Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

A Veszprémi Állatkert is segített a bajba jutott elefánt bikán

2023. augusztus 2. 10:42
Magyarország vezető állatkertjei – köztük az élvonalban a Veszprémi Állatkerttel – látványos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben: a szűk kifutók helyett tágas állattartó és bemutató helyek épültek, valódi természetes közeget nyújtva az állatoknak. Azonban nem csak infrastrukturálisan volt szemmel látható a fejlődés, de a hazai állatkertészeti szakma is jelentős változásokon ment keresztül. Jól képzett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező munkatársak, állatkerti szakállatorvosok gondoskodnak állatkerti lakóink mindennapjairól, ezzel felzárkóztatva a szakmát az európai élmezőnyhöz.

A hazai állatkertek, és azok munkatársai nem konkurensként tekintenek egymásra, hanem egymást segítve, a speciális tapasztalatokat egymással megosztva dolgoznak, hiszen a szakma, a hivatás iránti elkötelezettségük nagyon szoros összekötő erő.

Ennek a szoros szakmai együttműködésnek láttuk legutóbb a jó példáját a Győri Állatkertben. Vasárnap reggel érkezett a hívás, hogy Pembé, az állatkert gyönyörű afrikai elefánt bikája rosszul lett, nem tud felállni. Természetes, hogy ilyenkor az ember még Veszprémből is azonnal útnak indul segíteni, minden aznapi programját félretéve, poggyászában a speciális, elefántokra tervezett hevederekkel, nagy szakítószilárdságú kötelekkel, karabínerekkel  – mondta el lapunknak Török László,a Veszprémi Állatkert igazgatója.

Kifejlett, 5-6 tonnás afrikai elefánt bikák felsegítése egy igazi szakmai kihívást jelent, hiszen különösen veszélyes állatokról van szó, ormányuk szorításából szinte lehetetlen kiszabadulni, rúgásuk emberre halálos is lehet.

A bonyolult mentési folyamat egy precíz, összehangolt csapatmunkát igényelt. Amíg az állatorvosi csapat azon küzdött, hogy a fekvő állat keringése ne omoljon össze, addig egy másik csapat az állat felfújható légpárnákkal, hevederekkel történő felemelését készítette elő.

Több mint két órán keresztül küzdöttek az állatkerti szakemberek a győri tűzoltók technikai segítségével az elefánt megmentésén. Különös érzés volt látni, ahogy ez a hatalmas állat - megérezve, hogy a körülötte álló emberek segíteni akarnak neki – utolsó erejét is összeszedve küzdött, hogy a segítségére sietők támogatásával feltornázza magát, megtalálja egyensúlyát és sikerrel talpra álljon – mondta el Török László a történtek kapcsán, aki szintén helyt állt a szakmai stáb tagjaként a mentés során.

A sikeres elefántmentő akció nem csak itthon kapott különleges figyelmet, számos külföldi állatkert, nemzetközi szakember is kifejezte elismerését a hazai állatkertészek szakmai sikere előtt.

Mindenki megkönnyebbülésére Pembé jobban van, és reméljük, hogy ez az impozáns afrikai elefánt bika még sokáig nyújt felejthetetlen élményeket a Győri Állatkert látogatóinak.

Képek: Zoo Győr Facebook

Balogh Dóra
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. tegnap 21:25 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  tegnap 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. 2024. július 21. 20:40 Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. 2024. július 20. 23:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.