2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Eltűnnek az újságok, mobiltelefon lesz az információközvetítő? / – a jövő a képi világé? –

2008. április 6. 10:35
Érdekes víziót vázoltak fel azok a televíziós személyiségek a veszprémi tévétalálkozó első napján, akik a „breaking news”, azaz a gyors, rendkívüli (az át- vagy „betörő”) híradás problematikáját taglalták igen népes hallgatóság előtt. Bárdos András (TV2), Kert Attila (MTV), Kurucz Péter (ATV), Szikszai Péter (Hír Tv) Heltai Péter műsorvezetésével igyekezett közös nevezőt találni.
Az írott sajtó képviselői minden bizonnyal szomorúan tapasztalhatták, hogy rövidesen vagy át kell nyergelniük az elektronikus-digitális-mobilozós pályára, vagy egy kevésbe stresszes állás után kell nézniük. A beszélgetők – ha nem is statáriálisan – a „print média”, azaz a nyomtatott sajtó fokozatos eltűnéséről, leépüléséről beszéltek.


A vezér téma azért mégiscsak a breaking news volt, amelyhez hirtelen kellett felnőnie a televíziós társaságoknak. A hírközlés eme formáját az élet hozta magával: tragikus események (ikertornyok lerombolása, helyi háborúk, sztárbotrányok, idehaza a tüntetések, e tévé székháza elleni ostrom stb.) sora indokolta az azonnali tudósítást. Persze – mint azt többen is megerősítették – ezek nem mindegyikére lehet felkészülni technikailag. El kell jutni a helyszínre (amit addigra akár le is zárhat a rendőrség), igen gyorsan meg kell találni a hiteles informátort stb. A gyorsaság magában hordozza a tévedés lehetőségét is (pl. az ikertornyok esetében még a CNN is egy kisgép – Cessna – balesetéről szólt, s nem terrortámadásról).

Az sem mindegy – hangzott el –, hogy a breaking news kinek, s hol szól. Idehaza a legkevésbé érdekli a nézőt egy-egy sztár(ocska) kapu előtti hisztije, egy fára menekült macska mentése, de még egy országúti üldözés sem. A tengerentúlon ebből – a bulvárból – egész szépen megélnek csatornák.

A tévések abban viszont egyetértettek, hogy a hír közvetítőjének birtokában kell lennie a szakma alapvető feltételeivel, még akkor is, ha ma már „az utca embere” is képes egy jobb mobiltelefonnal „tudósítani” a fél világot.

 

– zéa –

Zatkalik András

További cikkek

Új veszprémi kerekasztal alakult a Jutasi lakótelepen
Új veszprémi kerekasztal alakult a Jutasi lakótelepen
A Jutasi úti lakótelepen működő oktatási és köznevelési intézmények részére összehívott kerekasztal első ülését csütörtök este tartották az Agórában.
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A dokumentum hét pontban foglalja össze a partnerség fő területeit.
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Bohócdoktor vizit a Csolnoky Kórházban
Csütörtökön megvolt az első vizit a Csolnoky Kórház gyerekosztályán, ezúttal nemcsak az egészségügyi dolgozók kopogtattak be az osztály ajtóin, hanem két piros orrú is.
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Közel száz veszprémit deportáltak ’56-ban Ungvárra
Egykori deportáltak is koszorúztak hétfő délután a Törvényszék épülete előtt tartott megemlékezésen.
Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament
Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament
November 11-én tartotta éves ülését a Veszprém Megyei Diákparlament, ahol a diákságot érintő, oktatásra vonatkozó kérdésekről tárgyaltak, illetve megválasztották az Országos Diákparlament Veszprém megyei tagjait.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap