Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szórakozva tanulnak a felelős kutyatartásról

2023. október 15. 13:19
Harmadik alkalommal rendezte meg a Virágzó Veszprém Egyesület a Mázli napot a Barátság-parkban.

Az ország egyik legnagyobb kutyafuttatóját sikerült megépíteni két évvel ezelőtt a Barátság-parkban: a kettős kapuval, zsiliprendszerrel rendelkező és ügyességi feladatokat lehetővé tevő pályán kényelmesen elférhetnek a legnépesebb városrész gazdijai és négylábújai. 2021-ben, a pálya átadásakor egy tematikus kutyás napot is szervezett a Virágzó Veszprém Egyesület, ahol a résztvevők a pálya mellett a felelős állattartással is megismerkedhettek, a sikert meglovagolva pedig a következő években is folytatták a hagyományt.

Jung Edina, az egyesület elnöke elmondta, a céljuk elsősorban az, hogy minél több kutyatartó kezdje el használni a pályát, lássa meg, mire is képes az ebe és ezen keresztül tanuljon, hogyan válhat jó gazdivá, kutyája pedig boldoggá. A Mázli napon erre több lehetőség is van: a rendőrség őrző-védő bemutatói mellett több kutyaiskola is készül bemutatókkal, engedelmességi gyakorlatok oktatásával, egészségügyi és táplálkozási tanácsadással, a legbátrabbak pedig az akadálypályát is kipróbálhatják, valamint amatőr agility ügyességi versenyen vehetnek részt.

Emellett idén ingyenes kutyakozmetika is várta az ebeket és gazdáikat, ahol a szájhigiéniáról, a szőrzet és a karom ápolásáról is tanulhattak, továbbá terápiás kutya bemutató és kutya-gazdi fotózás is szerepelt a programban.

Bár a kutyafuttató elsősorban a környék állattartóinak készült, szívesen látnak bárkit más településekről is, a Mázli napon pedig azokra is gondolnak, akik még reménykedve várják a szerető gazdit: a Vackoló és az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány mellett a Fehér Holló Vadmentő Alapítványnak gyűjtöttek adományokat.

A rendezvényre minden évben kilátogat Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos, aki örömét fejezte ki, hogy már harmadik alkalommal tartották meg a Mázli napot szombaton, illetve hogy az önkormányzat által 2021-ben megépített modern kutyafuttatót egyre többen használják. Ezzel pedig másoknak is példát biztosítanak, hiszen a felelős állattartás része, hogy az ebünket a jogszabályoknak megfelelően csak az arra kijelölt helyen – mint a kutyafuttató – engedjük szabadon, póráz nélkül szaladgálni. De arra is felhívják a figyelmet egy-egy ilyen napon, hogy a több kutya felé is empátiával forduljunk, azaz a nagyobb kutyákat ne engedjük közel a kistestűekhez, nehogy baj legyen, vagy éppen a chip kötelező használatára, és hogy akkor is érdemes évente meglátogatni az állatorvost, ha nem észlelünk panaszt.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.