Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
29°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
29°C

Fenyő Miki: Szemtelenkedtem sokat az èlettel

2023. október 14. 21:16
Fenyő Miklós október huszadikán pénteken ad koncertet a Veszprém Arénában. A közelgő esemény előtt megkerestük, hogy visszaidézzük vele pályájának nagy pillanatait, s hogy összegezze, miként gondol vissza sikereire, s hogy éli meg azt a sok szeretetet és rajongást, ami ma is körbeveszi...
 

Valakinek, aki számtalan díjjal büszkélkedhet – akinek már film is készült az életéről, akire ennyi évtized után is kíváncsi a közönség – lehet hiányérzete? Tehát, ha ma visszatekint eddigi pályájára, van Önben bármiféle űr? 

Több mint 400 saját dal, több ezernyi koncert,  film és musicalek után nyugodt szívvel mondhatom, hogy nincs. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt mind elértem, hogy megélhettem, és persze a közönségnek, akik hosszú évtizedek alatt ezt lehetővé tették.

Felsorolni is nehéz a sok szakmai elismerését. Igazából mi jelenti ma számára a sikert? Úgy hiszem, nem feltétlenül a díjak…

A siker... az a fajta szeretet, amit érzek, amit kapok, ami fogad, bárhol, ahol színpadra lépek.  A közönség rajongása, a taps, az együtt énekelt dalok. Ez, ami éltet, ami motivál. Ez az igazi siker számomra a mai napig.

Régen rengeteg rajongói szerelmeslevelet kapott. Előfordult olyan, hogy kissé elbízta magát?

Persze, hogy elbiztam magam, persze, hogy élveztem az életet, a rajongást, ki ne tenné ezt, főleg annyira fiatalon. Ahogy mondani szoktam, szemtelenkedtem sokat az èlettel. De persze maga a műfaj, a rock and roll is ilyen, vagány, jókedvű szemtelen. De mindig tudtam a határokat, hallgattam azokra, akik körülöttem voltak és szeretve segíteni akartak. 

Több mint ötven éve színpadon áll. Mindig van kedve fölmenni? 

A közönség szeretete és az az érzés, hogy megjelenek és felrúg a taps, a morajlo szeretet hangja, nos, ezeknél nincs nagyobb energia és motiváció. Ezek miatt hogyne lenne!

Van-e bármi jól bevált babonája színpadra lépés előtt? 

Nincs babonám, hacsak az nem, hogy koncert előtt legalább fél óra egyedülléttre van szükségem, akkor senki ne zavarjon. 

Mit ad Önnek a közönség? 

Röviden? Mindent! Energiát, életet, motivációt!

Gyerekként élt New Yorkban is. Az a kisfiú, aki akkor elképzelte a karrierjét, elégedett lenne azzal, amit most lát? 

Innen vissza nézve, de akár onnan a mostani jövőbe tekintve: igen! Akkor sok mindent éreztem, de hogy ennyi csoda, ennyi álom megvalósul, azt nyilván nem tudhattam előre.  

Mit szól a mai, fiatal feltörekvő zenészekhez? Kiket hallgat? 

Figyelemmel kísérem a mai fiatalokat, tetszik sokak ereje, lendülete, és örülök a sikereiknek, de mivel sokat dolgozom alkotok a mai napig is, így kevés időm jut hallgatni őket 

Hamarosan Veszprémben koncertezik. Úgy tudom, különleges viszony fűzi a Balaton térségéhez. Mesélne a legszebb, legmeghatározóbb élményeiről? 

Borzongatóan jó érzés kerít a hatalmába. És ez így van most is, miközben Veszprémbe készülök! A Balaton a világ közepe, ahol egy másik világba kerül az ember. Egy illatot megérezve azonnal kibontakozik a fantáziám. Nem az emlékek, hanem az érzések, amelyeket a Balatonnál éltem meg. A balatoni nyarak, a koncertek, a fiatalkori stoppolások, később mikor már saját kocsival én vittem fiatal stopposokat a Balatonra, miközben a rádióból üvöltött a rock and roll! Hát kell ennél több?

A veszprémi koncertre itt lehet jegyet venni.

Szabó Eszter
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. ma 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.