Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
18°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
18°C

A kultúrán keresztül hirdetik az örömhírt

2023. szeptember 5. 12:35
Az Ars Sacra célja, hogy népszerűsítse Európa hagyományos keresztény kultúráját és lehetőséget teremtsen az embereknek a szakrális művészetekhez való kapcsolódásra. A rendezvény 2023-as mottója: „Keresd a békét!” (Zsoltárok 34:15).
 

A Veszprémi Főegyházmegye komoly lehetőséget lát a művészetek nyelvén való kifejezés, a megszólítás erejében, ezért szeptember 16. és 23. között örömmel csatlakozik a már hagyományos Ars Sacra Fesztiválhoz, a szakrális, vallásos kultúra és művészet nagyszabású országos eseményéhez, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa évad is kiemelten támogat.

A zene, a szakrális zene egyetemes, és valamennyi művészeti ág közül talán a leginkább érinti az érzelmeinket, ezért a leghatározottabban képes az emberre hatást gyakorolni. Nem tudjuk és nem is akarjuk kivonni magunkat a hatása alól. A zenei szolgálat mindig is jelentős szerepet játszott a keresztény kultúrkörben a vallásos ünnepeken, liturgikus eseményeken is. A hit, az elmélyülés, az imádság, a ráeszmélés, a rácsodálkozás – emberi szempontból – legkifejezőbb megnyilvánulásaként.  A zene egyben képes átlépni a nyelvi és kulturális korlátokat is.

A Veszprémi Főegyházmegye feladatának tekinti, hogy mindenkihez szóljon, s mindenkinek elmondhassa azt az Örömhírt, mellyel életünk tartalmas, boldog, szabad lehet. Ennek a Krisztusba vetett élő hitünknek számtalan megjelenése lehet. Ezek közül talán a kultúra és a zene a „legkézzelfoghatóbb” eleme szolgálatunknak. A zene nélkülözhetetlen, mint a hit kifejezésének és Isten dicsőítésének egyik eszköze. 
A Veszprémi Főegyházmegyében az idén öt városban – Veszprémben, Keszthelyen, Balatonalmádiban, Tapolcán és Ajkán – mintegy 12 koncerttel és művésztalálkozóval várják az érdeklődőket.

Az egyházmegye már az eseménysorozat első napján, szeptember 16-án négy helyszínen is koncerttel várja az érdeklődőket. Balatonalmádi-Vörösberényben a Loyolai Szent Ignác-templomban Szamosi Szabolcs orgonaművész 18.00 órától orgonál a hallgatóságnak. Tapolcán a Nagyboldogasszony-templomban Virágh András Gábor orgonaművész hangversenyét hallhatjuk 19.00 órától. Keszthelyen a Karmelita Bazilikában Kovács Szilárd Ferenc lép fel 19.30 órától. Veszprémben a Szent Mihály Főszékesegyházban Jakab Hedvig orgonaművész előadását hallgathatjuk meg 19.30 órától.

Különleges zenei élménynek ígérkezik Dankos Attila orgonaművész és Fekete Melinda Zsófia szaxofonművész közös koncertje is szeptember 19-én, 19.30 órától a veszprémi Érseki Palota dísztermében.
Szintén a megújult veszprémi várnegyed, a Körmendy Ház látja vendégül Veszeli Lajos festőművészt, akivel művésztalálkozót tartanak szeptember 20-án 19.00 órától.

A keszthelyi Karmelita Bazilikában szeptember 22-én, 18.00 órától beszélgetőestre várják Orr Lajos szobrászművészt, majd 19.00 órától szentmise következik, ezután pedig 19.45 órától Dankos Attila szólaltatja meg az orgonát.

Szeptember 23-án, 19.00 órától az ajkai Jézus Szíve-templomban Soós Gábor orgonaművész hangversenyezik.

Az események sora Veszprémben szintén szeptember 23-án zárul, ekkor 16.00 órától művésztalálkozóra várják a Szent Mihály Főszékesegyházba Budaházi Tibor, Munkácsy-díjas festőművészt. A szentmise 18 órakor kezdődik, majd a program Dankos Attila improvizációs estjével zárul.
Az Ars Sacra Fesztivál ingyenes programokat kínál minden érdeklődőnek.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az épített örökségünk védelme és a minimális környezetterhelés kiemelten fontos eleme a programsorozatnak, ezért ZERO WASTE, vagyis hulladékmentes eseményként valósulnak meg az előadások. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen vendéglátóegység nem üzemel, de aki szeretne, az hozhat magával enni-és innivalót. Ebben az esetben azonban kérünk mindenkit, hogy saját poharat, kulacsot használjon, és ne eldobható, PET-palackkal készüljön. Kérjük, hogy amennyiben hulladék keletkezik, az a megfelelő szemetesbe kerüljön. A környezetünk védelméhez bárki hozzá tud járulni, ha az eseményre közösségi, vagy tömegközlekedéssel érkezik.

vehir.hu
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. 2024. május 4. 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.