Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Miért jött Veszprémbe az amerikai nagykövet?

2023. augusztus 28. 13:48
David Pressman a péntek délutánját töltötte Veszprémben, ahol nemcsak a látványos turisztikai beruházásokat nézte meg, hanem szokatlan állomása is volt a túrájának.

Az EKF évében nem rendkívüli, hogy időről időre nemzetközi delegációk érkeznek Veszprémbe, pénteken viszont az átlagosnál nagyobb készülődést láthattak azok, akik délután az Óváros téren sétáltak. Nem sokkal ezután begördült egy diplomata autó, amiből David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szállt ki, akit Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fogadott a téren.

A találkozóról kikerült információk szerint Pressman az ő invitálására érkezett Veszprémbe, azonban Navracsics nem miniszterként, hanem veszprémi polgárként hívta meg a nagykövetet, akivel már régebb óta ismerték egymást korábbi munkakapcsolatuk okán.

A látogatás során a diplomata találkozott Porga Gyula polgármesterrel, valamint a VEB 2023 Európa Kulturális Főváros program vezetőivel is, akikkel közösen tekintették meg a várban zajló fejlesztéseket és a Művészetek Háza által gondozott kiállításokat. Itt személyesen Vass László műgyűjtő vezette körbe a diplomatát. (A nagykövetről egyébként az hírlik, hogy nagy pártolója a kortárs képzőművészeteknek.)

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

A látogatás keretében a Kunsztba ültek be egy kávéra, ahol a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének munkatársaival is találkozott Pressman.

A hivatalos program azonban nem csak Veszprém belvárosában zajlott. A nagykövet ellátogatott a Házgyári út 1. szám alatti „pokoli toronyba” is, hogy megnézze az ott folyó szociális munkát, amit a város a Máltai Szeretetszolgálattal közösen valósít meg, valamint tett egy kitérőt Herendre is a porcelánmanufaktúrába.

A találkozóról mind a veszprémi házigazdák, mind a nagykövet posztolt a Facebookon.

forrás: US Embassy Budapestforrás: US Embassy Budapest

Porga Gyula úgy fogalmazott, hogy a kultúra eszközeivel igyekeznek erősíteni a diplomáciai kapcsolatukat az USA-val. Navracsics Tibor szintén pozitívan nyilatkozott a látogatásról és megköszönte a nagykövet nyitottságát és érdeklődését Veszprém és a veszprémi EKF-programmal kapcsolatban.

David Pressman több posztot is közzétett a veszprémi délutánjáról, ezekben ő is megköszöni a meghívást. „Semmi kétség, Veszprém hihetetlenül különleges hely. Megtiszteltetés volt felfedezni ezt az országrészt Navracsics Tibor miniszter, Porga Gyula polgármester és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa vezérigazgatója, Markovits Alíz társaságában” – írta a Facebook-on.

Ez azért is tekinthető különösen fontos diplomáciai sikernek Veszprém szempontjából, mivel a nagykövettől az utóbbi időben több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amiben a magyar kormányt bírálta, ezúttal viszont egy kormányzati finanszírozásból megvalósuló kulturális projektről és az azt menedzselő emberekről beszélt végig pozitív kontextusban.

vehir.hu
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Idén, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Balassa Valériának és dr. Balczár Lajosnak ítélte oda a kitüntetést, melyet kedd délután a Deák Ferenc utcai rendezvényközpontban ünnepélyes keretek között vehettek át. tegnap 15:01 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.