Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Keresztény fiatalok Veszprémből kiáltanak a világ békéjéért

2023. szeptember 8. 14:08
Szeptemberben olyan dolgok fognak történni, amelyekre még nem volt példa Veszprémben. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a keresztény hit egy új lendületet kap a fiatalok által. Mindenesetre a Pueri Cantores mozgalom szellemében szervezett Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó és a KATTÁRS – Katolikus Társadalmi Napok egyaránt ezt segítik elő. Több száz éneklő fiatal a Kossuth utcán, komoly társadalmi kérdések boncolgatása gyakorlati keresztény szemmel, ez mind a két nagyszabású esemény kínálatában.

Ahhoz nem is kell gyakorló kereszténynek lenni, hogy tudjuk, a zenének gyógyító ereje van. De képzeljük el, mi történik akkor, amikor az éneklés ereje egyesül az erős hittel, mindezt megspékelve a fiatalos lendülettel és energiával, ráadásul több százas nagyságrendben!

Valami ilyesmit kell elképzelni, és már választ is kaptunk, hogy mi várható szeptember 28. és október 1. között a Pueri Cantores jegyében szervezett Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozón.

De mi is az a Pueri Cantores, aminek szellemében szervezik a veszprémi találkozót?

Valójában egy XX. század elejére visszanyúló mozgalmat neveznek így. A század elején néhány francia egyetemista úgy döntött, hogy létrehoznak egy egyesületet a párizsi fiúkórusoknak. Ezzel a formációval aztán 1924 és 1931 között számos hangversenykörúton részt vettek a Föld több kontinensén, hogy énekükkel mindenhol a békét hirdessék, kiváltképp az I. világháború borzalmai után. A mozgalom ereje nem csökkent a II. világháború után sem, sőt, nemzetközi méreteket öltött. A Pueri Cantores-nek sikerült például először megszervezni a kölni kórustalálkozót, ahol francia és német kórusok vettek részt, ez volt az első olyan nagy esemény, ahol a háborúban két hadban álló nép tagjai a keresztény megbékélés jegyében együtt léptek fel.

A Pueri Cantores Föderáció célja ma sem változott, az énekszó nyelvén hirdetik a nemzetek közötti megbékélést. Ma már 47 tag tagországot számlálnak, amelynek ugyan hazánk nem tagja, de kecskeméti, székesfehérvári és veszprémi kórusok már több ízben részt vettek a találkozóikon.

Szóval Veszprémben e világméretű kezdeményezés lelkületében szervezi meg a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával a keresztény kórustalálkozót, ahol 15 kórus mintegy 600 fiatal tagja érkezik a városba. Abban pedig szinte biztosak lehetünk, hogy egy rendkívül hangos kiáltás lesz a veszprémi a világ békéjéért, amit sokan meg fognak hallani az országhatárokon túl is.

Ezzel párhuzamosan egy másik kiemelt rendezvény is zajlik majd a városban, pontosabban a párhuzam nem is a legjobb kifejezés erre, hiszen a kórustalálkozót tökéletesen kiegészíti majd a KATTÁRS - Katolikus Társadalmi Napok.

A katolikus egyház által életre hívott találkozó nem hirdet egyebet, minthogy az egyháznak igenis vannak konkrét és gyakorlati válaszai a tágabb társadalmi kérdésekre, problémákra, amelyeket, ha még többen meghallanának, akkor egyszerűbben lehetne túljutni a nehezebb időszakokon is. Akár olyan helyzeteken is, mint amit a 2020-as évek hoztak el a világba a világjárvánnyal, a háborúval, a gazdasági válsággal.

Ennek a találkozónak ad otthont az idei évben Veszprém szintén a főegyházmegye szervezésében. Ahogy Udvardy György, veszprémi érsek is fogalmazott a KATTÁRS-sal kapcsolatban, a rendezvény lényege, hogy a keresztény egyháznak mindig van mondanivalója, minden korban, bármely kultúrában társadalmi vonatkozásban is.

A KATTÁRS egyszerre fesztivál, konferencia és találkozó, ahol intézmények, társaságok, ifjúsági mozgalmak találkoznak és mutatják be egymásnak azt, hogy milyen módon tudják a társadalom javát szolgálni.

Szeptemberben tehát elindul, vagy inkább kiteljesedik valami Veszprémben, abban a városban, ami a kereszténység bölcsője volt, amikor Szent István király a pogányságtól a keresztény hit felé fordult. Mindezt ma már XXI. századi stílusban, a kor pezsgésének megfelelő formában élheti át az, aki részt vesz, vagy egyszerűen csak találkozik a Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó, valamint a KATTÁRS rendezvényeivel.

Képek: Pueri Cantores

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.