Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyurcsány megy, Kiss jön?

2008. május 27. 14:15 // Forrás: echotv.hu-magyarhirlap.hu
A szocialisták teljes gőzzel készülnek az őszi kormányfőváltásra – tudta meg a Magyar Hírlap bizalmas forrásból. A lap információi szerint az MSZP meghatározó érdekcsoportjai leginkább Kiss Péter kancelláriaminisztert tudnák elképzelni a kisebbségi kormány élén.
A korábbi hírekkel ellentétben Bajnai Gordon gazdasági csúcsminiszternek korántsem olyan jók az esélyei, mint ahogy arról több hazai és külföldi orgánum is beszámolt. Sőt az MSZP-frakció meghatározó politikusai úgy gondolják, a híreket maga Bajnai "generálta", felismerve, hogy ennél jobb pillanat nem kínálkozik neki a miniszterelnöki poszt megszerzéséhez.

"Csakhogy a pártban nincs hátországa, az uniós beruházások láthatatlansága miatt a frakció csalódott benne, de sokaknak visszatetsző az őt támogató üzleti kör mohósága is" – érvelt a lapnak egy neve elhallgatását kérő vezető szocialista.

A Magyar Hírlap információi szerint az MSZP meghatározó érdekcsoportjai inkább Kiss Péter kancelláriaminisztert tudnák elképzelni a kisebbségi kormány élén. Erősödnek a pártban azok a hangok is, amelyek szerint a váltással meg kell várni a jövő tavaszi európai parlamenti választásokat, s addig Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki pozícióban tartani. Gráf József földművelésügyi minisztert nem sorolják az esélyesek közé, akkor inkább egy negyedik, ma még ismeretlen befutót képzelnek el.

A forgatókönyvek aszerint módosulnak, hogy az SZDSZ június 7-i küldöttgyűlésén Kóka Jánost vagy Fodor Gábort választják-e elnökké, s mellettük milyen összetételű ügyvivői testület alakítja a liberálisok politikáját. Egyelőre Fodor esélyei jobbak, ő pedig inkább visszavezetné a koalícióba a pártot, ha a kormányfőt nem Gyurcsány Ferencnek hívnák. Egyre több szocialista látja viszont úgy, hogy a kisebbségi kormány sorsa nem a kormányfő személyétől, hanem a szabad demokratákkal és az MDF-fel kötendő megállapodásoktól függ. Számukra elfogadható, ha eseti alkukkal lavíroznak el az EP-választásokig, s annak eredményétől függően váltanak kormányfőt.

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese a Stop.hunak adott tegnapi interjújában felhívta a szabad demokraták figyelmét, hogy csak rajtuk múlik, lesz-e, és mikor, előre hozott parlamenti választás.

Kijelentette azt is, hogy a politika menetrendjét az SZDSZ pillanatnyi érdeke fogja meghatározni, de az MSZP-nek nincs szándékában félreállítani Gyurcsányt. Vagyis ha az SZDSZ nem szavazza meg a jövő évi költségvetést, jöhet az előre hozott választás. A liberálisoknak több a vesztenivalójuk, hiszen a közvélemény-kutatások szerint kiesnének a parlamentből. Az MSZP ellenzéki pártként legfeljebb esélyt kapna az újraépítésre. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője erre így reagált: az MSZP pillanatnyi érdekek szerint cselekszik ahelyett, hogy Magyarország hosszú távú fejlődését tartaná szem előtt.
Beke G. László
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.