Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ugrálhatnak örömükben az iskolába visszatérő gyerekek

2023. augusztus 29. 21:26
Újrafestették a Cholnoky iskola előtt megkopott ugróiskolát, így az megszépülve, élénk színekkel fogadja a tanévet megkezdő gyerekeket. 

Az ugróiskolát eredetileg két és fél évvel ezelőtt festették fel a Cholnoky Kerekasztal Egyesület tagjai és az iskola pedagógusai, az időjárás és a rendszeres használat azonban mára elkoptatta az ábrákat – nyilatkozta lapunknak Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő. 

Hogy a pénteken induló tanévben szebb, élénkebb színekben pompázó ugróiskola várja a nyári szünetről visszatérő gyerekeket, az önkéntesek kedden ismét munkához láttak, és az E-Pannon Kft. által felajánlott festékekkel felfrissítették a rajzokat. A képviselő ígéretet tett arra, hogy az ugróiskola állapotát a jövőben is figyelemmel kísérik, és szükség esetén javítják.

Sótonyi MónikaSótonyi Mónika

 Honnan ered az ugróiskola?

Az ugróiskola a világon mindenütt elterjedt ügyességi gyerekjáték, melyet a földre rajzolt vagy karcolt ábrán meghatározott szabályok szerinti, többnyire féllábon való végigugrálással játszanak – írja a Wikipedia. A közösségi lexikon szerint a játék a történelem előtti időkből származik, amikor kultikus jelentése lehetett. Bizonyos vallásos (ma már keresztény) vonatkozásai ma is vannak: némelyik ugróiskola a templomok alaprajzát utánozza, és az egyes mezők neve mennyország vagy pokol. Első ismert megjelenése Britanniából származik, ahol a római katonák kiképzésének része volt. Az ugróiskolát akkor teljes fegyverzetben és menetfelszereléssel teljesítették. Feltevések szerint innét terjedt el, ma a világ csaknem minden részén a gyerekek kedvenc játékává lett.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egyetértésben zajlott a közösségi tervezés a Cholnoky lakótelepen Egyetértésben zajlott a közösségi tervezés a Cholnoky lakótelepen Kedd délután a Cholnoky Jenő Általános Iskolában tartották a közösségi tervezés záró eseményét, ahol részletesen is beszámoltak arról, pontosan mire jutottak a közterületek megújításáról szóló tervezés során. 2023. december 20. 14:36 A városrészekben is várják a karácsonyt A városrészekben is várják a karácsonyt Adományokat gyűjtöttek a Cholnokyn, ünnepséget rendeztek a Dózsában, Kádártán is várják az ünnepet. 2023. december 17. 15:22 A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre advent A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre A Cholnoky-lakótelepen, a Jeruzsálemhegyen és az Egyetemvárosban is saját kisebb, de jó hangulatú összejövetelekkel készültek már a héten is az ünnepekre, miközben a belvárosban megnyílt a télki Gyárkert, az ActiCity-ben pedig kézműves karácsonyi vásárt tartottak. Mutatjuk előbbieket is. 2023. december 10. 15:55 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.