Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Káprázatos magyar győzelem! / Magyarország–Szlovénia 28:25 (13:14)

2010. június 20. 19:26
Elképesztő izgalmakat követően nyert három góllal, s vívta ki a vb-részvételt a magyar férfi kézilabda-válogatott Szlovénia ellen.

A Szlovéniában összeszedett kétgólos hátrányt (27:25) kellett ledolgoznia a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a világbajnoki selejtező veszprémi visszavágóján. A találkozó tétje nem kevesebb, mint a kijutás a januári, svédországi vb-re, ahonnan már kvalifikációt lehet szerezni a 2012-es londoni olimpiára. Ennek megfelelően frenetikus hangulat fogadta a mérkőző feleket a csordulásig megtelt arénában. A lelátókon helyet foglaló ötezer szurkoló között mintegy százan a vendégeket buzdították. A magyar együttesből Törő és Lékai mellet Mikler kapus maradt ki.

A ljubjanai mérkőzésen tízet vágó Iváncsik Gergő vezette gyors ellentámadásból született a találkozó első találata, amelyre Spiler azonnal válaszolt a túloldalon. A folytatásban is fej-fej mellett haladt a két kőkeményen védekező együttes. A mieinknél Fazekas védései is kellettek az eredmény tartásához (3:3). A 9. percben Kavticnik révén a vezetést is átvették dél-nyugati szomszédaink, válaszként jókor jött az első hazai átlövés gól Mocsai Tamástól.

Ilyés kétperces kiskiállítását követően a játékrész derekánál Perez is pályára lépett, miközben mindkét oldalon a szélsők villogtak. Az első magyar büntetőt Iváncsik Gergő értékesítette, amelyre szintén hetesből válaszolt Kavticnik (16. perc: 8:8). Perez góljára sem kellett sokat várni, s Gál is feliratkozott a gólszerzők közé.

Mocsai Lajos időkérését követően Eklemovics helyén Császár Gábor kapott lehetőséget, majd a 21. percben Iváncsik Gergő révén a vezetést is visszavettük, ám a remeklő Skof kapus védéseinek köszönhetően továbbra sem tudtunk meglépni (22. perc: 12:12). A játékrész hajrájában is elsősorban a védekezések domináltak. Az ötperces gólcsendet ismét az idősebb Iváncsik-fivér törte meg, Spiler azonban emberhátrányban is betalált. Az utolsó minutumban Liszkai próbálta hatástalanítani Kavticnik hétméteresét, a világklasszis jobbszélső azonban ezúttal sem hibázott, kialakítva a 13:14-es félidei állást.

A fordulást követően Gulyás váltotta Iváncsik Tamást, a második félidő pedig ott folytatódott, ahol az első véget ért: ismét Kavticnik bizonyult higgadt ítéletvégrehajtónak. Sőt, Iváncsig Gergő gólja után ismét a hetes vonal mögé állhatott a Montpellier játékosa, aki ezúttal is túljárt Fazekas eszén. Támadásban döcögött a magyar szekér, amelyet kegyetlenül kihasználtak a vendégek, Zorman vezetésével pillanatok alatt öt volt Magyarország hátránya (36. perc: 14:19).

Hazai időkérést követően Schuch talált be. Nemzeti csapatunk küzdött becsülettel, amely Eklemovics révén háromra csökkentette a hátrányt. A szegedi Luka Zvizej kétperces kisbüntetését követően Iváncsik Gergő juttatta a hálóba a labdát a megítélt hétméteresből, majd Kavticnik akcióból is eredményes volt (40. perc: 17:20).

A folytatásban Eklemovics is elkapta a fonalat, két rendkívül fontos góljával ismét egyre csökkent a hátrány, a Mocsai-csapat azonban a közönség fergeteges buzdítása mellett sem tudott egyenlíteni. Sőt, a találkozó háromnegyedénél a tizenegyedszer eredményes Kavticnik révén ismét három volt közte (21:24).

Az újdonsült veszprémi szerzemény, Nagy Kornél duplájának hála továbbra is nyitott maradt a mérkőzés, majd Liszkai első védése után Eklemovics egyenlített (50. perc: 24:24). A kaput visszafoglaló Fazekas is extázisban védett, Iváncsik Gergő ismét bedobta a hetest (54. perc: 25:25).

Nagy Kornél átlövésével öt perccel a lefújás előtt ismét nálunk volt az előny, miközben szinte „felrobbant” az aréna a szurkolók által keltett hangrobajtól. Iváncsik Gergő ötezer embert ugrasztott talpra, miután büntetője szerencsés körülmények között a hálóba pattant Skofról. Így hárommal a lefújás előtt ott tartott a két alakulat, ahol a párharc elején. Klasszis balszélsőnk ismét hetest dobhatott, aki újfent nem rontott (29. perc: 28:25). Időkérésük után egy percük maradt a vendégeknek a veszprémi ünneprontáshoz, akik mindent megpróbálták, Fazekas eszén azonban nem lehetett túljárni az utolsó tíz percben.

A magyar nemzeti együttes összesítésben egy góllal múlta felül riválisát, s kiharcolta a részvételt a jövő évi svédországi világbajnokságra.

Férfi kézilabda világbajnoki selejtező, 2. mérkőzés:
Magyarország–Szlovénia 28:25 (13:14)
Magyarország: Fazekas – Iváncsik T. 1, Mocsai 1, Gál 1, Eklemovics 4, Ilyés 2, Iváncsik G. 12 (6). Csere: Liszkai (kapus), Perez 2, Laluska, Nagy K. 3, Császár, Gulyás 1, Schuch 1.
Szakmai igazgató: Mocsai Lajos. Szövetségi kapitány: Csoknyai István.
Szlovénia: Skof – Kavticnik 11 (6), Miklavcic 2, Pajovic, L. Zvizej 1, Zorman 3, Dobelsek 2. Csere: Skok (kapus), Pucelj, Spiler 4, Vugrinec, Zvizej M. 2, Skube, Gajic.
Szövetségi kapitány: Zvonimir Serdarusic.
Hétméteresek: 7/6, ill. 6/6.
Kiállítások: 8, ill. 8 perc.

Nyilatkozat

Mocsai Lajos: – Véleményem szerint a szlovénok összeszokottság és stratégia terén előbbre tart a mostani magyar válogatottnál. A héten nagyon nagy hangsúlyt fektettünk a taktikai felkészítésre. Fontos feladatunk volt a rendezetlen védelem elleni támadások kivédekezése.

Az ellenfél nagyon magabiztos, precíz kézilabdával kezdte a mérkőzést, amely nem lepett meg bennünket, még sem sikerült teljes mértékben megvalósítani az elképzeléseinket. A játékunk statikus volt, a beálló mélységi zárásai, s a befutások hiányoztak, illetve lassúak voltak. A félidőben ezeket a taktikai dolgokat megbeszéltük, s miután az ellenfél jelentős előnyre tett szert, s erőben visszaesett, el kezdett biztonsági játékot játszani, az eredményt tartani. A cseréink, s a sikeres indításaink beváltak, a játékosaim uralták a védőjátékot a fáradó ellenféllel szemben. Több mint tíz percig nem kaptunk gólt, s emberhátrányban szereztünk labdánkat. A végjátékra megtanultuk az ellenfél játékát. Sorsdöntő mozzanat volt, hogy az első félidőben alkalmazkodtunk, a másodikban pedig megelőztük a játékukat.

Ha a minőség hiányzott is időnként, a csapatom küzdeni tudása példaértékű. Csodálatos közönségünk előtt óriási győzelmet arattuk. Végtelenül boldog vagyok, hogy egy ilyen példaértékű morállal rendelkező csapatnak lehetek a vezetője, amelyet Csoknyai István kollégámmal karöltve sikerült kijuttatnom a világbajnokságra. 

Galéria
Káprázatos magyar győzelem!
Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.