Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C

Szabadtéri jógapont és helyismereti kisfilm is készült a veszprémiek ötletei alapján

2023. szeptember 29. 11:11
Bőven túlszárnyalta az elképzeléseket az Európai Unió által támogatott Közösségi szinten irányított helyi városi fejlesztések program (CLLD), melynek eredményeiről a Veszprém az Élhető Város Helyi Akciócsoport számolt be csütörtökön.

Összesen 29 projekt valósult meg annak az uniós pályázatnak köszönhetően, amely az alulról induló kezdeményezéseket támogatta a városokban, s amelyen Veszprém összesen 750 millió forintot nyert el. Ez a CLLD (Community-led Local Development, magyarul Közösség Által Irányított Helyi Fejlesztés) program, amellyel elsősorban a helyi identitás és a helyi közösségek erősödését, az életminőség javulását szerette volna elérni a város.

A pályázat által biztosított forrást a 24 tagból – civil közösségekből, vállalkozásokból és közszféra szervezetekből – álló Veszprém Az Élhető Város Helyi Akciócsoport irányította és koordinálta az általa megalkotott Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia mentén. Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Nonprofit Kft. munkaszervezet vezetője elmondta: a veszprémi CLLD program kultúra- és közösségfejlesztés fókuszú volt, ezt a célt szolgálták az infrastruktúra fejlesztések is, mellyel egyedülállónak számított a területen.

Brányi Mária alpolgármester, az akciócsoport elnöke szerint egy rendkívül sikeres projektidőszakon vannak túl: minden előzetes vállalást sikerült teljesíteniük, sőt, túlteljesíteniük. A program keretében összesen 8410 négyzetméter közterület újult meg, több mint 370 program valósult meg, és valamivel több mint 8300 fő vett részt a rendezvényeken. Egy olyan sűrű időszakban, mint az Európa Kulturális Fővárosa programév, amikor egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, nagyon szép eredmény, hogy ilyen nagy számban sikerült megszólítani a veszprémieket.

A beszámolóból kiderült, hogy a kilenc témakört lefedő program sikerében kulcsfontosságú volt egy közterületi közösségi tér kialakítása, amely végül a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését foglalta magában. A projekt során többek között megtisztították a dombot és új sétányokat alakítottak ki, a Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház között botanikus kert jött létre, a domb tövében pedig egy zöldtetős kávézó nyílt.

Emellett több városrészi közösségi és kulturális tér infrastruktúrája újult meg, például vizesblokkokat alakítottak ki a Barátság parkban található sportpályák közelében, köztéri illemhely épült a Gulyadombi ösvényen, illetve megújultak, utcabútorokkal bővültek Gyulafirátót és a Cholnoky városrész zöldterületei.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelt szerepet kaptak a közösségi programok és akciók, a helyi identitás erősítése. Ezek között voltak a helyi örökség, termékek, gasztronómia és egyéb hagyományok bemutatására szolgáló akciók; társadalmi érzékenyítéssel, a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációját megcélzó projektek; sport- és egészségfejlesztést támogató beavatkozások; akadálymentesítést elősegítő intézkedések; a kulturális kapacitások fejlesztését célzó programok; a környezettudatosságot és környezeti fenntarthatóságot segítő akciók; valamint a családokra fókuszáló projektek.

Így készült el például egy 2×25 perces kisfilm, a Veszprém-álom, mely a város történetét foglalja össze a honfoglalástól napjainkig, egy a századforduló hangulatát és hagyományait megragadó mesekönyv, illetve egy vártörténeti kiállítás a Hősök Kapujában. De láthatatlan vacsora keretében betekintést nyerhettünk a vakok és gyengén látók mindennapjaiba is, egy újonnan létrejött 8 négyzetméteres pavilon alatt, a szabad levegőn jógázhattunk, a helytelen testtartás és az ülő életmód káros hatásait csökkentő egészségfejlesztő foglalkozásokon vehettek részt gyerekek és fiatalok, akadálymentességről informáló app készült, újonnan ültetett facsemetéket fogadhattunk örökbe, ismeretterjesztő kirándulásokon vehettünk, és a hátrányos helyzetű családok is mentális támogatást kaphattak kreatív foglalkozások keretében.

Az akciócsoport által elért eredményeket bemutató tanulmány ide kattintva tölthető le PDF formátumban.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Novák Előd Veszprémben: alkotmányos védelmet a készpénzhasználati jognak! politika Novák Előd Veszprémben: alkotmányos védelmet a készpénzhasználati jognak! Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke Veszprémben tartott lakossági fórumot szombaton, ahol a WHO-szerződéssel kapcsolatos aggályok is terítékre kerültek, valamint elhangzott, hogyan szeretné megvédeni pártja a készpénzhasználathoz való jogot. ma 10:06 Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Nobel-díj Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus. tegnap 18:08 A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre advent A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre A Cholnoky-lakótelepen, a Jeruzsálemhegyen és az Egyetemvárosban is saját kisebb, de jó hangulatú összejövetelekkel készültek már a héten is az ünnepekre, miközben a belvárosban megnyílt a télki Gyárkert, az ActiCity-ben pedig kézműves karácsonyi vásárt tartottak. Mutatjuk előbbieket is. tegnap 15:55 Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas A Kossuth utcai elmaradó karácsonyi vásáron túl is van adventi hangulat Veszprémben, ehhez csak el kellett menni szombaton az ActiCity-hez, ahol 50, valódi minőséget képviselő kiállítóval szervezték meg a Bohém kézműves- és designvásárt szombaton. A vásári programok vasárnap is folytatódnak a környéken. Képriportunkban mutatjuk a szombati legjobb pillanatokat. tegnap 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.