Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Hatalmas siker, hogy Veszprémben ki merték mondani: nincs B-terv

2023. október 2. 20:42
Sorra nyerte a díjakat a Pannon Egyetem tabudöntögető rövid dokumentumfilmje, aminek már forgatják a második részét.

„Nincs másik bolygónk és nincs B-terv. Nincs időnk. Nem hibázhatunk.” – Ez a zárómondata a „There Is No Planet B” című rövid dokumentumfilmnek, ami a Pannon Egyetem gondozásában készült el még tavaly, azóta pedig sorra nyerte el a nemzetközi filmfesztiválok díjait. Az idézett mondat dr. Gelencsér Andrásnak, az egyetem rektorának szájából hangzik el benne, miután a negyedórás film tömören, ám annál átütőbb erővel járja körbe a klímaszorongás kérdéskörét egy fiatal egyetemista (Nagy Krisztina) nézőpontjából.

Az, hogy a There Is No Planet B nem csupán egy lokális kezdeményezése a Pannon Egyetemnek, ami egyébként minőségileg kiváló produktum lett, hanem témájában jóval meghaladja a magyar, de még a nemzetközi trendeket is a dokumentumfilmek tematikáit tekintve, erre jó bizonyíték az a közel egytucat díj, amit különböző filmfesztiválokon bezsebeltek vele. A készítők Japánban, Olaszországban, Indiában és az USA-ban is megversenyeztették, ezek közül pedig több kategóriában is elhozta a díjakat.

A film nagy sikerében annak is szerepe van, hogy tabudöntögető módon úgy közelítette meg a fenntarthatóság és a klímaszorongás témáját, ahogy addig senki. Ahogy a rektor zárómondatából is kitűnik, nem a tüneti kezeléseket helyezi előtérbe a klímaváltozás kapcsán, hanem a világunk jelenlegi felfogásának gyökeres megváltoztatását emeli ki, ami valóban járhat kényelmetlenségekkel is.

A film tehát nagy sikert aratott nemzetközi szinten is, a fesztiválszezon viszont most véget ért, így pedig felszabadult az a moratórium, ami eddig gátolta azt, hogy ezeken a filmes rendezvényeken kívül más is megtekinthesse az alkotást.

A készítők ezért szerda délelőtt Veszprémbe a FOTON audiovizuális centrumba szervezték meg a There Is No Planet B díszvetítését.

Itt Gelencsér András köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy végre, ha halványan is, de az látszik, hogy a gondolkodó emberek fejében kezd összeállni a kép, hogy milyen problémákkal küzd a bolygó és az emberiség és elkezdődött egy igazi, lényegre törő párbeszéd végre.

A palack kinyílt – fogalmazott a rektor – az egyetemnek pedig kötelessége, hogy minden eszközével a tudományosan megalapozott tényeket és lehetőségeket az emberek elé tárja, akár a filmművészeten keresztül is.

A Pannon Egyetem és azon belül az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium közös gondozásában készült film projektvezetője András Ferenc volt, ő elmondta, hogy az is egy kiemelt szempont volt a forgatás során, hogy egy teljes egészében veszprémi alkotás készüljön, ami innen indulva dolgoz fel globális témát. Ezért amellett, hogy a There Is No Planet B jeleneteit itt, valamint a környéken vették fel, a benne szereplő személyek és statiszták is az egyetem kötelékébe tartoznak, úgy, mint a már idézett Gelencsér András, Rostás Ágnes, a Mérnöki Kar dékánhelyettese és Nagy Krisztina, egyetemista. De a készítők is olyan személyek, akik kötődnek az intézményhez, a rendező és társrendező, Elekes Gergő és Horváth Virág is itt végezték tanulmányaikat.

A díszvetítés után a készítők ünnepélyes keretek közt átadták a rektornak azt a díjat, amit a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon kapott a film és egyenesen az USA-ból postázták el Magyarországra, Veszprémbe. A rektor egyébként ezt rögtön át is adta a Humántudományi Kar vezetőjének, dr. Navracsics Juditnak, hogy legyen ott kiállítva, ahol a szellemi munka leginkább zajlott a készítés során.

Végül a fogadáson András Ferenc bejelentette, hogy elkezdték forgatni a film második részét is, ami már nem a rövidfilm kategóriát fogja erősíteni, hanem egy több, mint egyórás dokumentumfilm lesz és még mélyebben belemegy a klímaváltozás és az arra adható válaszok elemzésébe. Mindezt ugyanúgy veszprémi közreműködőkkel, főleg veszprémi helyszíneken forgatva.

A film itt megtekinthető: 

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53 Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   2023. december 1. 12:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.