Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
16°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
16°C

Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői

2023. október 17. 14:10 // Forrás: VEB 2023
Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel.

Veszprém nem csak Európa Kulturális Fővárosa, hanem az UNESCO Zene Városa is, hiszen 2019-ben – Magyarországon egyedül - elnyerte e rangos címet. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program zenei koncepciója számos programmal, kezdeményezéssel erősíti a cím jogosságát, mint komoly- és könnyűzenei fesztiváljaival, vagy a legkisebbeket megszólító zenei élményekkel, a szakemberek képzésével, az amatőr zenekarokat inspiráló helyszínekkel, oktatási és közösségi lehetőségekkel, és most, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozójával, ahol a hangszerek megszületését ismerhetik meg az érdeklődők.

A találkozó programjában szakmai előadások, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is helyet kapott. A szakmai programban szerepel a találkozó díszvendége, Simeone Morassi is, aki abból az olasz városból, Cremonából érkezett, amelyben a világ talán legismertebb, szakmájában a mai napig a legjobbnak tartott Antonio Stradivari hegedűkészítő született. Simeone Morassi a hangszerkészítő mesterség történetéről, és a világhírű cremonai vonóshangszer-művesség újjászületéséről tart izgalmas előadást, Florian Leonhard a hegedűk hitelesítésének folyamatát mutatja be, de hallhatjuk Szemmelveisz Tibor és Benedek Péter hangszerkészítő mesterek előadását is.

A Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója nem csak a szakemberek fóruma, hanem a zenét szeretők rendezvénye is. A mesterek szakmai kérdésekből cserélnek eszmét, a közönség pedig megcsodálhatja a jelenlevők által készített hangszereket. De nem csak a látványé lesz a főszerep, hiszen a hegedűk meg is szólalnak – ráadásul nem mindennapi módon.

"Hegedűhangzási versenyt is rendezünk: egy paraván mögött szólaltatja meg egy művész a hangszereket, s a látogatók is szavazhatnak, melyik szól a legszebben. A győztes hegedűn játszik az esti Bach-koncerten Philip Zuckerman svéd hegedűművész" - árulta el Sümegi Elemér veszprémi hegedűkészítő mester, a rendezvény ötlet- és szakmai házigazdája.

A hegedűhangzási versenyen Aino Szalai, Helsinkiben élő finn-magyar hegedűművész játszik a hangszereken, a verseny moderátora ifj. Kónya István, aki a hegedűkészítők nemzetközi világában, mint Stefano Conia ismert, a verseny védnöke Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. 
A Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozójának a 2020 és 2025 között szinte teljesen megújuló veszprémi vár impozáns épülete, az Érseki Palota ad otthont, ahol a Veszprémi Főegyházmegye jóvoltából igazán különleges, karakteres barokk kori bútorokon állítják ki a világ minden tájáról idesereglett hegedűkészítők hangszereit.

Az eseményen a házigazda Veszprémi Főegyházmegye is kiállít egy kivételes darabot, egy olyan hegedűt, amelyet egy régiségkereskedő véletlenül fedezett fel egy komód fiókjában elrejtve. A hangszer belsejében egy levél lapult, amely a készítésének tragikusan érdekes körülményeit tárja fel: a hegedű ugyanis a dachaui haláltáborban egy katonai fenyőládából és funérlemezből készült.
Miután jellegzetesen a barokk kor nagy divatja volt a chaconne, és a vonós hangszerek is éppen ekkor nyerték el mai formájukat, nem meglepő, hogy a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója az október 18-22. között, szintén Veszprémben zajló Chaconne Fesztivál-hoz szorosan kapcsolódik.

 

Részletes program: 
https://veszprembalaton2023.hu/oldal/hegedukeszitok-nemzetkozi-talalkozoja-programok 

vehir.hu
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.