Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
22°C
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
22°C

Lelebeg, majd felemel az idei Kabóciádé

2023. július 29. 0:02
Péntek délután kezdődött e a jubileumi 30. Kabóciádé családi fesztivál a Veszprémvölgyben. Az ikonikus veszprémi programsorozat folytatva az elemek sorát, idén a levegőre építkezik programjaival, amelyben a bábszínház mellett a cirkuszművészet is komoly hangsúlyt kap, persze mindezt úgy, hogy leginkább a gyermekek élvezzék.
 

Talán nincs is olyan veszprémi ember, aki valamelyik életciklusában, gyermekként, szülőként, vagy nagyszülőként ne vett volna részt a Kabóciádé fesztiválon. Ennek azért is van komoly esélye, hiszen idestova harminc éve rendezik meg Veszprémben a Kabóca Bábszínház gondozásában a családi fesztivált, így azok, akik egykor gyermekként vettek részt rajta, ma már jó eséllyel szülőként kísérik a saját kisgyermekeiket a Kabóciádéra.

Idén a hagyományoknak megfelelően ismét a Veszprémvölgybe, ahol péntek délután kezdődtek el a programok.

A Kabóciádé persze sokat változott az évtizedek alatt, de a két házigazda, Habakuk király és Boróka királyné változatlanul vidáman fogadta idén is a völgybe kilátogatókat. Több cirkuszi sátorban és szabadtéri játékkal készültek a gyermekeknek, de mindegyik esetében van egy kapocs, ami összeköti tematikájában a programokat.

Ez nem más, mint a négy őselem közül a levegő. Ahogy az előző két évben a föld és a víz már debütált a Kabóciádén, idén a levegő kerül terítékre, ez pedig olyan látványos előadásokban is megnyilvánul a hétvégén, mint a Cirkollektív akrobatáinak bemutatója. Sőt, nem csak előadják majd tudásukat, hanem néhány akrobata trükkre meg is tanítják az érdeklődőket.

A pénteki megnyitón a város részéről Brányi Mária, alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki amellett, hogy beszélt a Kabóciádé generációkon átívelő jellegéről, hozzátette, hogy ahogy levegő nélkül sincs élet, úgy Kabóciádé nélkül sem lehet elképzelni a veszprémi nyarakat.

A szervezők idén közel húsz színpadi produkcióval készültek, ezek között a már említett cirkuszi programok mellett éjszakai kalandtúra és bábszínház-előadások is szerepelnek a vasárnapig tartó felhozatalban.

A Kabóciádé idei programjairól az alábbi cikkünkben írtunk részletesen.

 

Kapcsolódó cikk
Kimaxolják a cirkuszt a völgyben a hétvégén
Harmincadik alkalommal rendezi meg a Kabóca Bábszínház a Kabóciádé Családi Fesztivált. Számos játék mellett tizenöt vendégelőadás és két saját produkció is várja az érdeklődőket, köztük egy új bemutató.

 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. 2024. május 4. 12:27 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Színház a legkisebbeknek Színház a legkisebbeknek Megtartották a Kabóca Bábszínház legújabb babaszínházi előadásának, a Dödöllének az olvasópróbáját – tájékoztatott a színház. 2024. április 9. 12:32 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.