Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben a lakótelep is inkább kertváros

2023. szeptember 30. 14:10
Volt egy nem veszprémi országgyűlési képviselő, akinek egyszer megmutatták a Jutasi úti lakótelepet, mint a város legnagyobb lakótelepét, de ő nem akarta elhinni, hogy ez az. Betondzsungelt és szürkeséget várt volna, ehelyett zöld fákat és virágos erkélyeket látott. Ezt a sztorit Ovádi Péter mesélte el pénteken az említett lakótelepen, ahol átadták az idei Virágos Veszprém Program díjait.

A kezdeményezést még több, mint húsz évvel ezelőtt, 2002-ben a Lokálpatrióták Veszprémért Egyesület tagjai indították el abból a célból, hogy ösztönözzék az akkor még csak a lakótelepen élőket, hogy minél inkább virágosítsák be erkélyüket, a ház előtti udvarokat, ezzel sokkal zöldebbé, élhetőbbé téve a mások által csak „paneldzsungelnek” nevezett városrészt. Az ösztönző erő pedig az volt, hogy a leggondosabb, legszebb erkélyek tulajdonosait különböző díjakkal jutalmazták. A Virágos Veszprém mozgalom aztán egyre népszerűbb lett, kezdett átterjedni a Haszkovóról más városrészekre is.

A lokálpatriótáktól a 2010-es évek végén vette át a programot a Virágzó Veszprém Egyesület, de a célokon és a díjazás lebonyolításán ők sem változtattak. Ennek pedig a része, hogy minden évben legalább három alkalommal körbejárják a várost, hogy megnézzék, melyik társasház előtt, melyik családi ház udvarában és melyik erkélyen a legszebbek a virágok. Miután ezt felmérték egy díjátadó ceremónia keretében ismertetik a végeredményt.

Ennek jött el az alkalma pénteken, amikor a Haszkovó szívében, az egykori Kiskukta étteremben, ma már Pintes sörözőben találkoztak az egyesület tagjai és a díjazott lakástulajdonosok.

Az eseményen Jung Edina, a Virágzó Veszprém Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, akik között ott voltak a Lokálpatrióták tagjai is, akik régen elindították ezt a kezdeményezést. Amellett, hogy megköszönte az elődök és a mostani civilek erőfeszítéseit is a mozgalom sikerében, külön kitért a VKSZ Zrt. munkájára is – a vérosi közszolgáltató részéről dr. Temesvári Balázs, vezérigazgaztó személyesen is ott volt az eseményen – hiszen nem lenne ilyen látványos a lakótelep fejlődése, ha csak az erkélyek és a házak előtti udvarok lennének beültetve virágokkal, legalább ennyire fontos az is, hogy a parkok és közterek is rendezettek, ápoltak.

Az eseményen több jelenlegi és egykori városvezető is jelen volt, közülük elsőként Porga Gyula, polgármester mondott köszöntőt. Ahogy fogalmazott, egy város nem attól lesz csak sikeres, hogy a vezetése jó irányt mutat, hanem, ha a helyi civilek, intézmények és vállalkozók is közösen tesznek érte. Ebből a szempontból a Virágzó Veszprém Egyesület kimagaslóan sokat tesz Veszprém fejlődéséért. Folytatva a gondolatot, az EKF-fel kapcsolatban is úgy tartja, hogy hiába építkezik és szervez programokat a város, ha azokat élettel nem töltenék meg a veszprémiek.

A polgármester külön kitért a 2017-ben elnyert európai virágosítási versenyen elért első helyre is, amit Veszprém nyert meg akkor. Mint mondta, ez azoknak is a sikere, akik vették a fáradságot, hogy figyeljenek otthonuk esztétikájára.

A polgármester után Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt szólították. Őt úgy konferálta fel Jung Edina, mint aki már hat éve mellettük áll és minden évben támogatja a mozgalom sikerét. Ovádi köszöntőjében elmesélt egy személyes történetet, amikor egy másik képviselőtársának megmutatta Veszprémet és elmentek a Haszkovó-laktólepre is, a képviselő nem hitte el, hogy ez Veszprém legnagyobb lakótelepe. Ő egy szürke, lebetonozott térségre számított, helyette zöld parkok, virágos erkélyek voltak mindenhol. Tőle hangzott el az a mondat, hogy Veszprémnek nem is lakótelepe van, hanem inkább kertvárosa.

Végül Némedi Lajos, Veszprém korábbi alpolgármestere is szót kapott. A visszavonult politikus sokáig támogatta a Virágos Veszprém Programot, amikor hivatalban volt. Ő amellett, hogy megköszönte a régi és mostani civil szereplőknek is az aktivitást, kiemelte, hogy a virágoknak sokkal több szerepe van a mindennapi életben, mint csupán esztétikai élményt nyújtanak. A szeretetet, a gondoskodást, a törődést sugallják, fogalmazott Némedi Lajos.

Az ünnepség további részében kiosztották az idei díjakat több kategóriában, így külön díjazták a magasépületek erkélyeit, a családi házak és a társasházak kertjeit is.

Ezenkívül a jelenlévők megtekinthették Robozné Erődi Ildikó, helyi festőművész kiállítását, aki Veszprém nevezetes épületeit örökítette meg akvarellel. Egyébként a művésznő már régóta támogatója a Virágos Veszprémnek, az ő munkáinak a képei kerülnek rá rendszeresen az oklevelekre. Rajta kívül pedig a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Herendi Majolika is a támogatók közt van, akik a tárgyi díjakról gondoskodtak.

A mostani eseményre elkészült egy kiadvány is, amit szintén bemutattak, ebben az elmúlt húsz év képeit vannak a virágos erkélyekről, egyfajta kordokumentumként, hogy hogfyan virágzott ki egyre jobban a lakótelep és azzal együtt az egész város.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.