Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C

Béke csak a szabadsággal együtt értelmezhető

2023. október 21. 0:24
Elkezdődtek az október 23-ai megemlékezések Veszprémben és a környező településeken is. Hajmáskéren a helyi iskola diákjai adták elő az ünnepi műsort, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő pedig arról beszélt többek közt, hogy próbáljuk meg beleélni magunkat az 56-os hősök hgelyzetébe és gondolkodjunk el, mi hogyan cselekedtünk volna!

„Ha ott lettünk volna 1956-ban, amikor szájról szájra, vagy csak recsegő rádióadásokon keresztül jöttek-mentek a sokszor egymásnak ellentmondó hírek a forradalomról, a Vörös Hadsereg közeledéséről és persze a várva várt, de soha el nem jött nyugati segítségről, vajon hogyan cselekedtünk volna? Minden bizonnyal az akkori felmenőink is számos kétellyel és félelemmel küzdöttek azokban a bizonytalan órákban, amikor elért Hajmáskérre is a forradalom híre.

Viszont volt valami akkoriban, amit mai fejjel már nehéz elképzelni, de ha megpróbáljuk és megértjük, akkor választ kaphatunk mindarra, hogy hétköznapi emberek, tanárok, egyetemisták, vagy egyszerű munkások hogyan voltak képesek szembeszállni a félelmetes Vörös Hadsereggel. Hogyan voltak képesek arra, hogy 12 napon keresztül kivívják a szabadságot egy olyan rendszer ellen, ami a zsarnokságra, az idegen hatalmak kiszolgálására épült.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdte Ovádi Péter a hajmáskéri beszédét, majd rátért a néplélek fontosságára, ami ilyenkor vezeti az embereket, az egyszerű diákoktól az egyetemi tanárokig.

„A forradalom idején testet öltött ez a közös néplélek a magyarokban. Az addigi ellentétek, ha voltak is megszűntek, a forradalom tiszta eszméi felülírtak minden zsarnoki törvényt és csak egy célja lehetett az embereknek: visszaszerezni a jogosan megillető szabadságot. Azt a szabadságot, aminek nem szabadna egyfajta kegyességnek lennie olyan hatalmaktól, akik erősebbek nálunk, olyan zsarnoki erőktől, akik egy íróasztalon hoznak ítéletet népek sorsa felett. Egy nemzet szuverenitása alanyi jogon jár az azt alkotó népnek.”

Beszéde végén a képviselő kitért a jelen kor helyzetére is. Mint mondta, bizonytalanság uralkodik jelenleg a világban, de bőven vannak olyan igazodási pontjaink, amelyek segítenek ebben a vészjósló időszakban is megtalálni a helyes utat. Márpedig 1956 emléke pontosan ilyen támaszt jelent a ma élő ember számára, mondta.

Hozzátette, 56-ban, habár fegyvert fogva, de elődeink a békéért küzdöttek. Hiszen a béke csak a szabadsággal együtt értelmezhető. Egy nemzet akkor leli meg békéjét, ha szabadon élhet fenyegetettség nélkül. Akkor tud szárnyat bontani, példát mutatni, előre haladni.

Az ünnepség további részében a helyi iskola diákjai adták elő október 23-ával kapcsolatos műsorukat, majd a jelenlávők megkoszorúzták a település ősi halottaknak állított emlékművét.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Boldog gyereknapot varázsolt a Cholnoky Kerekasztal Boldog gyereknapot varázsolt a Cholnoky Kerekasztal Játékokkal lepte meg a Cholnoky Kerekasztal Egyesület a lakótelep három köznevelési tagintézményét gyereknap alkalmából. ma 18:56 Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter: eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. ma 13:26 Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen oktatás Ismét több ezer diák kapott új notebookot ingyenesen Folytatódott az ingyenes notebookok kiosztása a veszprémi iskolákban is, ezúttal az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamos diákok juthattak hozzá az eszközökhöz, amiket a magyar kormány biztosít az ország iskolásainak és pedagógusainak. ma 15:42 Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Valahol már most eldőlt, hogy nem lesz változás a polgármesteri székben, máshol pedig az, hogy bármi történik az önkormányzati választáson, egészen biztos, hogy új vezetője lesz a településnek. Szétnéztünk Veszprém határán túl, hogy a környező településeken és a vármegye nagyobb városaiban kik és milyen színekben indulnak polgármesternek. ma 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.