Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatalmas siker, hogy Veszprémben ki merték mondani: nincs B-terv

2023. október 2. 20:42
Sorra nyerte a díjakat a Pannon Egyetem tabudöntögető rövid dokumentumfilmje, aminek már forgatják a második részét.

„Nincs másik bolygónk és nincs B-terv. Nincs időnk. Nem hibázhatunk.” – Ez a zárómondata a „There Is No Planet B” című rövid dokumentumfilmnek, ami a Pannon Egyetem gondozásában készült el még tavaly, azóta pedig sorra nyerte el a nemzetközi filmfesztiválok díjait. Az idézett mondat dr. Gelencsér Andrásnak, az egyetem rektorának szájából hangzik el benne, miután a negyedórás film tömören, ám annál átütőbb erővel járja körbe a klímaszorongás kérdéskörét egy fiatal egyetemista (Nagy Krisztina) nézőpontjából.

Az, hogy a There Is No Planet B nem csupán egy lokális kezdeményezése a Pannon Egyetemnek, ami egyébként minőségileg kiváló produktum lett, hanem témájában jóval meghaladja a magyar, de még a nemzetközi trendeket is a dokumentumfilmek tematikáit tekintve, erre jó bizonyíték az a közel egytucat díj, amit különböző filmfesztiválokon bezsebeltek vele. A készítők Japánban, Olaszországban, Indiában és az USA-ban is megversenyeztették, ezek közül pedig több kategóriában is elhozta a díjakat.

A film nagy sikerében annak is szerepe van, hogy tabudöntögető módon úgy közelítette meg a fenntarthatóság és a klímaszorongás témáját, ahogy addig senki. Ahogy a rektor zárómondatából is kitűnik, nem a tüneti kezeléseket helyezi előtérbe a klímaváltozás kapcsán, hanem a világunk jelenlegi felfogásának gyökeres megváltoztatását emeli ki, ami valóban járhat kényelmetlenségekkel is.

A film tehát nagy sikert aratott nemzetközi szinten is, a fesztiválszezon viszont most véget ért, így pedig felszabadult az a moratórium, ami eddig gátolta azt, hogy ezeken a filmes rendezvényeken kívül más is megtekinthesse az alkotást.

A készítők ezért szerda délelőtt Veszprémbe a FOTON audiovizuális centrumba szervezték meg a There Is No Planet B díszvetítését.

Itt Gelencsér András köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy végre, ha halványan is, de az látszik, hogy a gondolkodó emberek fejében kezd összeállni a kép, hogy milyen problémákkal küzd a bolygó és az emberiség és elkezdődött egy igazi, lényegre törő párbeszéd végre.

A palack kinyílt – fogalmazott a rektor – az egyetemnek pedig kötelessége, hogy minden eszközével a tudományosan megalapozott tényeket és lehetőségeket az emberek elé tárja, akár a filmművészeten keresztül is.

A Pannon Egyetem és azon belül az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium közös gondozásában készült film projektvezetője András Ferenc volt, ő elmondta, hogy az is egy kiemelt szempont volt a forgatás során, hogy egy teljes egészében veszprémi alkotás készüljön, ami innen indulva dolgoz fel globális témát. Ezért amellett, hogy a There Is No Planet B jeleneteit itt, valamint a környéken vették fel, a benne szereplő személyek és statiszták is az egyetem kötelékébe tartoznak, úgy, mint a már idézett Gelencsér András, Rostás Ágnes, a Mérnöki Kar dékánhelyettese és Nagy Krisztina, egyetemista. De a készítők is olyan személyek, akik kötődnek az intézményhez, a rendező és társrendező, Elekes Gergő és Horváth Virág is itt végezték tanulmányaikat.

A díszvetítés után a készítők ünnepélyes keretek közt átadták a rektornak azt a díjat, amit a Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon kapott a film és egyenesen az USA-ból postázták el Magyarországra, Veszprémbe. A rektor egyébként ezt rögtön át is adta a Humántudományi Kar vezetőjének, dr. Navracsics Juditnak, hogy legyen ott kiállítva, ahol a szellemi munka leginkább zajlott a készítés során.

Végül a fogadáson András Ferenc bejelentette, hogy elkezdték forgatni a film második részét is, ami már nem a rövidfilm kategóriát fogja erősíteni, hanem egy több, mint egyórás dokumentumfilm lesz és még mélyebben belemegy a klímaváltozás és az arra adható válaszok elemzésébe. Mindezt ugyanúgy veszprémi közreműködőkkel, főleg veszprémi helyszíneken forgatva.

A film itt megtekinthető: 

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület választás 2024 Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület Bár csak októbertől alakulnak meg hivatalosan az önkormányzatokban az új képviselő-testületek, a megbízóleveleket az újonnan megválasztott képviselőknek már átadták. Veszprémben kedden délután a városházán több olyan politikus is átvette ezt a dokumentumot, akinek első ciklusa lesz képviselőként. ma 1:29 A Tisza Párt érkezik, a KDNP távozik az Európai Néppártból A Tisza Párt érkezik, a KDNP távozik az Európai Néppártból Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója keddi, brüsszeli ülésén 97 százalékos támogatás mellett hozzájárult a Tisza Párt felvételéhez az EPP uniós parlamenti képviselőcsoportjába. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ugyanakkor távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából. tegnap 19:40 Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján - tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében kedden tegnap 14:08 Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek. 2024. június 17. 10:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.