Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban

2023. szeptember 20. 15:46
A Pannon Kultúrklub 3.0. eseménye A szépség filozófiája címet kapta. Az EKF támogatásával megvalósuló beszélgetéseket már harmadik éve szervezi a Pannon Egyetem, az új tanévben ez volt az első. A rendezvény vendégei Pataki Ági sztármodell, filmproducer, valamint Kajdi Csaba modellügynök, influenszer volt. A beszélgetést András Ferenc filozófus vezette.

Elsőként a szembetűnő vendégösszeállításáról szólnék. Érdekes kettős, izgatottan vártam, hogyan tud majd egymásra csatlakozni Pataki Ági és Kajdi Csaba. Hamar kiderült, régóta jól ismerik egymást, s bár ez még elképzelhető volt szakmájukból adódóan, de egyértelművé vált az is, hogy nagyon jóban vannak. A jókedv, a másik helyzetbe hozása végig uralta a beszélgetést, miközben értékes gondolatokkal gazdagodhattunk.

András Ferenc a beszélgetés elején rögtön az első „szép élményükre” kérdezett rá, vagyis, hogy milyen emlék fűzi őket a szépséghez. Pataki Áginak már gyerekként jövendölték: „te úgyis a szépségedből fogsz megélni”. Ez akkoriban elgondolkoztatta Ágit, s bár húsz évig élt a modellkedésből, később filmproducer lett, s mindig ügyelt arra, hogy a szépség mellett más értékeket is a magénak tudjon.

Hamar szóba került, hogy a szépségnek milyen árnyoldalai lehetnek tehát. Ági szerint alig akad néhány, de az biztos, hogy sokan a szépséget összekötik a butasággal. Ági szerint sok embernek a fejében a mai napig a buta nővel párosítva él a szép nő jelensége. Rávilágított, ő mindig próbált ennek ellen menni.

Kajdi Csabánál is hasonló tapasztalatok voltak, aki fiatalon az Egyesült Államokba ment. Ott rendszeresen találkozott a jelenséggel, miszerint helyesnek ítélték meg külsőjét, megjelenését, de őt zavarta, hogy csupán ennyit látnak benne. Ezért kiemelt gyorsasággal kezdett el angolt tanulni, hogy legalább reagálni tudjon az ilyen jellegű megnyilvánulásokra. Azóta persze több nyelven beszél, franciául például anyanyelvi szinten.

András Ferenc megjegyezte: érdekes, hogy a szépség kapcsán mindkét vendég rögtön az emberi szépségről kezdett el beszélni, noha ennél tágabb a kép. Kajdi ezután a képzőművészet területét is behozta. Aki jobban ismeri az influenszert, tudhatja, volt festő a családjában, s neki is rendkívül fontos ez a művészeti ág. Itt mélyebben terítékre került a szépség ábrázolása is.

A filozófus rákérdezett arra, mennyire eltérő egy-egy kultúrában a szépség idea. Erre személyes tapasztalatokat is hoztak. Kiderült, bár Európában inkább a barnabőrt részesítik előnyben, Japánban minél fehérebb valaki, annál szebbnek számít. Ez csupán egy példa, amit Pataki és Kajdi látott, de rengeteg eltérő ideát lehetne mondani, például a vékony-telt kettősét behozva.

Szó esett arról is, hogy a modellszakmában óvatosan kell bánni saját hiúságunkkal: fel kell ismerni, hogy üzletről van szó, s nem szabad bedőlni egyes ígéreteknek, barátságoknak, hanem két lábbal a földön kell maradni, hogy átlássanak minden helyzetet. Nem könnyű szakma, világított rá Kajdi, s neki mindig is az volt a feladata, hogy megvédje az ügynökségében dolgozó modelleket.

András Ferenc az idő fogalmát is behozta. Pataki Ági szerint fel kell hagyni azzal, hogy az öregség nem szép, s szembe kell szállni az idővel. Kifejtette, mindig lehet találni valamit, amivel karban tarthatjuk magunkat, s ha az ember önmagában boldog, az is megmutatkozik kisugárzásán. A kiegyensúlyozottság, a harmónia mind eszköze lehet a szépségnek, de Pataki a szépségápolási termékeket is erősen ajánlja, törődve így a külső és belső szépséggel egyaránt.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. ma 17:35 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. tegnap 12:11 Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.