Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meddig tarthat Bruce Willis pokoli küldetése?

2023. szeptember 17. 20:58
Amíg a hollywoodi színészlegenda visszavonulva küzd visszafordíthatatlan betegségével, addig Magyarországon egy energiaitalgyártó eladáshelyi reklámanyagain még mindig a Die Hardból ismert tekintetével kínálja a terméket a vásárlóknak. Lehet, hogy egy bizonyos ismertség felett a reklámszerződés felülírja az emberi empátiát is?

Lassan egy év telt el azóta, hogy Bruce Willis visszavonult a nyilvánosság elől, hogy családja körében nézzen szembe a visszafordíthatatlan betegségével. Egészen pontosan a frontotemporális demenciával, ami módszeresen építi le az ember mentális képességeit. És ez alól sajnos Bruce Willis sem lett kivétel, aki viszont képes volt arra, amire nagyon kevesek: méltósággal elköszönt a rajongótáborától, nem titkolva az okokat, azóta pedig családja körében él, távol a kamerák kereszttüzétől.

Bruce Willis tehát visszavonult, a körülmények tükrében gyakorlatilag megszűnt médiaszereplőnek lenni. Csupán a kábeltévék esti nosztalgikus filmkínálatában találkozhatunk ezután vele valamelyik akcióhős szerepében.

Mégis, van olyan vállalat és marketingügynökség, akik ezt teljes egészében figyelmen kívül hagyják és mintha nem tarolta volna le a világ sajtóját Bruce Willis bejelentése, a mai napig a marcona akcióshősként használják termékük hirdetéséhez.

De mit is próbál pontosan átadni 2023-ban egy Bruce Willis-szel reklámozott energiaital? Mert hát minden valamirevaló marketinges ismeri azt az alaptételt, hogy a reklámokkal már régen nem a terméket kell eladni, hanem az életérzést, ami annak megvételével jár. És valljuk be, a pokol tüzét az elnevezésében használó energiaital Bruce Willis-szel együtt önmagában valóban egy ütős termékre utal, amit szívesen leemel a vásárló a polcról, ha csak egy kicsit is John McClane szeretne lenni a Die Hardból, vagy Harry Stamper az Armageddonból.

Csakhogy itt nem ezek a fiktív filmbéli karakterek néznek ránk az egyes üzletekben kihelyezett displayekről, hanem maga a színész, akiről köztudott, hogy milyen betegséggel küzd, még akkor is, ha a marketingesek ezt a lényegi információt szívesen el is felejtik.

Márpedig a valóság – nincs ezen mit tagadni – az, hogy az energiaital arca súlyos demenciával küzd. De, ami talán ennél is lényegesebb az az, hogy ő ezt nyíltan vállalta és módszeresen megszervezte a kivonulását a közéletből.

Ennek okán joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem követte őt az a marketingügynökség, aki jó pár évvel ezelőtt reklámszerződést kötött vele és felkérte Bruce Willis-t  a termékének reklámozására? Hangsúlyozzuk, hogy nem valamelyik általa megformált karakterét, hanem magát a színészt. Mit üzen ma Bruce Willis személye, ha már a reklámok lélektanáról beszéltünk? A kemény akcióhőst, akit életben tart a koffein minden körülmények közt? Vagy egy megpihenni vágyó embert?

Marketing, versus valóság.

Persze nem látunk bele a reklámszerződés részleteibe. Ez nem közérdekű adat, amit csak úgy kikérhet az újságíró. És még az is lehet, hogy az ominózus energiaitalgyártó kvázi empátiából nem mondta fel azt, így támogatva a betegséggel küzdő üzleti partnerét. De, ha élünk a gyanúperrel és valóban ezt feltételeznénk, egyből felmerülne a kérdés, hogy ebből akkor miért nem csináltak pr-kampányt?

Márpedig a marketing kőkemény világ, kőkemény döntésekkel. Michael Schumacherrel történt meg, hogy miután 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett és kómába került, idővel a szponzorai elkezdték felmondani a szerződéseket, lévén, hogy a Forma 1-es rekordbajnok nem tudja teljesíteni az abban leírtakat. Így pedig pénzkidobás volt a cégeknek az, amikor át kellett utalni a honoráriumot.

Vélhetően Bruce Willis és a magyar energiaitalos cég esetében nem volt ennyire szigorú passzus a szerződésben, és elég volt egyszer leforgatni a reklámfilmet és elkészíteni a szponzorfotókat, hogy aztán meghatározott ideig azt használhassák Magyarországon a hirdetési anyagokon.

A cég és Bruce Willis sem sértette meg ezzel valószínűleg a szerződést, az viszont már más lapra tartozik, de sajnos nincs rá jogi paragrafus ebben az esetben, hogy a jó érzés íratlan törvényeit mennyire rúgta fel a „Pokol” névre hallgató terméket forgalmazó cég és annak marketingügynöksége.

Hajas Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.