Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az albérletszezon indulása után nőtt az érdeklődés a kiadó és az eladó lakások iránt is

2023. augusztus 9. 12:15 // Forrás: MTI
Az albérletszezon indulását követően jelentősen nőtt az érdeklődés a kiadó és az eladó lakások iránt is - közölte az ingatlan.com.

A közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ismertette: a felvételi ponthatárok kihirdetése óta országosan 13 százalékkal nőtt az albérletek iránti heti érdeklődések száma. Ezzel párhuzamosan 30 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra a ponthatárhirdetést követő héten, amire korábban nem volt példa.

Utóbbi a szakértő szerint azzal is magyarázható, hogy az egyetemisták szüleinek egy része az eladó lakások piacán látható megtorpanás és árcsökkenés miatt megnézte, hogy a dráguló albérletek miatt érdemes-e esetleg ingatlant vásárolni. Végül az érintettek nagy része a bérlés mellett döntött, mert az eladó lakások iránti érdeklődések száma egy héttel később már visszaesett a korábbi szintre - tette hozzá Balogh László, aki mindezt úgy értékelte, hogy az elmúlt évben végbement lakásár-korrekció még nem érte el azt a szintet, ami a vevőket a piacra csábítaná.

Az ingatlanhirdetési portál friss adataiból az is látható, hogy a kiadó lakások iránti kereslet a ponthatárhirdetés után Budapesten 12 százalékkal, a legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató vármegyeszékhelyeken pedig 19 százalékkal erősödött. Rámutattak, hogy a keresletélénkülés éves összevetésben is jelentős. Az idei albérletszezon kezdetét követően hetente 9 százalékkal több érdeklődés érkezik a kiadó lakások iránt, mint a tavalyi ponthatár-húzás utáni időszakban.

Balogh László a közleményben megjegyezte, hogy a megnövekedett kereslet szinte rögtön felszívja a bővülő kínálatot is. Országszerte - az ingatlan.com oldalán - már több mint 13 400 kiadó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a bérlők, de a legjobb albérleteket a tulajdonosok már órák alatt ki tudják adni ebben az időszakban.

Az albérletszezon következő hulláma augusztus 15. után várható, ugyanis ekkor hirdetik ki az egyetemek és főiskolák, hogy kinek jutott kollégiumi férőhely, és kinek kell bérlés útján megoldani a lakhatását - olvasható az ingatlan.com közleményében.
 

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.