Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 27. Zita
2025. április 27. Zita

Mitől olyan népszerű az olasz konyha?

2023. október 25. 9:52

Pizza, spagetti, makaróni: a legtöbben azonnal a tésztaételekre asszociálunk Olaszországról. Ám máshol is készítenek finom lepényeket és tésztákat, mégsem mindegyik olyan elterjedt, mint az olasz fogások. Mi a titkuk, miért olyan szerethetőek ezek a mediterrán fogások? Cikkünkben utánajártunk!

Finom, egyszerű és egészséges

Itt most nem önmagában a tésztákra gondolunk: a mediterrán diéta köztudottan az egyik legegészségesebb, legváltozatosabb, amit jelenleg ismerünk. A kedvező éghajlat folytán megtermő lédús paradicsomok, az olívabogyó, a friss fűszernövények és gyümölcsök is az olasz ételek mellett szólnak. Nem is beszélve a rengeteg tengeri halféléről és rákról. Az Oinos valódi olasz hagyományokon alapuló, széles kínálatában mindenki megtalálhatja a kedvenc mediterrán fogását.

Ám az tény, hogy az olasz gasztronómia egészséges ételeket is nagy számban tartalmaz, önmagában még nem tenné olyan népszerűvé ezt a konyhát. Azonban a finom, egyszerűen elkészíthető harapnivalókkal az amatőr szakácsok is bátran mernek próbálkozni – ami szintén az olasz ételek erénye.

Fűszerezés, húsok és desszertek 

De melyek is a konyha legfőbb sajátosságai? Először is: a magyartól radikálisan eltérő ízesítés. Míg itthon szinte el sem tudunk képzelni pirospaprika és némi (állati) zsiradék nélkül egy jó levest, az olaszok az olívaolajat használják előszeretettel. És ők járnak jobban, hiszen az olíva köztudottan jót tesz a szívnek. Jellegzetes zöldfűszereik közül viszont már mi is egyre többet használunk: például a bazsalikomból, az oregánóból és a rozmaringból. Ezek mindegyike remekül illik a paradicsomos fogásokhoz. Ezeken felül viszont van egy különleges szószuk is: a pesto, amely az olívaolaj és a fűszerek kombinációjából jön létre. Az elkészült sós ételeket pedig mindig parmezánnal vagy valamilyen sajttal koronázzák meg.

Nem mehetünk el szó nélkül azonban a húsos fogásaik mellett sem. Az előételeikhez előszeretettel kínálják a pármai sonkát. A közismert bolognai spagetti, a carbonara vagy a milánói makaróni mellett vadhúst, szarvasmarhát, juhféléket és szárnyasokat is szívesen fogyasztanak. Tenger melletti elhelyezkedése révén pedig az olasz konyha szívesen használja fel a halakat és a tenger gyümölcseit is ételeihez. 

Egy komplett menüsor azonban a desszerttel teljes: a leggyakrabban mascarponét és ricottát használnak alapanyagnak. A leghíresebb mascarponés desszertjük a tiramisu, a ricotta pedig a panna cotta alapja. 

Egy csipetnyi nyár télen is

A fentiek mellett azonban van még egy titka az olasz konyhának – ez pedig a hangulat, amit sugároz. A könnyed, barátságos atmoszféra, amire asszociálunk, teszi annyira feledhetetlenné az ételeiket. Aki járt már Olaszországban, annak egy kicsit talán a nyaralását is az eszébe juttatja.

A jó hír az, hogy sem ősszel, sem télen nem kell nélkülöznünk a mediterrán életérzést. Az Oinosba ellátogatva részünk lehet benne, bármilyen évszakban.
 

vehir.hu
további cikkek
Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Őrült nők ketrece Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Hatalmas az érdeklődés Az Őrült Nők Ketrece című előadásra Veszprémben, ezért a már május 18-ára meghirdetett, este 8-kor kezdődő előadás mellett aznap fél 3-kor is színpadra kerül a kultikus darab a Veszprém Arénában. Az előadás előtt két órával pedig az érdeklődők szintén találkozhatnak a szereplőkkel és betekinthetnek a kulisszák mögé is. 2025. március 18. 11:49 Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák közélet Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák Nem a szauna az egyetlen dolog, amit a finnek adtak a világnak és jótékony hatással van az ember fizikai és lelki állapotára egyaránt. A nordic walking amilyen egyszerű sport, olyan sok előnye van, viszont itt sem árt, ha szakavatott oktatótól kap segítséget az ember a kezdő mozdulatok elsajátításához. A Tourinform Veszprém idei legaktívabb programján az ország legnevesebb nordic walking edzőjével kelhetnek útra az érdeklődők Veszprémben. De, hogy pontosan mit kínál a március 21-ei program és honnan ered a nordic walking, arról cikkünkben lerántjuk a leplet. 2025. március 12. 22:49 A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés gasztronómia A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés Veszprém egyik legújabb ételkiszállító vállalkozása, a Zugkonyha nem attól lesz egyedi, hogy gondosan megválogatott alapanyagokból dolgoznak. Nem is csak attól, hogy a sütőlapnak ideje sincs kihűlni, hiszen a hét minden napján, reggeltől késő estig sercegnek rajta a húspogácsák. A Zugkonyhásoknak titka valami egészen másban van. Zsuzsit és Norbit a belváros egyik eldugott zugában kerestük meg, és miközben vártuk az ebédünket, kicsit a veszprémiek ízlését is megismertük. 2025. február 2. 20:33 Szexpedíció a patthelyzetbe került kapcsolatokért színház Szexpedíció a patthelyzetbe került kapcsolatokért Amikor egy kapcsolatban a fülledt romantikát felváltja egy egyszerű jóéjt puszi, vagy még később az ágy túlsó végéből elmormolt szép álmokat suttogás, akkor a párok többségénél felvillan az a bizonyos piros lámpa és figyelmeztet, ideje lenne visszamászni a hancúrlécre a kapcsolatuk érdekében. Aztán valaki vagy tesz ezért. vagy tabusítja a témát. Alice és Henry felismerte a házasságuk intim életében beállt patthelyzetet, a Szexpedíció című színdarabban pedig bemutatják az ő szexterápiájukat Hegyi Barbara és Seress Zoltán főszereplésével, amit most a veszprémi közönség is láthat a Hangvillában november 28-án. 2024. október 30. 15:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.