Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés

2023. október 24. 14:55
A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit.

Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense üdvözölte elsőként a megemlékezőket. Felföldi felhívta rá a figyelmet: az akkor még Veszprémi Vegyipari Egyetem rendkívül fontos szerepet játszott az ’56-os történésekben, kötelességünk tehát megemlékezni az intézményből elhurcolt egyetemi hallgatókról, egykori oktatókról.

A főhajtás Brusznyai Árpád előtt is magától értetődő, aki a forradalom mártírja lett. Talán kevesebb szó esik Lóránd Imre újságíróról, akit 1956. október 26-án a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökévé választottak, mely funkciót október 31-ig töltötte be. 1957 októberében a Brusznyai Árpád és társai ellen lefolytatott perben hatévnyi börtönbüntetésre ítélték, 1960-ban amnesztiával szabadult.

Az intézmény „A” épületének bejáratánál dr. Abonyi János rektorhelyettes, valamint dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratórium elnöke megkoszorúzták az 1956-ban elhurcolt egyetemi hallgatók emlékére állított táblát. Ezután megindult a szokásos menet, és az intézmény „C” épületében folytatódott a megemlékezés.

Dr. Abonyi János ünnepi beszédében az ’56-os események egyetemre vonatkozó pontos részleteiről beszélt. A hely, ahol az emlékező közönség állt, egykor a Szabad Veszprém Rádiónak adott otthont, ahol 1956. október 30-tól, november 3-ig közvetítették a híreket, méghozzá Dobos Dezső egyetemi adjunktus irányításával. A táblát megkoszorúzták az ünnepély során. Idén a munkálatok miatt kimaradt az „A” épületének megállója, ahol Gaál Zoltán egykori rektor 2006-os szellemi öröksége: az örökláng díszeleg.

Az emlékezés fényét emelte Kovács Petra egyetemi hallgató saját maga írt versének előadása, valamint Pató Bálint éneke.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.