Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Katonásan helyt álltak a fiatalok

2023. október 8. 11:16
A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Magyar Honvédség a 2023/2024-es tanévben ismét meghirdette az Országos Haditorna Versenyt. Veszprém vármegyében ezúttal a balatonfűzfői VSZC Öveges József Technikum diákjai voltak a legkatonásabbak.

Az erőnléti és ügyességi verseny az évek alatt egyre nagyobb népszerűségre tett szert az iskolák körében idén pedig tizenhárom iskola diákjai vettek részt rajta Veszprém vármegyéből az elmúlt héten.

A szervezők – Veszprémben a MH KIKNYP - 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ - a verseny céljai közt az alábbiakat fogalmazták meg:

  • A honvédelem ügyének népszerűsítése, megismertetése a sport eszközeivel, a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése, elérhetővé tenni a honvédelembe való bekapcsolódás lehetőségét.
  • A fiatalok ügyességének és jártasságának, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése, felkészültségük összemérése.
  • A katonai pálya bemutatása, a fiatalok megismertetése a katonák mindennapi életével.  Lehetőséget adni a versenyzők számára, hogy kipróbálják a katonai kiképzés egyes feladatait. Szembesíteni őket azokkal a fizikai nehézségekkel, amelyekkel a katonaélet mindennapjaiban találkozhatnának.
  •  A verseny fizikai és szellemi kihívást támasztó sportszerű megmérettetés, melynek során nagy hangsúlyt kap a szabályok betartása, a csapatmunka és a fegyelem.
  • A rendezvénynek fontos célja a fentiek mellett az egészséges közösségi versenyszellem fejlesztése. A verseny lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy bizonyíthassák kollektív rátermettségüket, a csapaterőben rejlő képességeiket.

Mindezt pedig az alábbi versenyszámokban bizonyíthatták a középiskolás diákok:

  • Mátrix futás
  • Fegyveres váltófutás
  • Kézigránát célba dobás
  • Lézeres váltófutás
  • Honvédelmi TOTÓ
  • Figyelés, távbecslés
  • Elsősegély nyújtás
  • Akadálypálya

Az idei évben a balatonfűzfői VSZC Öveges József Technikum diákjai voltak a legfelkészültebbek, ők folytathatják az országos döntőben.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17 Hamarosan olyan légvédelmi rendszer figyeli Veszprém légterét is, mint Izraelét honvédelem Hamarosan olyan légvédelmi rendszer figyeli Veszprém légterét is, mint Izraelét Sőt, egész Magyarország területét, ugyanis a magyar kormány még tavaly írta alá azt a szerződést, aminek értelmében hazánkba is telepítik azt a radarrendszert, amit jelenleg a legmodernebb ilyen technológiaként tartanak számon, és aminek működését az utóbbi időben az izraeli harcokban az egész világ láthatta. 2023. október 12. 13:34 Ellenzéki frakciók: nem látni, hogyan kompenzálják a rátótiakat a lőtérhasználat és a bázisépítés miatt Ellenzéki frakciók: nem látni, hogyan kompenzálják a rátótiakat a lőtérhasználat és a bázisépítés miatt A korábbi honvédelmi miniszter által a gyulafirátótiaknak tett ígéretek valóra váltását várják az ellenzéki frakciók. 2023. július 13. 16:22 Magyarország nem csak haditechnológiát vesz, hanem a képességet, hogy megvédje magát honvédelem Magyarország nem csak haditechnológiát vesz, hanem a képességet, hogy megvédje magát „Valakik azt mondják, hogy nekünk mindenről csak a béke jut eszünkbe, de nem tágítunk az álláspontunktól.” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese Veszprémben szerda délután, amikor a Polgári Szalon vendége volt. A beszélgetésen szóba került az is, hogy Oroszország miért most és miért így támadta meg Ukrajnát, hogy milyen alapvető háborús stratégiai elvet hagytak figyelmen kívül. Valamint az is, hogy hol tart most a magyar haderőfejlesztés, továbbá a NATO-ról is új megközelítésben esett szó. 2023. június 30. 11:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.