Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C

Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől

2023. szeptember 27. 14:21
Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület 1995-ös fennállása óta elkötelezett a helyi értékek mellett. Hűen őrzik a régieket, s időnként újakat hoznak létre. A királynék városában a tagok a hétköznapok királynői, akik hol kulturális eseményeken vesznek részt, hol könyvet adnak ki, hol a nők közéletiségének elősegítésén dolgoznak.

2000-ben Asszonyok vallomásai az utókornak címmel hirdettek pályázatot, melyre a tájjal és az asszonyok által átélt történelmi témájú írásokat vártak veszprémi és környékbeli nőktől. A pályázatra több mint ezer oldalnyi novella, vers, esszé stb. érkezett, melyeket hosszú időn keresztül az Eötvös Károly megyei könyvtárban található emlékláda őrzött, illetve „Mi visszük át” címmel 1000 példányban könyv is megjelent belőlük.

Olyan történetek ezek, amelyekről a történelemkönyvek nem beszélnek. De éppen ezért igazán őszinték. Bánat, öröm, hétköznapi hősiesség, hihetetlen kitartás lenyomatai ezek az I. világháborútól kezdve a Horthy-, Rákosi-, Kádár-korszakon és a II. világháborún át egészen a 20. század végéig. Déd-és nagyszüleink élettöredékei.

Az óriási sikerre tekintettel 2005-ben aztán újabb pályázatot írt ki az egyesület az aktuális asszonysorsokról, s ahogy az első alkalommal, ezúttal is záporoztak az írások 16-tól 100 éves korig, a legjobbnak ítélt pályaművet pedig 50 ezer forintos jutalomban részesítették.

Aztán a történetek közel 25 éven át pihentek, hogy a Királynék Földjén programsorozat részeként, a Királynék hetén a láda kinyíljon és közös emlékezés keretében hangozzanak el az írások részletei a Fügeligetben. Ahogy Törökné Katica, az egyesület jelenlegi elnöke fogalmazott, kis időzés volt ez a múltban, mielőtt a jövőbe tekintenének. A milleniumi láda ugyanis újra becsukódott, s egy új nyílt, a Láda lánya, mely immár a mai, velünk itt élő lányok, asszonyok üzenetét várja.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. tegnap 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. 2024. június 15. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.