Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C

Auer Lipót emlékét méltón őrzi tovább Veszprém

2023. augusztus 1. 23:42
Százhetven évvel ezelőtt született Veszprémben Auer Lipót világhírű hegedűművész és pedagógus, a modern hegedűpedagógia egyik legnagyobb hatású mestere.  Kedden ünnepélyesen átadták a megújult Auer-házat, ahol a művész gyermekkorát töltötte.
 

A Thököly Imre utca 1. cím alatt található ház sokáig magánkézben volt, majd miután az önkormányzat megvásárolta, 2022 novemberében kezdtek hozzá az épület felújításához. Az országosan védett műemlék teljes megújulása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

Hangszerkészítő műhely és bemutatóterem, valamint vendégművészek fogadására is alkalmas lakások is helyt kaptak a megújult épületben. Az itáliai műhelyekhez hasonlóan itt is bepillantást nyerhetünk a hangszerek javításába, készítésébe, hiszen Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelyét mostantól nem a várban, hanem az Auer-házban látogathatjuk meg.

Az ünnepélyes átadót Porga Gyula, polgármester nyitotta meg, aki Auer Lipót elvitathatatlan szerepét emelte ki Veszprém kulturális hagyományainak megteremtésében.

Európa Kulturális Fővárosaként és az UNESCO zene városaként kötelességünk méltóképpen tisztelegnünk Auer Lipót munkássága előtt.  A művész szülővárosából, Veszprémből indult és egy egész világot hódított meg, világhírű művészek egész sorát nevelte, eredményességében máig nem sikerült felülmúlni őt. A zeneszerző egykori otthonának felújításával így egy újabb szeletet mutathatunk meg a Veszprémbe érkező vendégeknek, városunk identitásából és a múltunkból – mondta el a polgármester.

Porga Gyula beszédét Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója egészítette ki gondolataival: Auer Lipót egyszerre volt előadóművész, oktató, elképesztő tehetségek és nagy művészek jó barátja, illetve nagyszabású személyiség is.  Olyan ember, aki lassan száz éve nincs közöttünk, az utókornak mégis örök példaként kell emlékeznie rá, és a jelenkor emberének feladata ezt az emléket hűen fenntartani.  Auerhez hasonlóan úgy kell nevelni a gyermekeket, hogy a zenét szeressék és tiszteljék, de saját tehetségükhöz és személyiségükhöz mérten tapossák ki útjukat.  

Sümegi Elemér hegedűkészítő mester gyorstalpalót is tartott az átadón részt vevő Ovádi Péter, országgyűlési képviselőnek, Markovits Alíz, Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatónak és Porga Gyula, polgármesternekSümegi Elemér hegedűkészítő mester gyorstalpalót is tartott az átadón részt vevő Ovádi Péter, országgyűlési képviselőnek, Markovits Alíz, Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatónak és Porga Gyula, polgármesternek

A megnyitót Demel Eszter, a Gárdonyi Kamara Zenekar vezetőjének növendékeinek műsora zárta, akik Bartók művein át tökéletesen megmutatták - Demele Eszter szavaival élve -, hogy a zenének egyszerre van közösségben tartó ereje és érzelemre nevelő hatása is.  

Az EKF programsorozat támogatásának köszönhetően Auer Lipót személye és szellemisége a közeljövőben több rendezvényen is tovább él: októberben zajlik a Chaconne Fesztivál, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója, és a Mini Carnagie Hall rendezvénysorozat is. Augusztus 1-6 között pedig kezdetét vette az Auer Fesztivál , - melynek keretében olyan a világhírű művészeket lehet látni és hallani a Hangvillában és a Megyeházán, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői. 

A felújított Auer-ház üzemeltetője a Művészetek Háza Veszprém, az általuk meghívott alkotó és kiállító művészek kapnak majd szállást az épületben, köztük az első lakók a szombaton, augusztus 5-én nyíló A föld útjai című japán kerámiakiállítás alkotói lesznek.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.