Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Figyelem, a parmezán nyomokban mikrocsipet tartalmaz!

2023. augusztus 19. 12:04
Észak-Olaszországban megelégelték, hogy sokan hamisítják az eredeti parmezán sajtokat, ezért a jövőben mikrocsipeket helyeznek el a termékekben, hogy bebiztosítsák a hamisíthatatlan eredetmegjelölést.

Az eredeti olasz parmezánnak (parmigiano reggiano) szigorú gyártási előírása van, amit viszont sok készítő felrúg és olcsóbb hamisítványokkal árasztja el a boltokat. Ezellen régóta harcol a Parmigiano Reggiano Konzorcium, amely szervezet most formabontó ötlettel állt elő, miszerint elektronikus csipeket is tesznek a sajtokba. Minderről a Guardian számolt be a cikkében.

Az eredeti parmezán csak Észak-Olaszországban készülhet, a sajtkorongok súlya átlagosan negyven kilogramm és legalább egy évet kell érlelni őket. Nem véletlen, hogy ez az egyik legdrágább sajt a piacon, viszont számos esetben ilyen név alatt piacra dobnak sokkal olcsóbban és egyszerűbben készülő sajtokat is, a készítők pedig a „parmezán” márkajelzés miatt nagy pénzeket szakítanak.

Az eredeti sajtkészítők most arra vállalkoztak, hogy 120 000 készülő sajtba mikrocsipeket tesznek, amiket bescannelve a fogyasztó megbizonyosodhat annak eredetiségéről.

És ha már fogyasztók szóba jöttek, az ötletgazdák azt ígérik, hogy a csipek a sajt kérgében lesznek elhelyezve, amit egyébként le szoktak vágni az emberek fogyasztás előtt, de ha valaki mégis lenyelné ezeket a kütyüket, akkor sem lesz semmi baja a szervezetének.

Információink szerint a kalocsai pirospaprikánál nem fontolgatják a technológia bevezetését, így a magyar pörköltbe még véletlenül sem szórunk csipeket az ízesítéskor.

vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.