Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása

2023. szeptember 28. 22:23
Újra összegyűltek az önkormányzati képviselők csütörtökön, hogy megvitassák a város életét érintő kérdéseket.

A nyári szünet után szeptember utolsó csütörtökén ismét összehívták az önkormányzat közgyűlését. A két ellenzéki frakció indítványt nyújtottak be a márkói dolomitbánya ügyében. A bánya területén a karsztbázist veszélyeztető módon helyeztek el ipari hulladékot, amiről a Bakonykarszt Zrt. úgy fogalmazott a márkói polgármesternek írt levélben, hogy „a társaság szakembereinek véleménye szerint a bányagödör hulladék hasznosítási tevékenységre történő átminősítése kockázatot jelent a térség karsztvízbázisaira nézve, ezért azt nem támogatják.” A képviselők azt kérték, hogy a következő közgyűlésre készüljön részletes tájékoztató a kialakult helyzetről, amit vegyenek napirendre – a polgármester támogatta az indítványt, hogy tisztázzák a félreértéseket. 

Napirend előtt

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) a Székesfehérvár-Veszprém vasúti vonal felújításával kapcsolatban interpellált. Felidézte: 2014-ben kormányhatározat döntött arról, hogy a vonalat és az érintett vasútállomásokat felújítják, párhuzamos vágányt fektetnek le, cserélik a biztosítóberendezéseket. Ez nem történt meg. Lobbizott-e a városvezetés ennek érdekében? – kérdezte. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte, hogy a vasútfejlesztés nem önkormányzati hatáskör, a tervekről részletes írásbeli tájékoztatást fog kérni az illetékes minisztériumtól. Megjegyezte, hogy a városvezetés lobbierejét bizonyítja a Modern Városok Programban és az Európa Kulturális Fővárosa kapcsán érkezett bőkezű kormányzati támogatások. 

Benczik Gabriella (MSZP-LMP-Párbeszéd) a városrészi posták újranyitásának lehetőségéről interpellálta a polgármestert: gondolkozik-e a város abban, hogy csatlakozzon a posta partneri programjához? Porga Gyula azt felelte, hogy a háttérben folynak egyeztetések vállalkozókkal, akik a partneri programban elláthatnák ezt a szolgáltatást, de nehéz felkelteni az érdeklődésüket a terület iránt. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) azt kérdezte, várható-e a fekvőrendőrök létjogosultságát vizsgáló felmérés, és milyen hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre a sebességkorlátozások betartatására? A polgármester megjegyezte: a leghatékonyabb az lenne, ha az emberek nem lépnék át a megengedett sebességet. A rendőrség mérésekkel küzd a probléma ellen, és léteznek forgalomtechnikai megoldások is, és az ott élők kérései alapján a jövőben is lesz lehetőség  fekvőrendőrök kihelyezésére.

Benczik Gabriella arra volt kíváncsi, hogyan oldják meg januártól a lakossági biohulladék gyűjtését – a polgármester ugyanakkor azzal hárította a kérdést, hogy az nem az önkormányzat feladata, a stratégiaalkotást és a megvalósítást a hulladékgazdálkodásért felelős cég végzi. 

Napirend előtti felszólalásában Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) az atlétikai világbajnokságon részt vevő sportolókat méltatta (a SVSE színeiben Kéri Bianka, Szögi István Dániel és Kovács Ferenc Soma mérettette meg magát). A sportágról és a világbajnokságról részletesebben itt olvashatnak.   Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) a CLLD-program eredményeiről számolt be – ezzel külön cikkben foglalkozunk részletesebben. 

Napirenden az önkormányzati lakások

Módosították az önkormányzati lakások bérlését szabályozó rendeletet. Jelentős változás, hogy az alacsony lakbérű szociális és a mérsékelt lakbérű költségelvű lakások esetén az egyedül költöző személy maximum csak 1 szobás lakásra nyújthat be pályázatot. Átjárhatóvá váltak a kategóriák, vagyis ha valaki szociális alapon szerez bérleti szerződést, a körülmények későbbi változása révén átkerülhet költségelvű besorolásba. Új elv, hogy a bérleti szerződés időtartama maximum két év lehet, így gyakori lehetőség adódik felülvizsgálni a körülményeket, és egy esetleges közmű-tartozás felhalmozása is elkerülhető. Nem lehet végtelen ideig meghosszabbítani a szerződéseket: a bérleti jogviszony nem haladhatja meg az összesen tíz évet. 

Brányi Mária alpolgármester elmondta, hogy több más megyei jogú város gyakorlatával is megismerkedtek, ezek közül  a miskolci lakásrendeletet emelte ki, ami a legtöbb inspirációt adta. A változások nagyobb lakásmobilitást tesznek lehetővé. Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) megjegyezte: számos elemét támogatja a rendeletnek, a tízéves limitet azonban nem, mert lát olyan élethelyzeteket, amelyekben tíz év sem elegendő, hogy felkészüljenek a változásra.  Porga Gyula polgármester szerint fontos, hogy dinamizmust vigyenek a rendszerbe, hogy ezzel több embernek adjanak lehetőséget. Az pedig a szociális háló feladata, hogy segítsen azoknak, akik tíz év alatt sem tudják a felszínre küzdeni magukat.

Ez történt még

  • Elfogadták a város ifjúsági stratégiáját. A stratégia kidolgozásába fiatalokat is bevontak a ReYouth projekt keretében. A folyamatról és az elfogadott stratégiáról hamarosan bővebben is beszámolunk.
     
  • Több állatvédő egyesület támogatásáról döntöttek, így az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány, a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány, az Otthont az állatoknak Alapítvány és a Pumi Veszprémi Állatmenhely részére.
     
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.