Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi minden lapul a veszprémi nők fiókjainak mélyén?

2023. szeptember 19. 0:25
Nem neves művészek, nem feltörekvő fiatal tehetségek, hanem átlagos veszprémi nők alkotásaiból nyílt kiállítás a Városháza aulájában. Mégis pont az alkotók miatt különleges ez a tárlat.

Ezen a héten vette kezdetét a Királynék hete rendezvénysorozat, aminek köszönhetően egy héten keresztül olyan programokkal lesz tele Veszprém, ahol a fókuszban a nők, a női értékek állnak majd. Mindez a Királynék földjén projektnek köszönhető, erről a kezdeményezésről mi is írtunk többször. A lényege, hogy másfél évvel ezelőtt néhány helyi nő, akik különböző területről és élethelyzetből érkeztek úgy döntöttek, hogy erejüket és kreativitásukat összeadják és az Európa Kulturális Főváros támogatásával különböző programokon keresztül mutatják be a veszprémi nők sokszínűségét.

Az elmúlt másfél évben 200-nál is több ilyen kisebb, nagyobb rendezvényt szerveztek, ezeken pedig megközelítőleg 4000-en vettek részt.

A Királynék hete az, amikor a megszerzett tapasztalatokat felhasználva egy hétbe sűrítik bele az összes olyan területet, amivel eddig foglalkoztak, így például a gasztronómia, helytörténet, lelkiség és hit, család-barát programok és mint hétfőn is történt a Városházán, a művészet.

Pár hete ugyanis közzétettek a Királynék földjén belül egy felhívást, amelyben olyan kreatív nők alkotásait várták, akik a szabadidejüket az alkotásnak szentelik, de eddig nem volt lehetőségük, vagy merészségük, hogy bemutassák a közönségnek a műveiket.

A felhívásra olyan sokan jelentkeztek, hogy a beérkezett képzőművészeti alkotásokból sikerült megtölteni a Városháza auláját, az ünnepélyes megnyitót pedig hétfő délután tartották.

Itt, mint a kiállításnak otthont adó épület házigazdája, dr. Dancs Judit, Veszprém jegyzője köszöntötte a megjelenteket. Ő azt mondta, Veszprémben megvan minden, ami egy nő különböző életszakaszaiban, úgy, mint az álmodozó kislány, a lázadó kamasz, világmegváltó fiatal és az érett felnőtt. Ő is kiemelte, hogy azok a veszprémi nők, akik képesek a mindennapos feladatok mellett még arra, hogy szabadidejükben alkossanak valami művészeti értékkel bírót, mindenképpen elismerésre méltóak, amit a Királynék földjén felismert és felemelt.

A kiállításmegnyitónak volt egy megható pillanata is, amikor az egyik ilyen alkotó, Verb Imréné Etelka egy saját gobelinhímzéssel készült és a veszprémi várat ábrázoló képét átadta a jelenlévő Porga Gyula polgármesternek ajándékba.

A Királynék hete további rendezvényeiről a program Facebook-oldalán lehet még többet megtudni, a veszprémi alkotó nők kiállítását pedig bárki szabadon megtekintheti a következő két hétben, egészen szeptember végéig.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda. 2023. szeptember 27. 14:21 Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán. 2023. szeptember 26. 15:00 Középpontban a nő, avagy önmagunknak lenni az információk és vélemények káoszában Középpontban a nő, avagy önmagunknak lenni az információk és vélemények káoszában Talán soha nem övezte annyi vita azt, mit jelent nőnek lenni, mint napjainkban, és soha nem vette körbe annyi elvárás sem. Megfelelni mindnek – minimum a Barbie film óta tudjuk, lehetetlen küldetés. És mégis. Képesek vagyunk hátat fordítani nekik? Teljesen őszintén és félelem nélkül úgy nők lenni, ahogy az valóban belülről fakad? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettek neves pszichológusok a Királynék Földjén programsorozat keretében megrendezett Középpontban a nő című konferencián. 2023. szeptember 25. 10:30 Véget ért a kincskeresés a Királynék földjén Királynék Földjén Véget ért a kincskeresés a Királynék földjén A Kirélynék hete programsorozat szombaton bemutatta, hogy mennyi érték rejtőzik egyszerű veszprémi nőkben. 2023. szeptember 24. 1:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.