Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C

A vákuumfólia a modern konyhában nélkülözhetetlen

2023. szeptember 12. 12:37

A vákuumfólia olyan csomagolóeszköz, amit napjainkban a modern háztartásokban és a vendéglátóiparban egyaránt használhatunk. Alkalmazása lehetővé teszi, hogy az ételek és élelmiszerek hosszú ideig megőrizzék frissességüket és eredeti ízüket.

A vákuumfóliák fajtái

Ezek a csomagolóanyagok alapvetően két típusba sorolhatók, a hőre zsugorodó és a vákuumcsomagolásra tervezett termékekre. Az előbbi típus hő hatására összemegy, és ráfeszül az élelmiszerre. Ideális lehet olyan alapanyagok esetén, amelyeket sütéshez vagy főzéshez készítünk elő, mivel segít megőrizni ezek ízét és nedvességtartalmát. Fagyasztás során is védelmet nyújt az élelmiszereknek.

A gépi vákuumcsomagolás tervezett fólia vastagabb és erősebb. A Sous Vide Hungary vákuumfóliái, azokon belül is a légbordás Magic Vac termékek nagyfokú levegőtömítést biztosítanak, és megfelelnek az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, ólom- polietilén-, ftalát- és biszfenol-A-mentesek. Hő hatására sem oldódik ki belőlük semmilyen, egészségre ártalmas anyag.

Miért népszerű a vákuumfóliázás?

A vákuumcsomagolt élelmiszerek tartósabbak, mint az egyéb technikával csomagolt termékek, mivel minimálisra van csökkentve az oxidáció. A mikrobák szaporodása is akadályozott, így kevésbé romlik, penészedik meg a termék. Ezeket az ételeket a hűtőszekrényben hosszabb ideig tárolhatjuk, megőrzik az eredeti ízüket és állagukat.

Ezt a csomagolástechnikát a fagyasztás során is alkalmazhatjuk, ugyanis a fagyasztott termékek jobban megőrzik a nedvességtartalmukat, így kiolvasztás után is megfelelő textúrával fognak rendelkezni.

Ugyanakkor praktikus csomagolást jelent, hiszen az ételek kisebb tárolóhelyen elférnek. A főzéshez előkészíthetjük az alapanyagokat, amelyeket légmentesen tárolva másnap könnyen fel tudunk használni anélkül, hogy bármilyen káros változáson, minőségromláson mennének keresztül.

Különböző kiszerelések és méretek

A vákuumfólia tekercsben vagy tasak formában kapható. A Magic Vac® tekercsek több méretben vásárolhatók meg, hiszen a célnak megfelelően 15 cm-es, 20 cm-es, 30 cm-es és 40 cm-es szélességű tekercs közül választhatunk.

A Vákuumtasakok mérete is eltérő, a kisebbek 18x20, 20x25, illetve 20x30 cm-esek, a nagyobbak pedig 25x35 és 30x40 cm-esek. Ezekből nemcsak áttetsző, hanem piros-fehér kockás kivitel is forgalomban van.

A LAVA prémium texturált vákuumtekercsek 90 micron vastagságúak, és szintén sokféle méretben készülnek. Ezek a termékek kifejezetten jó szakítószilárdsággal rendelkeznek, ezáltal megbízható csomagolóanyagoknak számítanak.

Vákuumfóliázó gépben alkalmazhatjuk őket, amelyekkel gyorsan tudunk higiénikus csomagolást készíteni. Akár a főzéshez előkészített alapanyagot, akár a boltban vásárolt élelmiszert tesszük vákuumba, a tartósságuk jelentősen megnövekszik, ezáltal csökkentő az ételpazarlás.

A vákuumfólia tehát segíti az élelmiszerek jó minőségének, eredeti állagának megőrzését, és könnyebbé teszi az ételek elkészítését, ezáltal a modern konyha nélkülözhetetlen eszköze.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.