Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Béke csak a szabadsággal együtt értelmezhető

2023. október 21. 0:24
Elkezdődtek az október 23-ai megemlékezések Veszprémben és a környező településeken is. Hajmáskéren a helyi iskola diákjai adták elő az ünnepi műsort, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő pedig arról beszélt többek közt, hogy próbáljuk meg beleélni magunkat az 56-os hősök hgelyzetébe és gondolkodjunk el, mi hogyan cselekedtünk volna!

„Ha ott lettünk volna 1956-ban, amikor szájról szájra, vagy csak recsegő rádióadásokon keresztül jöttek-mentek a sokszor egymásnak ellentmondó hírek a forradalomról, a Vörös Hadsereg közeledéséről és persze a várva várt, de soha el nem jött nyugati segítségről, vajon hogyan cselekedtünk volna? Minden bizonnyal az akkori felmenőink is számos kétellyel és félelemmel küzdöttek azokban a bizonytalan órákban, amikor elért Hajmáskérre is a forradalom híre.

Viszont volt valami akkoriban, amit mai fejjel már nehéz elképzelni, de ha megpróbáljuk és megértjük, akkor választ kaphatunk mindarra, hogy hétköznapi emberek, tanárok, egyetemisták, vagy egyszerű munkások hogyan voltak képesek szembeszállni a félelmetes Vörös Hadsereggel. Hogyan voltak képesek arra, hogy 12 napon keresztül kivívják a szabadságot egy olyan rendszer ellen, ami a zsarnokságra, az idegen hatalmak kiszolgálására épült.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdte Ovádi Péter a hajmáskéri beszédét, majd rátért a néplélek fontosságára, ami ilyenkor vezeti az embereket, az egyszerű diákoktól az egyetemi tanárokig.

„A forradalom idején testet öltött ez a közös néplélek a magyarokban. Az addigi ellentétek, ha voltak is megszűntek, a forradalom tiszta eszméi felülírtak minden zsarnoki törvényt és csak egy célja lehetett az embereknek: visszaszerezni a jogosan megillető szabadságot. Azt a szabadságot, aminek nem szabadna egyfajta kegyességnek lennie olyan hatalmaktól, akik erősebbek nálunk, olyan zsarnoki erőktől, akik egy íróasztalon hoznak ítéletet népek sorsa felett. Egy nemzet szuverenitása alanyi jogon jár az azt alkotó népnek.”

Beszéde végén a képviselő kitért a jelen kor helyzetére is. Mint mondta, bizonytalanság uralkodik jelenleg a világban, de bőven vannak olyan igazodási pontjaink, amelyek segítenek ebben a vészjósló időszakban is megtalálni a helyes utat. Márpedig 1956 emléke pontosan ilyen támaszt jelent a ma élő ember számára, mondta.

Hozzátette, 56-ban, habár fegyvert fogva, de elődeink a békéért küzdöttek. Hiszen a béke csak a szabadsággal együtt értelmezhető. Egy nemzet akkor leli meg békéjét, ha szabadon élhet fenyegetettség nélkül. Akkor tud szárnyat bontani, példát mutatni, előre haladni.

Az ünnepség további részében a helyi iskola diákjai adták elő október 23-ával kapcsolatos műsorukat, majd a jelenlávők megkoszorúzták a település ősi halottaknak állított emlékművét.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek. tegnap 10:56 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.