Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől

2023. szeptember 27. 14:21
Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület 1995-ös fennállása óta elkötelezett a helyi értékek mellett. Hűen őrzik a régieket, s időnként újakat hoznak létre. A királynék városában a tagok a hétköznapok királynői, akik hol kulturális eseményeken vesznek részt, hol könyvet adnak ki, hol a nők közéletiségének elősegítésén dolgoznak.

2000-ben Asszonyok vallomásai az utókornak címmel hirdettek pályázatot, melyre a tájjal és az asszonyok által átélt történelmi témájú írásokat vártak veszprémi és környékbeli nőktől. A pályázatra több mint ezer oldalnyi novella, vers, esszé stb. érkezett, melyeket hosszú időn keresztül az Eötvös Károly megyei könyvtárban található emlékláda őrzött, illetve „Mi visszük át” címmel 1000 példányban könyv is megjelent belőlük.

Olyan történetek ezek, amelyekről a történelemkönyvek nem beszélnek. De éppen ezért igazán őszinték. Bánat, öröm, hétköznapi hősiesség, hihetetlen kitartás lenyomatai ezek az I. világháborútól kezdve a Horthy-, Rákosi-, Kádár-korszakon és a II. világháborún át egészen a 20. század végéig. Déd-és nagyszüleink élettöredékei.

Az óriási sikerre tekintettel 2005-ben aztán újabb pályázatot írt ki az egyesület az aktuális asszonysorsokról, s ahogy az első alkalommal, ezúttal is záporoztak az írások 16-tól 100 éves korig, a legjobbnak ítélt pályaművet pedig 50 ezer forintos jutalomban részesítették.

Aztán a történetek közel 25 éven át pihentek, hogy a Királynék Földjén programsorozat részeként, a Királynék hetén a láda kinyíljon és közös emlékezés keretében hangozzanak el az írások részletei a Fügeligetben. Ahogy Törökné Katica, az egyesület jelenlegi elnöke fogalmazott, kis időzés volt ez a múltban, mielőtt a jövőbe tekintenének. A milleniumi láda ugyanis újra becsukódott, s egy új nyílt, a Láda lánya, mely immár a mai, velünk itt élő lányok, asszonyok üzenetét várja.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   tegnap 18:01 Pedagógus béremelést jelentett be Pintér Pedagógus béremelést jelentett be Pintér A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. 2023. december 4. 17:30 Megnyitott az eplényi sípálya szabadidősport Megnyitott az eplényi sípálya Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn. 2023. december 4. 14:14 Az énekes madarakat lehet, a vízi madarakat tilos etetni! Az énekes madarakat lehet, a vízi madarakat tilos etetni! Kezdődik a 134. országos énekesmadár-etetési szezon, amely az első fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, márciusig tart - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében. 2023. december 4. 11:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.