Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés

2023. október 24. 14:55
A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit.

Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense üdvözölte elsőként a megemlékezőket. Felföldi felhívta rá a figyelmet: az akkor még Veszprémi Vegyipari Egyetem rendkívül fontos szerepet játszott az ’56-os történésekben, kötelességünk tehát megemlékezni az intézményből elhurcolt egyetemi hallgatókról, egykori oktatókról.

A főhajtás Brusznyai Árpád előtt is magától értetődő, aki a forradalom mártírja lett. Talán kevesebb szó esik Lóránd Imre újságíróról, akit 1956. október 26-án a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökévé választottak, mely funkciót október 31-ig töltötte be. 1957 októberében a Brusznyai Árpád és társai ellen lefolytatott perben hatévnyi börtönbüntetésre ítélték, 1960-ban amnesztiával szabadult.

Az intézmény „A” épületének bejáratánál dr. Abonyi János rektorhelyettes, valamint dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratórium elnöke megkoszorúzták az 1956-ban elhurcolt egyetemi hallgatók emlékére állított táblát. Ezután megindult a szokásos menet, és az intézmény „C” épületében folytatódott a megemlékezés.

Dr. Abonyi János ünnepi beszédében az ’56-os események egyetemre vonatkozó pontos részleteiről beszélt. A hely, ahol az emlékező közönség állt, egykor a Szabad Veszprém Rádiónak adott otthont, ahol 1956. október 30-tól, november 3-ig közvetítették a híreket, méghozzá Dobos Dezső egyetemi adjunktus irányításával. A táblát megkoszorúzták az ünnepély során. Idén a munkálatok miatt kimaradt az „A” épületének megállója, ahol Gaál Zoltán egykori rektor 2006-os szellemi öröksége: az örökláng díszeleg.

Az emlékezés fényét emelte Kovács Petra egyetemi hallgató saját maga írt versének előadása, valamint Pató Bálint éneke.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. ma 13:26 Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár. ma 12:03 Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség A hétfő délelőtti konszenzusos minikonferencia során bemutatták a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok által kezdeményezett fejlesztéseket azok a szakemberek, akik részt vesznek a kábítószerügyi stratégia végrehajtásában. Az eseményen ismertették a KAB-KEF-21-0004 "A KEF-ek fejlesztése Veszprém megyében" pályázat eredményeit is.   ma 12:11 A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. tegnap 13:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.