2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Riporterek találtattak / – peches veszprémiek –

2008. április 6. 10:28
A tévétalálkozó egyik látványos eseménye volt az április 5-i „Riporter kerestetik”, melyre négy csapat nevezett, köztük a Pannon Egyetem ifjú titánjai is, akik azáltal, hogy az 1-es „rajtszámot” húzták, némi hátrányba kerültek (ehhez szervezési pontatlanság is hozzájárult). A mezőnyt az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem és a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói tették teljessé.
 

Az ismert tévés személyiség, Baló György vezette vetélkedő három fordulóból állt. Ezek mindegyike szintén három – különböző nehézségű, olykor talán vitatható – feladatot tartalmazott.

A bevezetőben a bemutatkozás cseppet sem könnyű koreográfiáját kellett produkálni, persze „tévés nyelven”, mint az összes többi feladatot.

Azonnali reagáló képességet igényeltek a felismerős feladatok. Közismert személyiségeket (Presser Gábor, Fábry Sándor, Pálfy István, Pogány Judit) és épületeket (MTV-székház, Nemzeti Múzeum, Nemzeti Színház, Magyar Nemzeti Bank) kellett azonnal felismerni, s a lehető legtöbb információt azokról elmondani, ha úgy tetszik: felkonferálni.

A közönséget talán a Mátyás királlyal készített interjúk lelkesítették fel, hiszen félezer évente egyszer, ha megadatik, hogy álruhás uralkodónkkal találkozzunk. A szabadjára eresztett fantázia, a humor és az aktualitás jellemezte a beszélgetéseket.

Kevésbé sikerült a magyar játékfilm- és tévéjáték-részletek felismerése, jóllehet számos emlékezetes produkcióból (Tanú, Isten hozta, őrnagy úr, Egy óra múlva itt vagyok, Az Orion űrhajó kalandjai stb.) játszottak be egy-egy jellemző részt.

Már-már profizmust igényelt (hozták is a szintet az ifjak!) a híradó-részletek azonnali kommentálása (pl. Talmácsi fogadása, Pavarotti halála stb.).

A „házi feladat” a „járdakoptatási díj” bevezetésének feldolgozása volt. Itt aztán brillírozhattak a versenyzők a televíziós eszköztár teljes felvonultatásával, ifjonti humorérzékükkel, a napi politika aktualizálásával. Bizony Baló György is elsomolyodott, mikor az Estve című műsorban „Faló Györgyi” faggatta a kormány- és ellenzéki párti képviselőket.

                

Kevésbé sikeres (az egyik zsűritag szerint megoldhatatlan) feladat volt az „Egy percünk a tiéd”, melyben ki-ki elpanaszolhatta, miért is nem éppen őrá szabatott ez a világ (a veszprémiek itt mutatták meg igazi, intellektuális arcukat profán gondolatokkal és versidézetekkel fűszerezett programjukban).

A versenyzőknek végül „hozott” interjúalanyt kellett megszólaltatniuk, ám ez a feladat inkább a riportalanyok profizmusát (köztük M. Nagy József faszobrászét) tükrözte, mint a kérdezőkét.

A szerencse végül is a színházasoknak kedvezett, őket az ELTE követte, majd a pécsiek és a hazaiak.

A műsorvezető és a zsűritagok is úgy összegezték a játékot, hogy az az elmúlt évek „Riporter kerestetik”-jei közül a legszínvonalasabb volt.

 

– Zatkalik –

Zatkalik András

További cikkek

Új veszprémi kerekasztal alakult a Jutasi lakótelepen
Új veszprémi kerekasztal alakult a Jutasi lakótelepen
A Jutasi úti lakótelepen működő oktatási és köznevelési intézmények részére összehívott kerekasztal első ülését csütörtök este tartották az Agórában.
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A dokumentum hét pontban foglalja össze a partnerség fő területeit.
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Csütörtökön megvolt az első vizit a Csolnoky Kórház gyerekosztályán, ezúttal nemcsak az egészségügyi dolgozók kopogtattak be az osztály ajtóin, hanem két piros orrú is.
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Egykori deportáltak is koszorúztak hétfő délután a Törvényszék épülete előtt tartott megemlékezésen.
Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament
Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament
November 11-én tartotta éves ülését a Veszprém Megyei Diákparlament, ahol a diákságot érintő, oktatásra vonatkozó kérdésekről tárgyaltak, illetve megválasztották az Országos Diákparlament Veszprém megyei tagjait.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap