Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szórakozva tanulnak a felelős kutyatartásról

2023. október 15. 13:19
Harmadik alkalommal rendezte meg a Virágzó Veszprém Egyesület a Mázli napot a Barátság-parkban.

Az ország egyik legnagyobb kutyafuttatóját sikerült megépíteni két évvel ezelőtt a Barátság-parkban: a kettős kapuval, zsiliprendszerrel rendelkező és ügyességi feladatokat lehetővé tevő pályán kényelmesen elférhetnek a legnépesebb városrész gazdijai és négylábújai. 2021-ben, a pálya átadásakor egy tematikus kutyás napot is szervezett a Virágzó Veszprém Egyesület, ahol a résztvevők a pálya mellett a felelős állattartással is megismerkedhettek, a sikert meglovagolva pedig a következő években is folytatták a hagyományt.

Jung Edina, az egyesület elnöke elmondta, a céljuk elsősorban az, hogy minél több kutyatartó kezdje el használni a pályát, lássa meg, mire is képes az ebe és ezen keresztül tanuljon, hogyan válhat jó gazdivá, kutyája pedig boldoggá. A Mázli napon erre több lehetőség is van: a rendőrség őrző-védő bemutatói mellett több kutyaiskola is készül bemutatókkal, engedelmességi gyakorlatok oktatásával, egészségügyi és táplálkozási tanácsadással, a legbátrabbak pedig az akadálypályát is kipróbálhatják, valamint amatőr agility ügyességi versenyen vehetnek részt.

Emellett idén ingyenes kutyakozmetika is várta az ebeket és gazdáikat, ahol a szájhigiéniáról, a szőrzet és a karom ápolásáról is tanulhattak, továbbá terápiás kutya bemutató és kutya-gazdi fotózás is szerepelt a programban.

Bár a kutyafuttató elsősorban a környék állattartóinak készült, szívesen látnak bárkit más településekről is, a Mázli napon pedig azokra is gondolnak, akik még reménykedve várják a szerető gazdit: a Vackoló és az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány mellett a Fehér Holló Vadmentő Alapítványnak gyűjtöttek adományokat.

A rendezvényre minden évben kilátogat Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos, aki örömét fejezte ki, hogy már harmadik alkalommal tartották meg a Mázli napot szombaton, illetve hogy az önkormányzat által 2021-ben megépített modern kutyafuttatót egyre többen használják. Ezzel pedig másoknak is példát biztosítanak, hiszen a felelős állattartás része, hogy az ebünket a jogszabályoknak megfelelően csak az arra kijelölt helyen – mint a kutyafuttató – engedjük szabadon, póráz nélkül szaladgálni. De arra is felhívják a figyelmet egy-egy ilyen napon, hogy a több kutya felé is empátiával forduljunk, azaz a nagyobb kutyákat ne engedjük közel a kistestűekhez, nehogy baj legyen, vagy éppen a chip kötelező használatára, és hogy akkor is érdemes évente meglátogatni az állatorvost, ha nem észlelünk panaszt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.