Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Egyre többen kapnak szívrohamot 40 év alatt is

2023. október 1. 11:50 // Forrás: Index.hu
Szeptember 29. a Szív világnapja is volt, ebből az alkalomból a kardiológusok hívták fel a figyelmet a szívinfarktus veszélyére, ami tévhit, hogy csak az idősebb korosztályt érinti. A negyven évesnél fiatalabbak is ugyanúgy áldozatai lehetnek a szív megállásának, pedig vannak egészen egyszerű módszerek, hogy hogyan lehet védekezni ellene.

Először is nem árt tisztázni, hogy a szívinfarktus és a szívroham nem ugyanazt jelenti. Amíg az infarktusnál a legtöbb esetben elektromos hiba okozza a szív megállását, amit újraélesztéssel relatív könnyen lehet orvoslni, addig a szívrohamnál a vérbe történő véráramlás áll le részben, vagy teljesen.

A magyar statisztikák megdöbbentőek, naponta átlagosan 70 szívmegálláshoz riasztják a mentőket, éves szinten pedig 6000-en halnak bele. Ezzel a szívbetegség a daganatos betegségeket is megelőz a statisztikában. A szívinfarktus tehát népegészségügyi szempontból is kiemelt betegség lett, ami már nem csak az idősebb generáció tagjait érinti, hanem a fiatalabbakat is.

Az USA-ban 2000-2016 között kutatták, hogy milyen korosztályból kerülnek ki a szívinfarktussal küzdő betegek és kiderült, hogy minden ötödik érintett negyven év alatti. Hozzáteszik viszont, hogy az ő túlélési esélyük jóval nagyobb, mint az idősebbeké, hiszen szervezetük erősebb, és ha nem küzdenek társbetegséggel, akkor jó eséllyel felépülnek. Az elmúlt tíz évben így is 2%-kal nőtt a negyven év alattiaknál előforduló infarktus.

A helyzetet a koronavírus is rontotta, a világjárványkor feltűnően többen, 14%-kal többen voltak érintettek szívrohamban a 25-44 évesek között,  mert a vírus aktiválta a gyulladásos reakciókat a szervezetben, ez vérrögök kialakulásához vezetett, amelyek a szív- vagy tüdő artériákba jutva embóliát vagy infarktust okoztak, összegzi az Index.

Az orvostudomány több olyan tényezőt is fel tud sorakoztatni, amelyek kiváltható okai lehetnek a szívmegállásának a fiatalok körében is. Ilyen a családi hajlam, ha a felmenők között volt már ilyen betegség, akkor az megnöveli az esélyét. A magas vérnyomás, cukorbetegség szövődménye is lehet. A droghasználat és rendszeres dohányzás szintén előidézheti. De nem elhanyagolható a magas koleszterinszint és a túlsúly sem a kockázati tényezők között.

A szívroham tünetei leggyakrabban a:

  • mellkasi fájdalom – nyomás, merevség, szorító, sajgó érzés a mellkasban, a karokban,
  • gyomorpanaszok – hányinger, hasfájás,
  • légszomj,
  • hideg verejtékezés,
  • kimerültség,
  • szédülés.

Ha ezek egyszerre, vagy ezek közül több egyszerre jelentkezik, akkor érdemes mihamarabb mentőt hívni. Szintén kutatások bizonyítják, hogy a fiatal generáció tagjai jóval később kérnek ilyen esetben segítséget, akár három óra is eltelhet a tünetek észlelése és a mentő érkezése között.

Magyar kardiológusok beszámolói szerint annak ellenére, hogy mind az eljárás mind a gyógyszeres terápia sokat fejlődött az elmúlt harminc év során, a betegek, mikor gyógyultnak érzik magukat, gyakran elhagyják gyógyszereiket, visszatérnek egészségtelen életmódjukhoz, amivel egy újabb infarktust kockáztatnak. A szív-érrendszeri katasztrófát követően pedig élethosszig tartó gyógyszeres terápiára van szükség, áll az elemzésben.

A tartós feszültség a szívünkre is hatással van, gyulladást válthat ki a koszorúerekben növelve a vérrögök kialakulásának kockázatát, a folyamatosan magas adrenalin- és kortizolszint következtében magas vérnyomás alakulhat ki. A stresszes életet élők között ezért van sok szívbeteg, az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatása szerint a 22–39 évesek élnek túlhajszolt életet. Feszültségoldásként testmozgást javasolnak, aminek következtében endorfin szabadul fel, a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hormon fokozott termelődése utat enged a boldogságérzetet kiváltó dopaminnak. 

Az egészséges életmód részeként már a korai szívproblémák megelőzésre javasolják a szakorvosok a káros hatások, dohányzás, alkohol, drog kerülése mellett a kevés cukrot, sót tartalmazó, zsírszegény étkezést és persze a sportolást. A kardiológusok ajánlása szerint szívünk érdekében a sovány húsok, csirke, pulyka, hetente legalább 1-2 alkalommal pedig a hal fogyasztását érdemes előnyben részesíteni.

vehir.hu
további cikkek
Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   tegnap 18:01 Pedagógus béremelést jelentett be Pintér Pedagógus béremelést jelentett be Pintér A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. 2023. december 4. 17:30 Megnyitott az eplényi sípálya szabadidősport Megnyitott az eplényi sípálya Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn. 2023. december 4. 14:14 Az énekes madarakat lehet, a vízi madarakat tilos etetni! Az énekes madarakat lehet, a vízi madarakat tilos etetni! Kezdődik a 134. országos énekesmadár-etetési szezon, amely az első fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, márciusig tart - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében. 2023. december 4. 11:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.