Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C

Madách gondolatiságát idézik meg napjaink nagy kérdéseivel

2023. október 7. 10:36 // Forrás: Veszprém-Balaton 2023
Gazdasági és társadalmi kérdések, pszichológia, filozófia, ökológia, űrkutatás: csak néhány tématerület, amiről beszélni lehet a 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája klasszikus műve kapcsán.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program ötnapos fesztiválja, a Madách 200 Gondolat Fesztivál most az író művének legmélyebb rétegeibe ereszkedik és közös gondolkodásra hív mindenkit, akit érdekelnek a múlt tanulságai, a jelen kihívásai és a jövő által kínált lehetőségek. Az ember tragédiája című mű ugyanis ezúttal nem irodalomtörténeti szempontból kerül górcső alá; a fesztivál programja a benne szereplő eszmék és problémafelvetések oldaláról tárja fel tartalmát. 

Az örök élet lehetséges? Fenntartható a fenntartható fejlődés? Mi van a klímaszorongás vagy az elmagányosodás jelenségének hátterében? Mi a pénz és a kapitalizmus jövője? Milyen tudományokat és áltudományokat ismerünk? Melyek a legújabb csillagászati felfedezések és milyen veszélyekkel fenyegethetnek az elöregedő társadalmak? Hogyan lehet segítségünkre a mesterséges intelligencia a mindennapokban vagy éppen ellenkezőleg: milyen negatív hatásai lehetnek az AI világnak? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az október 25. és 29. között megrendezendő Madách 200 Gondolat Fesztiválon, ahol minden a tudományok, a történelem, a politika, a filozófia és a világ kulturális kérdéseiről szól majd. Izgalmas beszélgetések, bemutatók, koncertek és tech érdekességek is várnak mindenkit, aki ellátogat erre a különleges, ötnapos utazásra. 

A fesztivál minden napja más és más témákat helyez majd a középpontba. Az első napon (október 25.) közelebbről is megvizsgálhatjuk az emberi teremtéstörténetet, az emberiség fejlődését és arról is szó esik majd, hogy vajon mi a célja az embernek a világban és hova vezet majd minket a jövő. A második napon (október 26.) az egyiptomi, az athéni és a római kultúra kapcsán az egyeduralom és a demokrácia, az Én és a Közösség témáiról beszélgetnek szakértők és az európai vallástörténetről is szó lesz. A harmadik napon (október 27.) a reneszánsz és a felvilágosodás eszméi, a korszak tudományai, a demokrácia és napjaink égető kérdései kerülnek a porondra. A kiégés, a munka és magánélet egyensúlya és álmaink jelentősége is felbukkan majd a témák között. A negyedik napon (október 28.) már minden a gazdaság és a technológiai forradalom körül forog majd és a fogyasztói társadalom minden pozitívumát és negatívumát is megvitatják. A záró napon (október 29.) a jövőnk lehetőségei elevenednek meg a szemünk előtt. Ökológia, környezetvédelem, klímakatasztrófa és az ezzel járó klímaszorongás: mi lehet a feloldása napjaink legmeghatározóbb problémáinak és hogyan tudunk egyénenként és nagyobb szinten is tenni a változásért? Szociológusokkal, tudósokkal, tanárokkal, egyházi szereplőkkel, gazdasági szakemberekkel és filozófusokkal közösen kereshetjük majd a válaszokat.

A fesztivál ideje alatt többek között olyan szakemberekkel, közéleti személyiségekkel, alkotókkal találkozhatunk, mint Prof. Dr. Dominik Finkelde német filozófus, aki arra keresi a választ, honnan jött és merre tart az emberiség vagy Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, Hideg Éva jövőkutató és Gelencsér András vegyészmérnök, akik közös beszélgetésben tárják fel a fenntartható fejlődés lehetőségeit. Baán Izsák, a bakonybéli bencés közösség szerzetese az én és a közösség viszonyáról beszélget majd Balla Gergely zenésszel, és az elöregedő társadalmak globális következményeivel is megismerkedhetünk Pogonyi Szabolcs filozófus, Pogátsa Zoltán közgazdász és Kocsis Krisztián neurobiológus segítségével. 

A programoknak helyet biztosító veszprémi helyszínek – az ActiCity, a FOTON, az Expresszó, a TEREM, a Papírkutya, a Hangvilla és a Fricska Étteremlakás – a fesztivál öt napján mind multikulturális színterekké válnak. Az ókori egyiptomi, római, görög, a cseh, a francia, a brit, sőt még az inuit kultúrába is bepillantást nyerhetünk és nem csupán gondolatébresztő beszélgetések során. A francia punk-rock koncerttől, az inuit és molekuláris gasztronómiai különlegességek kóstolóján, valamint a kortárs színházon át az arab dalok hallgatásáig, a program nem csak a gondolkodásunkra hat, hanem garantáltan minden érzékünket is megérinti majd. 
 

vehir.hu
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.