Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Béke csak a szabadsággal együtt értelmezhető

2023. október 21. 0:24
Elkezdődtek az október 23-ai megemlékezések Veszprémben és a környező településeken is. Hajmáskéren a helyi iskola diákjai adták elő az ünnepi műsort, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő pedig arról beszélt többek közt, hogy próbáljuk meg beleélni magunkat az 56-os hősök hgelyzetébe és gondolkodjunk el, mi hogyan cselekedtünk volna!

„Ha ott lettünk volna 1956-ban, amikor szájról szájra, vagy csak recsegő rádióadásokon keresztül jöttek-mentek a sokszor egymásnak ellentmondó hírek a forradalomról, a Vörös Hadsereg közeledéséről és persze a várva várt, de soha el nem jött nyugati segítségről, vajon hogyan cselekedtünk volna? Minden bizonnyal az akkori felmenőink is számos kétellyel és félelemmel küzdöttek azokban a bizonytalan órákban, amikor elért Hajmáskérre is a forradalom híre.

Viszont volt valami akkoriban, amit mai fejjel már nehéz elképzelni, de ha megpróbáljuk és megértjük, akkor választ kaphatunk mindarra, hogy hétköznapi emberek, tanárok, egyetemisták, vagy egyszerű munkások hogyan voltak képesek szembeszállni a félelmetes Vörös Hadsereggel. Hogyan voltak képesek arra, hogy 12 napon keresztül kivívják a szabadságot egy olyan rendszer ellen, ami a zsarnokságra, az idegen hatalmak kiszolgálására épült.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdte Ovádi Péter a hajmáskéri beszédét, majd rátért a néplélek fontosságára, ami ilyenkor vezeti az embereket, az egyszerű diákoktól az egyetemi tanárokig.

„A forradalom idején testet öltött ez a közös néplélek a magyarokban. Az addigi ellentétek, ha voltak is megszűntek, a forradalom tiszta eszméi felülírtak minden zsarnoki törvényt és csak egy célja lehetett az embereknek: visszaszerezni a jogosan megillető szabadságot. Azt a szabadságot, aminek nem szabadna egyfajta kegyességnek lennie olyan hatalmaktól, akik erősebbek nálunk, olyan zsarnoki erőktől, akik egy íróasztalon hoznak ítéletet népek sorsa felett. Egy nemzet szuverenitása alanyi jogon jár az azt alkotó népnek.”

Beszéde végén a képviselő kitért a jelen kor helyzetére is. Mint mondta, bizonytalanság uralkodik jelenleg a világban, de bőven vannak olyan igazodási pontjaink, amelyek segítenek ebben a vészjósló időszakban is megtalálni a helyes utat. Márpedig 1956 emléke pontosan ilyen támaszt jelent a ma élő ember számára, mondta.

Hozzátette, 56-ban, habár fegyvert fogva, de elődeink a békéért küzdöttek. Hiszen a béke csak a szabadsággal együtt értelmezhető. Egy nemzet akkor leli meg békéjét, ha szabadon élhet fenyegetettség nélkül. Akkor tud szárnyat bontani, példát mutatni, előre haladni.

Az ünnepség további részében a helyi iskola diákjai adták elő október 23-ával kapcsolatos műsorukat, majd a jelenlávők megkoszorúzták a település ősi halottaknak állított emlékművét.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.