Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői

2023. október 17. 14:10 // Forrás: VEB 2023
Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel.

Veszprém nem csak Európa Kulturális Fővárosa, hanem az UNESCO Zene Városa is, hiszen 2019-ben – Magyarországon egyedül - elnyerte e rangos címet. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program zenei koncepciója számos programmal, kezdeményezéssel erősíti a cím jogosságát, mint komoly- és könnyűzenei fesztiváljaival, vagy a legkisebbeket megszólító zenei élményekkel, a szakemberek képzésével, az amatőr zenekarokat inspiráló helyszínekkel, oktatási és közösségi lehetőségekkel, és most, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozójával, ahol a hangszerek megszületését ismerhetik meg az érdeklődők.

A találkozó programjában szakmai előadások, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is helyet kapott. A szakmai programban szerepel a találkozó díszvendége, Simeone Morassi is, aki abból az olasz városból, Cremonából érkezett, amelyben a világ talán legismertebb, szakmájában a mai napig a legjobbnak tartott Antonio Stradivari hegedűkészítő született. Simeone Morassi a hangszerkészítő mesterség történetéről, és a világhírű cremonai vonóshangszer-művesség újjászületéséről tart izgalmas előadást, Florian Leonhard a hegedűk hitelesítésének folyamatát mutatja be, de hallhatjuk Szemmelveisz Tibor és Benedek Péter hangszerkészítő mesterek előadását is.

A Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója nem csak a szakemberek fóruma, hanem a zenét szeretők rendezvénye is. A mesterek szakmai kérdésekből cserélnek eszmét, a közönség pedig megcsodálhatja a jelenlevők által készített hangszereket. De nem csak a látványé lesz a főszerep, hiszen a hegedűk meg is szólalnak – ráadásul nem mindennapi módon.

"Hegedűhangzási versenyt is rendezünk: egy paraván mögött szólaltatja meg egy művész a hangszereket, s a látogatók is szavazhatnak, melyik szól a legszebben. A győztes hegedűn játszik az esti Bach-koncerten Philip Zuckerman svéd hegedűművész" - árulta el Sümegi Elemér veszprémi hegedűkészítő mester, a rendezvény ötlet- és szakmai házigazdája.

A hegedűhangzási versenyen Aino Szalai, Helsinkiben élő finn-magyar hegedűművész játszik a hangszereken, a verseny moderátora ifj. Kónya István, aki a hegedűkészítők nemzetközi világában, mint Stefano Conia ismert, a verseny védnöke Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. 
A Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozójának a 2020 és 2025 között szinte teljesen megújuló veszprémi vár impozáns épülete, az Érseki Palota ad otthont, ahol a Veszprémi Főegyházmegye jóvoltából igazán különleges, karakteres barokk kori bútorokon állítják ki a világ minden tájáról idesereglett hegedűkészítők hangszereit.

Az eseményen a házigazda Veszprémi Főegyházmegye is kiállít egy kivételes darabot, egy olyan hegedűt, amelyet egy régiségkereskedő véletlenül fedezett fel egy komód fiókjában elrejtve. A hangszer belsejében egy levél lapult, amely a készítésének tragikusan érdekes körülményeit tárja fel: a hegedű ugyanis a dachaui haláltáborban egy katonai fenyőládából és funérlemezből készült.
Miután jellegzetesen a barokk kor nagy divatja volt a chaconne, és a vonós hangszerek is éppen ekkor nyerték el mai formájukat, nem meglepő, hogy a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója az október 18-22. között, szintén Veszprémben zajló Chaconne Fesztivál-hoz szorosan kapcsolódik.

 

Részletes program: 
https://veszprembalaton2023.hu/oldal/hegedukeszitok-nemzetkozi-talalkozoja-programok 

vehir.hu
további cikkek
Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03 EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Európa Kulturális Fővárosa EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Január elején Athénban hivatalosan is átadta a stafétabotot Veszprém az utód EKF városoknak, a programév lezárulta mégsem pontot hagy maga után: ez itt még csak a kettőspont helye. Arról, milyen eredményeket hozott 2023 Veszprém és a Bakony-Balaton régió életében, illetve mi várható a folytatásban, sajtótájékoztatón számolt be Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 2024. január 22. 23:53 Mintha véget sem ért volna az EKF-év Európa Kulturális Fővárosa Mintha véget sem ért volna az EKF-év Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év. 2024. január 18. 21:01 Így színesedett ki Veszprém 2023-ban street art Így színesedett ki Veszprém 2023-ban Sokszor elhangzott tavaly, hogy mik azok az eredményei az EKF-nek, amelyek 2023 után is itt maradnak és gazdagítják Veszprémet. A különböző street art projektek biztosan ilyenek, ezekből pedig több nagyszabású is volt, gondoljunk csak a társasházak tűzfalainak kifestésére. De ez a sajátos művészeti irány nem csak az EKF-en belül élt Veszprémben, több kisebb magánprojekt is megvalósult, ezeket szedtük össze képriportunkban, valamint elárulunk néhány kulisszatitkot a legújabb, Aréna melletti és a déli iparterület aluljárójában lévő festményekről is. 2024. január 2. 11:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.