Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sétával hirdették a gyógyulás ünnepét

2023. október 21. 14:10
Tizenkettedik alkalommal szervezték meg Veszprémben a mellrák elleni sétát, amelyen egyre többen vesznek részt a fiatalabb generáció tagjai közül is és nők mellett férfiak is csatlakoznak a megmozduláshoz.

A Fagyöngy Egyesület, akik a mellrák elleni küzdelmet, valamint a betegségben szenvedők megsegítését tűzték zászlajukra már hosszú ideje szervezi meg hagyományosan októberben azt a prevenciós sétát, ami a megyei kórháztól indulva a Kossuth utcáig tart. A megmozdulás legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a daganatos betegség elsősorban nőket érinti formája elleni védekezésre, amit legegyszerűbben a rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet elérni.

A sétán, amit idén szombat délelőtt tartottak, ahogy a korábbi években, úgy most is jelen voltak orvosok, városi elöljárók és helyi művészek is. És persze az a több tucat ember, főleg nők, de egyre több férfi is, akik személyes érintettségük miatt, vagy pedig társadalmi szerepvállalásból úgy gondolták, hogy jelenlétükkel is segítik felhívni a figyelmet erre a témára.

A tömeg a kórház főbejárata előtt gyülekezett, akiket dr. Hornyák Lajos, onkológus főorvos köszöntötte elsőként. Ő ugyancsak hangsúlyozta a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát, valamint kitért arra is, hogy nem szabad tabutémaként kezelni a mellrák kérdését, ezért biztatta a nőket, hogy férjükkel, párjukkal is beszéljenek erről és kérjék meg őket, hogy legyenek társaik a szűrővizsgálatoknál is.

A város részéről Hegedűs Barbara, alpolgármester arról beszélt, hogy közösségben minden küzdelmet könnyebb megvívni, ezért is van fontos szerepe a város életében a Fagyöngy Egyesület működésének.

Annak az egyesületnek, amelynek az élén most változás történt, ugyanis az alapító Lángné Janni Gitta leköszön az elnöki tisztségről, helyét pedig Reintner-Szanyi Anita veszi át.

A leköszönő elnök felidézte, hogy tizenkét éve volt az első séta, azóta pedig folyamatosan nő a résztvevők száma és melléjük állt több városi intézmény és cég is.

 Arról is beszélt, hogy hamarosan a jelenleg érvényben lévő szűrésre történő behívásokat a 45-65 év közötti korosztályból kibővítik 40-70 között élőkre, ez ismét egy fontos mérföldkő lesz a mellrák a megelőzésében.

Amellett, hogy Gitta a jövőben is segíti az egyesület munkáját, az elnöki tisztséget Reintner-Szanyi Anita veszi át tőle. Ő öt éve találkozott az egyesülettel, mivel fiatalként ő is érintett volt a betegségben, mára viszont ennek a közösségnek is köszönhetően már leküzdötte a rákot, mesélte magáról.

Az egyesületi munkáról elmondta, nehéz megszólítani az egészséges embereket, hiszen ők nem érzik a súlyát annyira a daganatos betegségeknek, éppen ezért szeretne még inkább nyitni a fiatalok felé is elnöki tevékenysége során.

A séta ezután vette kezdetét, amelyen ott volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, valamint a Veszprémi Petőfi Színház művészei is, akik már régóta támogatják azt a munkát, amit a Fagyöngy Egyesület végez. A Kossuth utcán a Veszprém Bakony Táncegyüttes néptáncosai várták a sétán résztvevőket, ők vidám táncházzal készültek, ezzel is inkább az ünnepi hangulattot fokozva egy fontos prevenciós megmozdulásban.

Még több kép a sétáról:

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. ma 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. ma 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.