Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C

Zöldségeskertet szeretnél a gyep helyére? Itt a megoldás!

2023. augusztus 11. 14:03

A legtöbb ember úgy hiszi, ha valaki a kerti pázsit helyére, vagy annak egy részére szeretne létrehozni egy ágyást, az fáradtságos munkával valósítható csak meg. Van azonban egy bevált módszer, amivel sokkal könnyebben megvalósítható mindez, mintha a hagyományos módon kerülne rá sor.

Amire szükség lesz, és amire nem

Amennyiben egy füves terület helyén szeretnénk konyhakertet létrehozni, akkor szükség lesz némi kartonpapírra, valamint lótrágyára és természetesen a Csodakertész Barna Faiskola konyhakerti magvaira is az ültetéshez.

A pázsitot le kell takarni színezetlen, sima kartonpapírral, majd azon 30-40 centiméternyi rétegben lótrágyát kell szétteríteni. A tetejére vékonyan faaprítékot is lehet szórni, már csak esztétikai okokból is.

Az ásót, kapát el is lehet felejteni, hiszen ezekre az eszközökre nem lesz szükség. Nem kell tehát kiirtani a füvet, nem kell fellazítani a talajt. Aki a fentiek szerint jár el, az néhány hónappal később már szüretelheti is munkája gyümölcsét. Voltaképpen a “gyep tetejéről” szedheti ki a haszonnövények elszórt magjaiból szárba szökkenő növények terméseit.

Aki ezt a módszert követi, annak keveset kell gazolnia

Ha valaki úgy dönt, kipróbálja a fenti módszert, akkor a bőséges termés mellett még egy pozitívummal számolhat. Nem kell majd annyit gyomlálnia.

Az első időszakban még szükség lehet a gyomnövények kézzel történő eltávolítására. Később azonban a gyomok száma csökkenni kezd. Ideális esetben csak az aprószulák jelenlétével kell majd számolni. Ez egyébként a házi nyulak egyik kedvenc eledele, így tehát akár hasznosítani is lehet adott esetben.

Megeshet, hogy a cukkini levelei hatalmasra nőnek ilyen gazdálkodás esetén. Néhány felesleges levelet nyugodtan le lehet vágni, és talajtakaróként lehet használni olyan fűszernövények környezetében, mint amilyen a bazsalikom.

A mulcs átalakul

Aki a folyamatot tavasszal kezdi, annak számolnia kell azzal, hogy a 40 centis lótrágya elkomposztálódik a nyárra. A szalmaszálakat már alig lehet majd felismerni a maradékban.

Nyár közepére a mulcs teljesen átalakul, és össze is esik. Ilyenkor mindenképpen célszerű pótolni, így képes lesz továbbra is a nedvességet a talajban tartani.

Ezek a további teendők

Ha az ember felszedi a vöröshagymát és a fokhagymát, utána érdemes a területet átkapálni egy kicsit. Az évelő gyomokat javallott eltávolítani. Ezt követően a területet le lehet takarni szalmával.

Amennyiben veteményezésre kerül sor, akkor szét kell húzni a szalmát gereblye segítségével. Így máris árkot lehet húzni a magok elvetéséhez, a talaj mélyebb bolygatása nélkül. Csemegekukorica, cékla, fekete retek, sörretek, sárgarépa vagy saláta is vethető ezzel a módszerrel. Kései vetésű uborkával is lehet kísérletezni.

Aki ezt a gazdálkodási módszert választja, az fáradságos talajforgatás és talajmegmunkálás nélkül is termőre fordíthatja a földjét. További előny, hogy keveset kell az ilyen területet locsolni, ugyanakkor egészen kis területről sok termést lehet begyűjteni.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.