Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Eltűnnek az újságok, mobiltelefon lesz az információközvetítő? / – a jövő a képi világé? –

2008. április 6. 10:35
Érdekes víziót vázoltak fel azok a televíziós személyiségek a veszprémi tévétalálkozó első napján, akik a „breaking news”, azaz a gyors, rendkívüli (az át- vagy „betörő”) híradás problematikáját taglalták igen népes hallgatóság előtt. Bárdos András (TV2), Kert Attila (MTV), Kurucz Péter (ATV), Szikszai Péter (Hír Tv) Heltai Péter műsorvezetésével igyekezett közös nevezőt találni.
Az írott sajtó képviselői minden bizonnyal szomorúan tapasztalhatták, hogy rövidesen vagy át kell nyergelniük az elektronikus-digitális-mobilozós pályára, vagy egy kevésbe stresszes állás után kell nézniük. A beszélgetők – ha nem is statáriálisan – a „print média”, azaz a nyomtatott sajtó fokozatos eltűnéséről, leépüléséről beszéltek.


A vezér téma azért mégiscsak a breaking news volt, amelyhez hirtelen kellett felnőnie a televíziós társaságoknak. A hírközlés eme formáját az élet hozta magával: tragikus események (ikertornyok lerombolása, helyi háborúk, sztárbotrányok, idehaza a tüntetések, e tévé székháza elleni ostrom stb.) sora indokolta az azonnali tudósítást. Persze – mint azt többen is megerősítették – ezek nem mindegyikére lehet felkészülni technikailag. El kell jutni a helyszínre (amit addigra akár le is zárhat a rendőrség), igen gyorsan meg kell találni a hiteles informátort stb. A gyorsaság magában hordozza a tévedés lehetőségét is (pl. az ikertornyok esetében még a CNN is egy kisgép – Cessna – balesetéről szólt, s nem terrortámadásról).

Az sem mindegy – hangzott el –, hogy a breaking news kinek, s hol szól. Idehaza a legkevésbé érdekli a nézőt egy-egy sztár(ocska) kapu előtti hisztije, egy fára menekült macska mentése, de még egy országúti üldözés sem. A tengerentúlon ebből – a bulvárból – egész szépen megélnek csatornák.

A tévések abban viszont egyetértettek, hogy a hír közvetítőjének birtokában kell lennie a szakma alapvető feltételeivel, még akkor is, ha ma már „az utca embere” is képes egy jobb mobiltelefonnal „tudósítani” a fél világot.

 

– zéa –

Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.