Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Figyelem, a parmezán nyomokban mikrocsipet tartalmaz!

2023. augusztus 19. 12:04
Észak-Olaszországban megelégelték, hogy sokan hamisítják az eredeti parmezán sajtokat, ezért a jövőben mikrocsipeket helyeznek el a termékekben, hogy bebiztosítsák a hamisíthatatlan eredetmegjelölést.

Az eredeti olasz parmezánnak (parmigiano reggiano) szigorú gyártási előírása van, amit viszont sok készítő felrúg és olcsóbb hamisítványokkal árasztja el a boltokat. Ezellen régóta harcol a Parmigiano Reggiano Konzorcium, amely szervezet most formabontó ötlettel állt elő, miszerint elektronikus csipeket is tesznek a sajtokba. Minderről a Guardian számolt be a cikkében.

Az eredeti parmezán csak Észak-Olaszországban készülhet, a sajtkorongok súlya átlagosan negyven kilogramm és legalább egy évet kell érlelni őket. Nem véletlen, hogy ez az egyik legdrágább sajt a piacon, viszont számos esetben ilyen név alatt piacra dobnak sokkal olcsóbban és egyszerűbben készülő sajtokat is, a készítők pedig a „parmezán” márkajelzés miatt nagy pénzeket szakítanak.

Az eredeti sajtkészítők most arra vállalkoztak, hogy 120 000 készülő sajtba mikrocsipeket tesznek, amiket bescannelve a fogyasztó megbizonyosodhat annak eredetiségéről.

És ha már fogyasztók szóba jöttek, az ötletgazdák azt ígérik, hogy a csipek a sajt kérgében lesznek elhelyezve, amit egyébként le szoktak vágni az emberek fogyasztás előtt, de ha valaki mégis lenyelné ezeket a kütyüket, akkor sem lesz semmi baja a szervezetének.

Információink szerint a kalocsai pirospaprikánál nem fontolgatják a technológia bevezetését, így a magyar pörköltbe még véletlenül sem szórunk csipeket az ízesítéskor.

vehir.hu
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.