Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Hűséggel lenni a föld iránt egy életen át

2023. július 30. 17:37
Generációk, múlt és jelen találkozását ünnepli 2023-ban Szabadságpuszta, melynek részeként a település legidősebb és legrégebbi lakóit is felköszöntötték a hétvégén.

Szabadságpuszta, az egykori Velty puszta is aktív közreműködője az Európa Kulturális Fővárosa programoknak. A Szabadság lakótelepi Baráti Kör sikeresen pályázott a VEB2023-nál, így lehetősége nyílt megrendezni a „Szabadságpuszta múltja és jelene” című programsorozatot, melynek harmadik állomása a szombati Pusztanap volt.

A szervezők ezzel szerették volna újra aktivizálni a helyieket, lehetőséget adni a régi és új lakóknak, a különböző generációknak a találkozásra és az együttműködésre, megnézni, mi az, ami összekötheti őket, valamint a korábbi években gyakran megszervezett Pusztanap megreformálására.

Éppen ezért 2023-ban a generációk, a múlt és a jelen találkozásának témáját emelték középpontba, a meghívott lakókkal együtt pedig azt mutatnánk be, hogy egy majorság történetében mit jelentett az állatokkal és a növényekkel, a természettel való együttműködés.

Nagy Zsoltné Ibolya, a baráti kör tagja úgy fogalmazott, a mai nemzedékek nehezen veszik tudomásul, hogy az élet nem velük kezdődött, hanem az elődeik munkásságával. „Ők építették számunkra ezt a falut, azokat a kiváló feltételeket, melyekre mi építhetjük a jövőt.”

Az eseményre kilátogatott Kovács Áron önkormányzati képviselő is, aki bevallása szerint szerencsésnek érzi magát, hogy részt vehetett a korábbi rendkívül vidám, bensőséges és megható programokban is. „Bár a rendezvény címe Szabadságpuszta múltja és jelene, valójában minden ilyen alkalommal a jövőt építjük. Azt pedig, hogy a városrész az önkormányzatnak is fontos, jól mutatják az elmúlt évek fejlesztései: a kerékpárút létesítése, az Alsóerdő utca felújítása, valamint a következő időszakban a játszótér bővítése.

Mihályfi Márta néprajzkutató, a baráti kör tagja mesélt arról is, milyen volt felidézni a település lakóival beszélgetni arról, miért szeretnek itt élni, mit ad nekik felnőttkorukban, az idősebbek hogyan élték meg a régi időket. Úgy látja, fontos, hogy meghallgassuk azokat az embereket, akik 40-50, sőt akár 80 éve itt élnek – ennek érdekében digitalizálni is fogják a velük folytatott beszélgetéseket.

A Pusztanapon pedig fel is köszöntötték a település legidősebb lakóit, illetve azokat, akik a legrégebb óta élnek itt: Szili Ernőné Piroska nénit és Keszthelyi Csabát, valamint Novák Sándorné Ili nénit és Kovács Gergelyné Teri nénit, akik mindketten 1944 óta laknak a teleülésen.

Az egész napos programon emellett kézműves foglalkozások, népi játékok, zenés előadások is várták az érdeklődőket, valamint a régi hétköznapi és a mezőgazdasági élet fortélyaiba is bárki betekintést nyerhetett.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Erdei Anna immonológus a Tudományról szabadON következő vendége Az MTA VEAB Tudományról szabadON című sorozatának következő eseményén is egy köztiszteletben álló akadémikussal beszélgetnek kötetlenül, a tudomány szerepéről és társadalmi felelősségéről, a kutatói pálya szépségeiról és kihívásairól. A helyszín idén is az MTA VEAB Székház panorámás kertje lesz most csütörtökön 17 órától. tegnap 13:17 Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze árvíz Hosszan elhúzódó árhullámra számítanak, Orbán szerint most jön a neheze Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztévében. Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón értékelte a helyzetet. tegnap 10:42 Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon árvíz Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  2024. szeptember 17. 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. 2024. szeptember 17. 19:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.