Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az albérletszezon indulása után nőtt az érdeklődés a kiadó és az eladó lakások iránt is

2023. augusztus 9. 12:15 // Forrás: MTI
Az albérletszezon indulását követően jelentősen nőtt az érdeklődés a kiadó és az eladó lakások iránt is - közölte az ingatlan.com.

A közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője ismertette: a felvételi ponthatárok kihirdetése óta országosan 13 százalékkal nőtt az albérletek iránti heti érdeklődések száma. Ezzel párhuzamosan 30 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra a ponthatárhirdetést követő héten, amire korábban nem volt példa.

Utóbbi a szakértő szerint azzal is magyarázható, hogy az egyetemisták szüleinek egy része az eladó lakások piacán látható megtorpanás és árcsökkenés miatt megnézte, hogy a dráguló albérletek miatt érdemes-e esetleg ingatlant vásárolni. Végül az érintettek nagy része a bérlés mellett döntött, mert az eladó lakások iránti érdeklődések száma egy héttel később már visszaesett a korábbi szintre - tette hozzá Balogh László, aki mindezt úgy értékelte, hogy az elmúlt évben végbement lakásár-korrekció még nem érte el azt a szintet, ami a vevőket a piacra csábítaná.

Az ingatlanhirdetési portál friss adataiból az is látható, hogy a kiadó lakások iránti kereslet a ponthatárhirdetés után Budapesten 12 százalékkal, a legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató vármegyeszékhelyeken pedig 19 százalékkal erősödött. Rámutattak, hogy a keresletélénkülés éves összevetésben is jelentős. Az idei albérletszezon kezdetét követően hetente 9 százalékkal több érdeklődés érkezik a kiadó lakások iránt, mint a tavalyi ponthatár-húzás utáni időszakban.

Balogh László a közleményben megjegyezte, hogy a megnövekedett kereslet szinte rögtön felszívja a bővülő kínálatot is. Országszerte - az ingatlan.com oldalán - már több mint 13 400 kiadó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a bérlők, de a legjobb albérleteket a tulajdonosok már órák alatt ki tudják adni ebben az időszakban.

Az albérletszezon következő hulláma augusztus 15. után várható, ugyanis ekkor hirdetik ki az egyetemek és főiskolák, hogy kinek jutott kollégiumi férőhely, és kinek kell bérlés útján megoldani a lakhatását - olvasható az ingatlan.com közleményében.
 

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.