Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
18°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
18°C

Porga Gyula beszéde október 23-án

2023. október 23. 16:29
A veszprémi polgármester beszédét változtatás nélkül tesszük közzé.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt veszprémiek!

Idén már másodszor köszönthetjük városunkban Magyarország miniszterelnökét, és sokadszor az ország nyilvánosságát. Ami nagy szó annak a közösségnek az életében, amely néha kisvárosként tekint önmagára.

Megszoktuk már, hogy kézilabda csapatunkért Európa szerte sokan szurkolnak, vagy azt, hogy művészeink, kutatóink, oktatóink széles körben elismertek. De azzal a gondolattal barátkoznunk kell még, hogy Európa Kulturális Fővárosaként Magyarország kulturális fővárosa is lettünk 2023-ra.

Jó, ha nem riadunk meg saját árnyékunktól!

Ezúton is szeretném megköszönni Magyarország kormányának a segítséget, hogy ennek a nem mindennapi kihívásnak meg tudunk felelni. Hogy a kultúra minden területéről nagyszerű eseményeket  mutathatunk fel. És hogy az elmúlt kilenc hónapban elismerések sorát gyűjthettük be hazai és külföldi vendégeinktől.

A Benedek és Csatár hegyek, valamint a Séd és Tekeres völgyek városa most olyan magaslatra ért, ahol korábban még sosem járt. Ahol Európa minden pontjáról jól látható.

Az észt Tartutól a Horvát Dubrovnikig, Temesvártól Liverpoolig.

Minden okunk megvan rá, hogy egyszerre legyünk büszke, lokálpatrióta veszprémiek, hagyományaikat tisztelő magyarok, és a közös kultúrát ápoló európaiak.

Köszönöm mindenkinek, aki gondolata erejével vagy cselekedetével hozzájárult ehhez a sikerhez.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Veszprém épp annyira Szent István városa, mint Bajor Gizelláé, és mindenkié, aki elfogadva szabályait, szokásait itt építette fel, rendezte be az otthonát, és ennek a közösségnek a javát szolgálta vagy szolgálja.

Mi nem azt kérdezzük, hogy honnan jöttél, hanem azt, hogy velünk tartasz-e. És ha velünk tartasz, számítunk rád, és számíthatsz ránk.   

Mindezt azért hangsúlyozom, mert a mártírhalált halt Brusznyai Árpád, 1956 forradalmának legnagyobb veszprémi hőse a Csongrád megyei Derekegyház szülötte volt.

A húszas évei végén járó tanárt a szerelem hozta hozzánk a Pest megyei Vácról. Veszprémben történelmet és görögöt oktatott, diákokat nevelt, s a törvényesség és igazságosság feltétlen híve volt. Békességpárti filoszként választották a forradalmi tanács vezetőjévé.

Itt a fiatalok demokratizált választásokat, egyetemi autonómiát követeltek. Itt a város életének újraszervezéséről küldöttgyűlésen döntöttek. Itt kivágták ugyan a gyűlöletes Rákosi címert a nemzeti lobogóból, és letartóztatták az elviselhetetlen rendszer helytartóit.

De a veszprémiek senkin sem álltak bosszút, senkit nem koncoltak fel. Csak őrizetbe vették a régi rend vezetőit, hogy az önbíráskodásnak még véletlenül se nyíljon tere.

Városunkban 1956. október 23-tól a szovjet csapatok november 4-i felvonulásáig a polgári józanság uralkodott. Csak a körülzárt, harcra kényszerített Veszprém nyúlt a fegyverekhez, hogy megvédje vívmányait.

Brusznyai Árpádot mégis kivégeztette a kommunista rendszer. Mert félt a polgári józanságtól, a törvényességtől, az igazságosságtól. Mert demonstrálni akarta engesztelhetetlenségét.

És célját elérte. Veszprém évtizedekre veszítette el karakterét, önbizalmát, lelkét és polgár-város jellegét.

Veszprém megfélemlítetté, Papp János birodalmává és kishitűvé vált.  Ahol a kicsik vagyunk, nekünk úgysem sikerülhet mentalitás lett az uralkodó. Ahol az öntevékenységet a felülről vezéreltség váltotta fel. Ahol sok minden az itt élők ellenére történt.

Ez a korszak véget ért a rendszerváltással, és most lezárulhat a lelkekben is.

Az Európa Kulturális Fővárosa program elnyerésével és sikeres megrendezésével jó esélyt kaptunk arra, hogy újra azok legyünk, akik voltunk. Büszke, magabízó, öntevékeny veszprémiek. Hiszen mégis csak győzni tudtunk a nagyok versenyében. Mégis csak magunkhoz ragadtunk egy kivételes lehetőséget. Mégis csak nagyszerű programsorozatot valósítunk meg, és nem mellékesen a város számos rozsdafoltját tisztítottuk meg, fényesítettük ki.

Itt az ideje, hogy levetkőzzük a kishitűségünket. Itt az ideje, hogy méltónak tartsuk magunkat kiváló elődeink – a Padányik,  Ranolderek, a Cholnokyak és a Brusznyaiak – város és közösségépítő munkájához.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelegjünk a veszprémi múlt kiválóságai előtt! Hajtsunk fejet 1956 hősei előtt! És kívánom, hogy aztán felemelt fejjel merjünk hinni közösségünk erejében, önmagunkban és a veszprémi jövőben!

Dicsőség a hősöknek! Köszönöm, hogy meghallgattak.

vehir.hu
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.