Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés

2023. október 24. 14:55
A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit.

Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense üdvözölte elsőként a megemlékezőket. Felföldi felhívta rá a figyelmet: az akkor még Veszprémi Vegyipari Egyetem rendkívül fontos szerepet játszott az ’56-os történésekben, kötelességünk tehát megemlékezni az intézményből elhurcolt egyetemi hallgatókról, egykori oktatókról.

A főhajtás Brusznyai Árpád előtt is magától értetődő, aki a forradalom mártírja lett. Talán kevesebb szó esik Lóránd Imre újságíróról, akit 1956. október 26-án a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökévé választottak, mely funkciót október 31-ig töltötte be. 1957 októberében a Brusznyai Árpád és társai ellen lefolytatott perben hatévnyi börtönbüntetésre ítélték, 1960-ban amnesztiával szabadult.

Az intézmény „A” épületének bejáratánál dr. Abonyi János rektorhelyettes, valamint dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratórium elnöke megkoszorúzták az 1956-ban elhurcolt egyetemi hallgatók emlékére állított táblát. Ezután megindult a szokásos menet, és az intézmény „C” épületében folytatódott a megemlékezés.

Dr. Abonyi János ünnepi beszédében az ’56-os események egyetemre vonatkozó pontos részleteiről beszélt. A hely, ahol az emlékező közönség állt, egykor a Szabad Veszprém Rádiónak adott otthont, ahol 1956. október 30-tól, november 3-ig közvetítették a híreket, méghozzá Dobos Dezső egyetemi adjunktus irányításával. A táblát megkoszorúzták az ünnepély során. Idén a munkálatok miatt kimaradt az „A” épületének megállója, ahol Gaál Zoltán egykori rektor 2006-os szellemi öröksége: az örökláng díszeleg.

Az emlékezés fényét emelte Kovács Petra egyetemi hallgató saját maga írt versének előadása, valamint Pató Bálint éneke.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. ma 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. ma 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.