Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ecsetvonások kamarazenéje

2023. szeptember 9. 21:37
Születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást Bojtor Károly festőművész munkáiból Veszprémben, a Dubniczay-palotában. 

Bojtor Károly a Nógrád megyei Mátraverebélyen született, életének utolsó húsz évét töltötte Veszprémben. Képeiből ezúttal Herth Viktóra válogatta össze a tárlat anyagát, igyekezett olyan festményeket bemutatni, amelyeket korábban nem láthatott a nagyközönség – így elsősorban a család és magángyűjtők tulajdonában lévő alkotások kerültek a Várgaléria falaira. 

A kiállítás csütörtöki megnyitóján Porga Gyula felelevenítette, hogy legutóbb 2019-ben, a művész halálának huszadik évfordulóján láthatott emlékkiállítást a veszprémi közönség. A polgármester megjegyezte: Veszprém időszámítása nem 2023-ban kezdődött, a múltunkra kell támaszkodnunk, amikor a jövőnket tervezzük. Bojtor Károly veszprémi jelenléte is rajzolta a város kulturális arcélét – a város mindig nyitott volt és befogadta az ide érkező művészeket.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza korábbi igazgatója kamarazenéhez hasonlította a kiállítást, ami méretben is kisebb műveket vonultat fel. A termekben tematikusan csoportosították az alkotásokat, egy-egy ilyen ciklusban jól megfigyelhetők, hogyan dolgozott fel újra meg újra egy-egy visszatérő motívumot az alkotó. A festőt az ember belső megtapasztalásai, az etikai, erkölcsi dilemmái és azok képi megfogalmazása foglalkoztatta. 

Bojtor megfogalmazott mindent, amit az életről, a halálról és a létezésről tudott, a képeiben ott van minden

– fogalmazott Hegyeshalmi.

A Bojtor Károly Alapítvány képviseletében a művész lánya, Bojtor Zsuzsa adta át a Bojtor Károly-emlékdíjat Veres B. Zsuzsannának, aki odaadóan törődött a veszprémi és környékbeli művészettel és saját gyermekeként tekintett az alapítványra. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. ma 16:41 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. tegnap 12:07 Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek kiállítás Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek Az elmúlt egy évben közel 70 nemzetközi, nehéz sorsú fiatal vett részt egy 18 napos nemzetközi képzési folyamaton, mely során önkéntességen keresztül rengeteget tanultak önmagukról és a világról, és arról, hogy a szupererő bennük is ott van, tetteikkel és gondolataikkal befolyásolják a világ alakulását. Erről a projektről nyílt kiállítás a Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában. 2023. szeptember 15. 20:27 Miért kerül negyven fej a Színházkertbe? Miért kerül negyven fej a Színházkertbe? A Színházkert buszmegálló alatti részét már lezárták és intenzíven takarítják a kordon mögött. Erre szükség is van, hiszen negyven darab fejnek kelleni fog a hely. 2023. szeptember 17. 8:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.