Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
0°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
0°C

Nyitottságukkal példát mutatnak a veszprémi idősek

2023. szeptember 30. 7:39
A veszprémi nyugdíjas korosztálynak szerveztek idősek világnapi találkozót pénteken a Veszprém Agórában.

1991 óta október elsején ünnepeljük az időseket, felhívva a figyelmet arra, hogy a 65, 75 vagy épp 85. esztendő betöltése egyáltalán nem jelenti azt, hogy az élet ne tartogathatna még számos örömet, s leginkább, hogy egy korosabb ember még lehet nagyon is gazdag. Hiszen egy mai 65 éves megélései többségében már egészen mások, mint akár 30-40 évvel ezelőtt: jóval tovább élünk, tovább maradunk aktívak, és bizony semmi ok nincs arra, hogy 65 felett már a peremre szoruljanak embertársaink. Éppen ellenkezőleg: tapasztalataikkal, bölcsességükkel, nyitottságukkal sokat taníthatnak a fiatalabb korosztályoknak is.

Erre utal az is, hogy a Veszprém Agóra rendezvényein rendszeres résztvevők a veszprémi idősek is. Sok nyugdíjas klub itt tartja találkozóit, sokan jönnek táncolni, moziba, ismeretterjesztő előadásokra, amivel példát mutatnak egész Veszprémnek – fejtette ki gondolatait Neveda Amália intézményvezető.

A kultúrműsorral színesített rendezvényen részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester is. Az országgyűlési képviselő arról beszélt a mai világban a pozitív, előremutató dolgok mellé gyakran a fiatalos jelző társul, s bár ez nem gond, egy valamit nem szabad felejteni. "Egyedül senki nem képes változtatni a világon. Ha meg is próbálja, kellő tapasztalat és alázat nélkül szinte borítékolható a bukás. Mit csináljon tehát egy fiatal, amikor pezseg benne a tettvágy? Forduljon az idősebb társai felé! Azzal, hogy valaki nyugdíjba megy, még nem szűnik meg létezni a közösségnek! Sőt... kikerülve a munka világának fogaskerekéből csak most kezdődik az igazán felelősségteljes feladat. Az, hogy mindazt, amit megéltek, megtapasztaltak átadják az új generáció tagjainak.

Tudom, hogy sokszor nem egyszerű ez, hiszen hiába van megácsolva a híd a generációk között, elsőre talán nem mindenki akar átmenni rajta. Mégis úgy vélem, hogy biztos és kiszámítható jövőt csak akkor teremthetünk magunknak, ha támaszkodunk idősebb társainkra."

A képviselő örömét fejezte ki, amiért Veszprémben sokan gondolják úgy, hogy a nyugdíjas lét nem kizárólag az otthoni elcsendesedésről szól, hanem a közösségről, a boldogságról és a jövő építéséről. Mert kevés olyan város létezik, ahol a szenior korú lakosság ilyen aktívan bekapcsolódik a város életébe. Ez pedig egy olyan érték, amire büszkének kell lennünk, amit meg kell mutatnunk másoknak is.

Porga Gyula ugyancsak az esemény központi szereplőit méltatva, köszönetét fejezte ki, amiért ilyen szépen gondozták az idős veszprémiek városunkat és a közösséget is gazdagították tevékenységeikkel, emellett emlékeztetett, tavaly egy feladatot is adott nekik. Egész pontosan azt, hogy vegyenek részt ugyanilyen aktívan az Európa Kulturális Fővárosa program évének eseményein is, hiszen előbbi sikerének kulcsa az, hogy a veszprémiek élnek-e a 2023-as év lehetőségeivel. „Köszönet jár azért is, hogy akkor meghallgattak és teljesítették ezt a kérést, hiszen az elmúlt időszak is megmutatta, hogy a veszprémiek az aktivitás motorjai” – fogalmazott a városvezető.

Emlékeztetett, az önkormányzat elkötelezett abban, hogy Veszprém 2030-ra az európai színvonalat hozza és kategóriájában a top 20 európai város között legyen. Ehhez elengedhetetlen egy olyan nagyívű program, mint az EKF, amely sok téren hozott előrelépést: infrastruktúrában, szervezeti csoportok lehetőségeinek fejlődésében és a közösségépítésben is. Megerősödtek az emberi kapcsolatok, és nagyon jó volt látni azt is, hogy például az alapvetően fiataloknak szervezett zenei eseményeken az idősebbek is rendszeresen megjelentek – fordítva ez nem feltétlenül működött –, amivel ismét csak mintaként tudtak szolgálni, hiszen mutatják, érdemes nyitottságra törekedni, mert ez az, ami a hétköznapokban is előrevisz, ami megadja azt a biztonságot, hogy tudjuk, számíthatunk egymásra bármilyen helyzetben.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy az elmúlt évben, ahogy mi tőlük, az idősek is sokat kaptak a várostól, s további hosszú, egészséges, boldog éveket kívánt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok - ismertette a múlt héten végzett felmérésének eredményét hétfőn az Agroinform.hu. ma 9:43 Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   2023. december 1. 12:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.