Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
18°C

Szabadtéri jógapont és helyismereti kisfilm is készült a veszprémiek ötletei alapján

2023. szeptember 29. 11:11
Bőven túlszárnyalta az elképzeléseket az Európai Unió által támogatott Közösségi szinten irányított helyi városi fejlesztések program (CLLD), melynek eredményeiről a Veszprém az Élhető Város Helyi Akciócsoport számolt be csütörtökön.

Összesen 29 projekt valósult meg annak az uniós pályázatnak köszönhetően, amely az alulról induló kezdeményezéseket támogatta a városokban, s amelyen Veszprém összesen 750 millió forintot nyert el. Ez a CLLD (Community-led Local Development, magyarul Közösség Által Irányított Helyi Fejlesztés) program, amellyel elsősorban a helyi identitás és a helyi közösségek erősödését, az életminőség javulását szerette volna elérni a város.

A pályázat által biztosított forrást a 24 tagból – civil közösségekből, vállalkozásokból és közszféra szervezetekből – álló Veszprém Az Élhető Város Helyi Akciócsoport irányította és koordinálta az általa megalkotott Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia mentén. Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Nonprofit Kft. munkaszervezet vezetője elmondta: a veszprémi CLLD program kultúra- és közösségfejlesztés fókuszú volt, ezt a célt szolgálták az infrastruktúra fejlesztések is, mellyel egyedülállónak számított a területen.

Brányi Mária alpolgármester, az akciócsoport elnöke szerint egy rendkívül sikeres projektidőszakon vannak túl: minden előzetes vállalást sikerült teljesíteniük, sőt, túlteljesíteniük. A program keretében összesen 8410 négyzetméter közterület újult meg, több mint 370 program valósult meg, és valamivel több mint 8300 fő vett részt a rendezvényeken. Egy olyan sűrű időszakban, mint az Európa Kulturális Fővárosa programév, amikor egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, nagyon szép eredmény, hogy ilyen nagy számban sikerült megszólítani a veszprémieket.

A beszámolóból kiderült, hogy a kilenc témakört lefedő program sikerében kulcsfontosságú volt egy közterületi közösségi tér kialakítása, amely végül a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését foglalta magában. A projekt során többek között megtisztították a dombot és új sétányokat alakítottak ki, a Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház között botanikus kert jött létre, a domb tövében pedig egy zöldtetős kávézó nyílt.

Emellett több városrészi közösségi és kulturális tér infrastruktúrája újult meg, például vizesblokkokat alakítottak ki a Barátság parkban található sportpályák közelében, köztéri illemhely épült a Gulyadombi ösvényen, illetve megújultak, utcabútorokkal bővültek Gyulafirátót és a Cholnoky városrész zöldterületei.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelt szerepet kaptak a közösségi programok és akciók, a helyi identitás erősítése. Ezek között voltak a helyi örökség, termékek, gasztronómia és egyéb hagyományok bemutatására szolgáló akciók; társadalmi érzékenyítéssel, a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációját megcélzó projektek; sport- és egészségfejlesztést támogató beavatkozások; akadálymentesítést elősegítő intézkedések; a kulturális kapacitások fejlesztését célzó programok; a környezettudatosságot és környezeti fenntarthatóságot segítő akciók; valamint a családokra fókuszáló projektek.

Így készült el például egy 2×25 perces kisfilm, a Veszprém-álom, mely a város történetét foglalja össze a honfoglalástól napjainkig, egy a századforduló hangulatát és hagyományait megragadó mesekönyv, illetve egy vártörténeti kiállítás a Hősök Kapujában. De láthatatlan vacsora keretében betekintést nyerhettünk a vakok és gyengén látók mindennapjaiba is, egy újonnan létrejött 8 négyzetméteres pavilon alatt, a szabad levegőn jógázhattunk, a helytelen testtartás és az ülő életmód káros hatásait csökkentő egészségfejlesztő foglalkozásokon vehettek részt gyerekek és fiatalok, akadálymentességről informáló app készült, újonnan ültetett facsemetéket fogadhattunk örökbe, ismeretterjesztő kirándulásokon vehettünk, és a hátrányos helyzetű családok is mentális támogatást kaphattak kreatív foglalkozások keretében.

Az akciócsoport által elért eredményeket bemutató tanulmány ide kattintva tölthető le PDF formátumban.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. tegnap 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   tegnap 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. tegnap 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. tegnap 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.