Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C

A Random Trip pop ódát írt Veszprémhez

2023. szeptember 22. 10:09
A zene városának vibrálása hatja át a Random Trip legutóbbi dalát, amely az Aki bújt, aki nem címet viseli.

A nyár óta már a magyar rádiókban is hallható szerzeményen több veszprémi kötődésű zenész is dolgozott és az Európa Kulturális Fővárosa év apropóján született meg. A dalban felcsendül többek között Eckü, Likó Marcell, Beck Zoltán, Schoblocher Barbara és Bagossy Norbert hangja is.

Veszprém nem csak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program bázisa, hanem többek között az UNESCO A zene városa elismerés büszke birtokosa is. A város életének meghatározó része a zene: olyan eseményeket rendeznek itt meg minden évben, mint az Utcazene Fesztivál, amelynek keretében egy teljes hétvégén át megtelnek az utcák zenészekkel, a hegedűművészetet népszerűsítő Auer Fesztivál vagy a világsztárokat felvonultató VeszprémFest, de folyamatosan érkeznek az új belépők is. A VEB2023 EKF program égisze alatt debütált többek között a Veszprém Blues Fesztivál és hamarosan érkezik a Veszprém Jazz Fesztivál is, világklasszis jazz zenészek koncertjeivel.

Veszprém azonban nem csak a sokszínű zenei fesztiválkínálat miatt a zene városa: itt a zeneoktatás és a zenei közösségek is virágoznak és az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése óta a zene mindennapokba való beépítése még nagyobb szerepet kapott. A VEB2023 EKF programnak köszönhetően megszületett többek között a Hangár Könnyűzenei Központ, több közösségépítő zenei program is megvalósult és különleges klasszikus és kortárs zenei műfajok is bemutatkoztak olyan rendezvényeknek köszönhetően, mint a Régizenei napok, a Chaconne Fesztivál vagy a Balkan:Most. A város zenei élete minden műfajt és korosztályt lefed és nyitott az új utakra is. Erre az egyik legjobb példa az idén második alkalommal megszervezett Holtszezon Fesztivál, amelynek köszönhetően például az irodalom, a költészet és a zene fúziójának különleges eredményeivel találkozhatott a közönség.

A Random Trip, mint a zenei sokszínűség és az új utakat is felfedező, gyakran kísérletező jellegű zene egyik úttörője ebbe a kortárs szemléletmódba csatlakozott be, amikor felmerült, hogy a zene városának szüksége lenne egy olyan dalra, amely erre reflektál. Fontos szempont volt, hogy a dal megalkotásában olyan zenészek is részt vegyenek, akiknek van kötődésük a városhoz, hogy így saját érzéseiket, kötődésüket is megjeleníthessék a zenében. A közreműködők között találjuk többek között Ecküt, aki a Veszprémben alakult Hősök rapbanda oszlopos tagja és maga is a környéken él.

„Én Pétfürdőn élek, a Hősök pedig Veszprémben indult. Nagy dolog számomra hazai pályáról zenében hírét vinni a környéknek. Ebben a dalban nagyon szeretem, hogy viszonylag sokszor változik meg a zene hangulata és ez mégsem zavaró, leköti a figyelmet, nem kuszál össze a sok hang és arc.” – mondja.

A zenei gárdához csatlakozott a 30Y frontembere, Beck Zoltán is, akit a VEB2023 EKF Romkoncertek eseménysorozatának előadásain és a Holtszezon Fesztiválon is hallhatott már a közönség az elmúlt hónapokban és aki nem mellesleg szintén Veszprémtől nem messze nőtt fel, így bőven akadtak olyan emlékképek, amelyek a dalhoz köthették.

„Ajkán nőttem fel, minden ismerőssége a világnak innen van: az erdők, a hegyek, a nagyváros (ami nekem Veszprém volt), meg az északi part.  Nekem a Balaton dél felől nem is értelmezhető. Nekem különösen fontos volt, hogy Marcival énekeljünk együtt: egy várpalotai gyerek és egy ajkai alapvető élettapasztalata más városból, mégis ugyanabból a szűk panellakásból indult.”

Az ízig-vérig veszprémi dal júniusban csendült fel először a Petőfi Rádióban és azóta is többször hallhatjuk a magyar rádiókban, de elérhető Spotify-on, YouTube-on, az Apple Music és a Deezer felületein is.

vehir.hu
további cikkek
Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus gospel Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus Tavaly kipróbálták, Veszprém pedig befogadta. Sőt, várakozásokon felüli teltházat csinált a Veszprém Arénában az első Gospel karácsony. Az USA-ból érkező színesbőrű énekesek akkor az év egyik legkülönlegesebb zenei élményét hozták el Veszprémbe, idén a szervezők megkísérlik megismételni a tavalyi előadást, néhány újítással. Ezekről is szó volt a hétfői sajtótájékoztatón, ahol bejelentették mindezt. 2023. november 13. 23:06 Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje Európa Kulturális Fővárosa Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje A legjobb ötbe került a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program nyitóceremóniájának zenéje a Hollywood Music In Media Awards jelöltjei között. A gálát november 16-án tartják majd a filmek fővárosában. 2023. november 6. 13:54 Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben zene Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket. 2023. október 24. 14:01 Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel. 2023. október 17. 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.