Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

Svájc a „Királynék városában” – Svájci Napok a Veszprém-Balatonon

2023. szeptember 18. 14:15
Svájc és Magyarország az európai történelem számos fontos fejezetében osztozik, és mindkét ország számára előnyös szoros kulturális és gazdasági kapcsolatokat ápol. A „Svájc a városodban” programsorozat célja, hogy Budapesten kívül is megmutassuk Svájc kulturális, gazdasági és társadalmi aspektusait. Ezért a Svájci Nagykövetség 2023. szeptember 20. és 24. között Veszprém Önkormányzatával és a Veszprém-Balaton Kulturális Főváros 2023-mal együttműködve szervezi meg a „Svájci Napok Veszprém-Balatonon” című rendezvény-sorozatot.

Jean-François Paroz, Svájc nagykövete és Porga Gyula, Veszprém polgármestere szeptember 20-án 14.00 órakor közös sajtótájékoztató keretében nyitják meg a Svájci Napok Veszprém-Balatonon rendezvénysorozatot a Svájci Pavilonban a Hangvilla 3. emeletén. A Svájci Pavilonban a nagykövetség többek között egy a fenntarthatóságról szóló kiállítással és egy interaktív fallal várja az érdeklődőket, amely Svájcról, az ország politikai rendszeréről és európai uniós hozzájárulásáról, valamint Svájc és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól nyújt tájékoztatást. Az új Svájci-Magyar Együttműködési Programról szóló keretmegállapodás 2022. november 8-i aláírása fontos mérföldkő volt a kiválasztott uniós országoknak nyújtott második svájci hozzájárulás megvalósítása felé, amely Svájc európai politikájának kulcsfontosságú eleme, és amelynek célja a nagyobb kohézió és jólét elérése Európában.

Szerdán és csütörtökön Paroz nagykövet úr a „Svájc az iskoládban” program keretében középiskolákba látogat, hogy találkozzon a diákokkal, és angol ill. francia nyelvű előadását követően válaszoljon kérdéseikre. E két nap délutánján pedig Dr. Botos Barbara, klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet és Léonard Dolivo svájci szakértő a mindkét országot érintő környezetvédelmi kérdésekkel és a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről tart előadást a Hangvillában.

A zenekedvelőkre is gondoltunk: veszprémi jelenlétünk ideje alatt az Alphornvereinigung Nordwestschweiz Swiss Alphorn együttese ad ízelítőt a hagyományos svájci alpesi kürtös zenéből a város különböző pontjain, míg szombaton DJ-est várja a közönséget a FOTON Audiovizuális Központban.

A mozikedvelők figyelmébe ajánljuk a következő vetítéseket: a „Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba”, „A nőkért” és „A kontinensek sodrában” című nagy sikerű svájci filmeket tekinthetik meg a FOTON Audiovizuális Központban. Ha pedig jobban szereti a színházat, jöjjön el szeptember 20-án a Latinovits-Bujtor Játékszínbe, ahol a Budapest Ensemble Friedrich Dürrenmatt svájci író „Play Strindberg” című vígjátékát mutatja be német nyelven.

A svájci ételkülönlegességek sem maradhatnak ki a programból: a szombat délutáni „Svájci Pikniken” a FOTONban megkóstolhatják a híres svájci sajtkülönlegességeket, a Raclette-et és a Tête de Moine-t, illetve válogatott svájci cégek termékeit.

A Svájci Nagykövetség szeretettel vár minden érdeklődőt. Minden program ingyenes.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.