Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Keresztény fiatalok Veszprémből kiáltanak a világ békéjéért

2023. szeptember 8. 14:08
Szeptemberben olyan dolgok fognak történni, amelyekre még nem volt példa Veszprémben. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a keresztény hit egy új lendületet kap a fiatalok által. Mindenesetre a Pueri Cantores mozgalom szellemében szervezett Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó és a KATTÁRS – Katolikus Társadalmi Napok egyaránt ezt segítik elő. Több száz éneklő fiatal a Kossuth utcán, komoly társadalmi kérdések boncolgatása gyakorlati keresztény szemmel, ez mind a két nagyszabású esemény kínálatában.

Ahhoz nem is kell gyakorló kereszténynek lenni, hogy tudjuk, a zenének gyógyító ereje van. De képzeljük el, mi történik akkor, amikor az éneklés ereje egyesül az erős hittel, mindezt megspékelve a fiatalos lendülettel és energiával, ráadásul több százas nagyságrendben!

Valami ilyesmit kell elképzelni, és már választ is kaptunk, hogy mi várható szeptember 28. és október 1. között a Pueri Cantores jegyében szervezett Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozón.

De mi is az a Pueri Cantores, aminek szellemében szervezik a veszprémi találkozót?

Valójában egy XX. század elejére visszanyúló mozgalmat neveznek így. A század elején néhány francia egyetemista úgy döntött, hogy létrehoznak egy egyesületet a párizsi fiúkórusoknak. Ezzel a formációval aztán 1924 és 1931 között számos hangversenykörúton részt vettek a Föld több kontinensén, hogy énekükkel mindenhol a békét hirdessék, kiváltképp az I. világháború borzalmai után. A mozgalom ereje nem csökkent a II. világháború után sem, sőt, nemzetközi méreteket öltött. A Pueri Cantores-nek sikerült például először megszervezni a kölni kórustalálkozót, ahol francia és német kórusok vettek részt, ez volt az első olyan nagy esemény, ahol a háborúban két hadban álló nép tagjai a keresztény megbékélés jegyében együtt léptek fel.

A Pueri Cantores Föderáció célja ma sem változott, az énekszó nyelvén hirdetik a nemzetek közötti megbékélést. Ma már 47 tag tagországot számlálnak, amelynek ugyan hazánk nem tagja, de kecskeméti, székesfehérvári és veszprémi kórusok már több ízben részt vettek a találkozóikon.

Szóval Veszprémben e világméretű kezdeményezés lelkületében szervezi meg a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával a keresztény kórustalálkozót, ahol 15 kórus mintegy 600 fiatal tagja érkezik a városba. Abban pedig szinte biztosak lehetünk, hogy egy rendkívül hangos kiáltás lesz a veszprémi a világ békéjéért, amit sokan meg fognak hallani az országhatárokon túl is.

Ezzel párhuzamosan egy másik kiemelt rendezvény is zajlik majd a városban, pontosabban a párhuzam nem is a legjobb kifejezés erre, hiszen a kórustalálkozót tökéletesen kiegészíti majd a KATTÁRS - Katolikus Társadalmi Napok.

A katolikus egyház által életre hívott találkozó nem hirdet egyebet, minthogy az egyháznak igenis vannak konkrét és gyakorlati válaszai a tágabb társadalmi kérdésekre, problémákra, amelyeket, ha még többen meghallanának, akkor egyszerűbben lehetne túljutni a nehezebb időszakokon is. Akár olyan helyzeteken is, mint amit a 2020-as évek hoztak el a világba a világjárvánnyal, a háborúval, a gazdasági válsággal.

Ennek a találkozónak ad otthont az idei évben Veszprém szintén a főegyházmegye szervezésében. Ahogy Udvardy György, veszprémi érsek is fogalmazott a KATTÁRS-sal kapcsolatban, a rendezvény lényege, hogy a keresztény egyháznak mindig van mondanivalója, minden korban, bármely kultúrában társadalmi vonatkozásban is.

A KATTÁRS egyszerre fesztivál, konferencia és találkozó, ahol intézmények, társaságok, ifjúsági mozgalmak találkoznak és mutatják be egymásnak azt, hogy milyen módon tudják a társadalom javát szolgálni.

Szeptemberben tehát elindul, vagy inkább kiteljesedik valami Veszprémben, abban a városban, ami a kereszténység bölcsője volt, amikor Szent István király a pogányságtól a keresztény hit felé fordult. Mindezt ma már XXI. századi stílusban, a kor pezsgésének megfelelő formában élheti át az, aki részt vesz, vagy egyszerűen csak találkozik a Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó, valamint a KATTÁRS rendezvényeivel.

Képek: Pueri Cantores

vehir.hu
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. 2024. június 20. 12:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.