Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyünk!

2023. szeptember 15. 17:39
Kétnapos konferenciát tartanak a magyar testnevelő tanárok Veszprémben. A pénteki nyitóeseményen Scmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke is felszólalt. 

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete minden évben megszervezi vándorkonferenciáját, hogy alkalmuk nyíljon kollegiális és baráti környezetben kitárgyalni az oktatás eme speciális területének legújabb kihívásait, megoldásait.

Idén Veszprém adott otthont ennek a rendezvények, a konferencia résztvevői pedig a Séf Iskolában találkoztak. Az, hogy Veszprém lehetett a házigazdája a szakmai eseménynek azzal is együtt járt, hogy a tematikába be tudtak emelni olyan témákat is, amelyek kifejezetten Veszprém szempontjából aktuális. Idén ez a jégsportok voltak, pontosabban az, hogy hogyan lehet beilleszteni ezeket a sportágakat a mindennapi testnevelésórákba az iskolákban.

Erről Kavalecz Gábor, a Veszprém Megyei Testnevelő Tanárok Egyesületének elnöke, mint házigazda beszélt a pénteki megnyitón.

A konferencia nívóját az is mutatja, hogy a megnyitón jelen volt több városi vezető és országos döntéshozó is.

Dr. Hegedűs Barbara, alpolgármester köszöntőjében az önkormányzat intézkedéseit említette, amivel szeretnék elérni, hogy a veszprémi gyermekek mindennapjai részévé váljon a sport, de ez a cél irreális lenne, ha nem lenne az a számos egyesület a városban, akik az utánpótlásnevelésben a gyerekek sportolására is nagy hangsúlyt fektetnek, de ez még így is kevés lenne, ha nem dolgoznának elhivatottsággal a veszprémi iskolákban a testnevelők.

A rendezvényt dr. Hegedűs Barbara a saját költségkeretéből is támogatta.

A köszöntők sorát Schmitt Pál, volt köztársasági elnök folytatta, ő maradva a testnevelő tanároknál a legspeciálisabb feladatnak nevezte az övékét, hiszen a tantestületben ők azok, akik egyszerre foglalkoznak a diákok lelki és testi fejlődésével.

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, aki gyerekként még itt, a Jutas-lakótelepen járt iskolába elsősorban az ilyen szakmai konferenciák jelentőségét emelte ki. Mint mondta, Veszprémben támogatják az olyan rendezvényeket is, amelyek elsőre úgy tűnnek, hogy kisebb közösségeknek szólnak, mint például a testnevelőtanárok közössége, de mégis nekik kiemelten fontos. Ha a kis közösségek ettől megerősödnek, az a nagy egész veszprémi társadalomnak is előnyére válik.

Hogy mennyire sportos a magyar ember, arra pár gondolat erejéig Navracsics Tibor is kitért, szerinte egyébként még mindig sok a lemaradás az európai átlaghoz képest, de részletesebben Schmidt Gábor, sportért felelős államtitkár beszélt erről. Az ő kulcsmondata az volt, amiben minden benne van, ami a kormányzat törekvése, hogy „ne csak sportnemzet legyünk, hanem sportoló nemzet is!”

Végül Ovádi Péter, országgyűlési képviselő szólt a megjelentekhez. Ő személyes példáján keresztül emelte ki a sport fontosságát az emberek életében. Kiemelte, hogy a közösségi médiában sem véletlen oszt meg ilyen tartalmakat a követőivel. A képviselő szerint a politikusoknak példát kell mutatni ebben, miközben munkájuk során is támogatni kell a sportot elősegítő beruházásokat. Ovádi ezzel kapcsolatban felsorolt több olyan fejlesztést is, ami Veszprémben történt és mára lényegesen magasabb szintre emelték a város sportéletét, nem csak a versenysportok szintjén. Ilyen a Veszprém Aréna, a sportuszoda, a jégcsarnok, vagy éppen a tornászgyakorló.

A konferencia megnyitójának további részében ünnepélyes keretek közt adták át a Dr. Istvánfi Csaba Életműdíjat. Ezt a díjat 2020-ban alapította az egyesület, hogy a sportnevelésben kimagasló teljesítményeket elismerjék.

2023-ban Prohászka Zsolt, az „örök vasember” kapta posztumusz a díjat. Prohászka Zsoilt 1969-ben született Gyulán, ahol gyermekéveit is töltötte. Iskolás évei alatt ismerkedett meg atlétikával, ami élete végéig elkísérte. Szegeden földrajz és testnevelőtanár végzettséget szerzett az egyetemen, ugyanitt elkezdett a triatlon sportággal foglalkozni. Nagy akarat, kitartás, magas fájdalomtűrés. Ez jellemezte az ő életét és ezek emelték példaértékű sportemberré. Később elhagyta a tanári pályát, hogy minden erejét a Békés megyei sportesemények megszervezésének szentelje, miközben maratonokat futott és iron man versenyeken vett részt. Prohászka Zsolt 43 évet élt, a díjat özvegye, Prohászkáné Nemes Szilvia, szintén testnevelőtanár vette át Schmitt Páltól.

A konferencia ezt követően plenáris előadásokkal indult. Scmitt Pál „Sport és környezetvédelem” című előadásáról a szombati napon portálunk is beszámol.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.