megyeszékhelyre is ellátogatott, ahol a baloldali párt helyi vezetőjével, Hartmann Ferenccel tartottak sajtótájékoztatót országos és helyi ügyekről szocialista szemmel.
 

Ahhoz képest, hogy a Magyar Szocialista Párt korábban szebb napokat is megélt – értsd, hogy a 2000-es években kormányzó párt volt – ma pedig valahol az 5%-os parlamenti küszöb szélén táncol, a párt megmaradt keménymagja, akiket még nem szippantott fel a DK igyekeznek lehetőségeikhez mérten tematizálni a magyar politikát.

Ennek a folyamatnak a részeként Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hétfőn Veszprém vármegyében tett látogatást, ahol a párt megmaradt helyi vezetőivel is találkozott és a sajtó előtt kommentáltak néhány országos és helyi ügyet a saját nézőpontjukból. Így volt ez Veszprémben is, ahol Tóth Bertalan Hartmann Ferenccel, az MSZP helyi vezetőjével és önkormányzati képviselőjével együtt álltak kamera elé.

Tóth „orbáni infláció, orbáni megszorítások” címmel vezette fel mondandóját, amelyben elsősorban a hazai gazdaságpolitika helyzetét és az MSZP javaslatait taglalta. Véleménye szerint a most tapasztalható magas infláció három okra vezethető vissza: a Gazprommal 2021-ben megkötött hosszútávú gázszerződésre, a gyenge forintra és a magas áfára. Ezek negatív hatása együtt az államháztartás után elérte a kis- és középvállalkozásokat, valamint önkormányzatokat, így az átlagemberek szintjét is, mondta a frakcióvezető, aki ezután beszámolt az MSZP néhány javaslatáról is.

Ezek alapján csökkenteni kéne az alapvető élelmiszerek és az energiaszektor áfáját a szocialisták szerint, az élelmiszerárstopot pedig meg kéne hagyni. Ennek bevezetését egyébként az MSZP is támogatta annak idején, hívta fel a figyelmet Tóth Bertalan.

Kritizálta a CSOK és a babaváró-hitel átalakítását, amit egyébként még a Fidesz-KDNP kormányzat talált ki és vezetett be komolyabb ellenzéki össztűz mellett, megszűnni pedig ezután sem fognak ezek a családtámogatások, csak némileg átalakulnak.

Tóth Bertalan a kritikák mellett néhány javaslattal is előállt, amivel a költségvetési hiányt az MSZP szerint lehetne csökkenteni. Ilyen például a globális nyereségadó hazai növelése, amivel a nagyobb multikat sarcolnák meg jobban, valamint a minimálbér adómentességét is szorgalmazta.

Tóth Bertalan után Hartmann Ferenc helyi ügyek felé irányította a sajtótájékoztatót. Ő három olyan fejlesztést emelt ki, amelyek régóta terítéken vannak, de Lázár János, építési és közlekedési miniszter felfüggesztett egyelőre. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy országosan összesen 270 állami beruházást napoltak el, ezekben pedig mindössze három Veszprémet érintő projekt szerepel, miközben tisztán kormányzati támogatásból az EKF keretében közel 40 milliárd forintból épülnek és újulnak meg veszprémi infrastruktúrák.

Ami viszont kikerült a kormányzati támogatások közül, az a 82-es főút gyulafirátóti elkerülőjének megépítése, ami az épülő NATO-bázis miatt is indokolt lenne, emelte ki Hartmann, a Dózsavárost és Jutasi úti lakótelepet összekötő völgyhíd megépítése, amelyről konkrét látványterveket is prezentált a képviselő a sajtótájékoztón, valamint a 8-as út elkerülőjének további felújítása a nemesvámosi és csatári elágazóig.

Hartmann Ferenc hozzátette, hogy megkereste Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt, hogy lobbizzon ezekért a fejlesztésekért, valamint ugyanerre kérte az MSZP frakcióját is a Parlamentben.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.