Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan maradjon művész, aki felnő

2010. június 11. 5:00
A Veszprém megyei gyermek és ifjúsági képzőművészeti díjért kiírt pályázat eredményeit hirdették ki csütörtökön, a Megyeházán.

A Harmónia Művészeti Iskola keretei között működő Kis Bakony táncegyüttes Mátyusföldi tánca után Talabér Márta országgyűlési képviselő, és Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőjét Pablo Picasso idézettel kezdte: Minden gyermek egy művész, a kérdés csak az, hogyan maradjon művész, ha már felnőtt.

– Nagy volt az érdeklődés a pályázat iránt. Évfordulót is ünneplünk, hiszen két évtizede jegyzeték be a Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítványt - mondta.

Az alapítvány támogatja a beteg gyermekek gyógyítását, gyűjtéseket végez civil szervezetekkel együtt, külföldi műtétek végzésére.

- Újra és újra meggyőződöm róla, hogy Veszprém megye természeti szépségei páratlanok és az érzékeny szem számára kimeríthetetlenül kínálják a megörökítendő látnivalókat, és az olyan naturális vagy elvontabb inspirációkat, amelyekből a gyermek- és ifjúsági képzőművészeti pályázat résztvevői már évek óta egyre növekvő számban és kedvvel építkeznek. Az elmúlt évek megyei rajzpályázatai során egészen komoly művészeti műhellyé nőtte ki magát számos iskola és, óvoda rajzi közössége. Zsűri társammal Kádár Tibor festőművésszel 560 alkotás közül válogattunk- mondta Tamás Ákos iparművész, a zsűri egyik tagja.

A különdíjakat és az elismeréseket Talabér Márta adta át. A zsűri véleménye alapján az ifjúság művészeti nevelésében kiemelkedő munkát végző közösségek kapnak fődíjat, amiket Göndör József a megyei önkormányzat ifjúsági és sportreferense és a pályázat főszervezője hirdetett ki.

A fődíjasok: a veszprémi Harmónia Alapfokú Művészet Oktatási Intézmény, a magyarpolányi Német Nemzetiségi és Alapfokú Művészeti Iskola, a homokbödögei Alapfokú Művészeti Iskola és a nagyesztergári Ányos Pál Általános Iskola.

A 20 éves évforduló alkalmából egy tortával kedveskedett a Veszprém Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány a jelenlevőknek.

Ódor Eszter
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.