Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért jött Veszprémbe az amerikai nagykövet?

2023. augusztus 28. 13:48
David Pressman a péntek délutánját töltötte Veszprémben, ahol nemcsak a látványos turisztikai beruházásokat nézte meg, hanem szokatlan állomása is volt a túrájának.

Az EKF évében nem rendkívüli, hogy időről időre nemzetközi delegációk érkeznek Veszprémbe, pénteken viszont az átlagosnál nagyobb készülődést láthattak azok, akik délután az Óváros téren sétáltak. Nem sokkal ezután begördült egy diplomata autó, amiből David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szállt ki, akit Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fogadott a téren.

A találkozóról kikerült információk szerint Pressman az ő invitálására érkezett Veszprémbe, azonban Navracsics nem miniszterként, hanem veszprémi polgárként hívta meg a nagykövetet, akivel már régebb óta ismerték egymást korábbi munkakapcsolatuk okán.

A látogatás során a diplomata találkozott Porga Gyula polgármesterrel, valamint a VEB 2023 Európa Kulturális Főváros program vezetőivel is, akikkel közösen tekintették meg a várban zajló fejlesztéseket és a Művészetek Háza által gondozott kiállításokat. Itt személyesen Vass László műgyűjtő vezette körbe a diplomatát. (A nagykövetről egyébként az hírlik, hogy nagy pártolója a kortárs képzőművészeteknek.)

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

A látogatás keretében a Kunsztba ültek be egy kávéra, ahol a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének munkatársaival is találkozott Pressman.

A hivatalos program azonban nem csak Veszprém belvárosában zajlott. A nagykövet ellátogatott a Házgyári út 1. szám alatti „pokoli toronyba” is, hogy megnézze az ott folyó szociális munkát, amit a város a Máltai Szeretetszolgálattal közösen valósít meg, valamint tett egy kitérőt Herendre is a porcelánmanufaktúrába.

A találkozóról mind a veszprémi házigazdák, mind a nagykövet posztolt a Facebookon.

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

Porga Gyula úgy fogalmazott, hogy a kultúra eszközeivel igyekeznek erősíteni a diplomáciai kapcsolatukat az USA-val. Navracsics Tibor szintén pozitívan nyilatkozott a látogatásról és megköszönte a nagykövet nyitottságát és érdeklődését Veszprém és a veszprémi EKF-programmal kapcsolatban.

David Pressman több posztot is közzétett a veszprémi délutánjáról, ezekben ő is megköszöni a meghívást. „Semmi kétség, Veszprém hihetetlenül különleges hely. Megtiszteltetés volt felfedezni ezt az országrészt Navracsics Tibor miniszter, Porga Gyula polgármester és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa vezérigazgatója, Markovits Alíz társaságában” – írta a Facebook-on.

Ez azért is tekinthető különösen fontos diplomáciai sikernek Veszprém szempontjából, mivel a nagykövettől az utóbbi időben több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amiben a magyar kormányt bírálta, ezúttal viszont egy kormányzati finanszírozásból megvalósuló kulturális projektről és az azt menedzselő emberekről beszélt végig pozitív kontextusban.

vehir.hu
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.