Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Hajnalban óraátállítás!

2023. október 28. 14:45 // Forrás: MTI
Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára.

Az óraigazítás a vasútnál és a Volánbusznál is csak néhány belföldi és nemzetközi járatot érint, a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. Egyes vonatok az óraigazítás hajnalán 2 és 3 óra között megvárják az óraigazítást, és utána a téli időszámítás szerint közlekednek - közölte a Mávinform az MTI-vel. Ez érinti egyebek mellett a győri, az esztergomi, a székesfehérvári, a váci, a nyíregyházi és a békéscsabai vonalat, valamint a Szeged-Hódmezővásárhely vasútvillamost is. A nemzetközi vonatok közül külföldön éri az óraállítás például a brassói, a bukaresti, a müncheni és a zürichi, továbbá a Kijev-Bécs járatot. A Volánbusznál Érd és Diósd, Hódmezővásárhely és Szentes térségében, valamint a kiskunhalasi vonalon módosul egyes járatok közlekedése.

Hol áll most az óraátállítás eltörlése?

Néhány évvel ezelőtt uniós szinten felmerült az ötlet, hogy eltöröljék az évenkénti két óraátállítást, és egész évben ugyanazt az időszámítást használjuk – a folyamat azonban megrekedt. Ezen a héten a parlamentben is felmerült a kérdés. 

Balassa Péter (Jobbik) a keddi ülésnapon elmondta: az óraállítás ideje lejárt, mégsem történt előrelépés, így október 29-én hajnalban megkezdődik a téli időszámítás. Felidézte: az EU-ban mintegy ötmillió ember véleményét kérték ki, és csaknem 90 százalékuk támogatta az óraállítás eltörlését, és egy magyar felmérésen is hasonló arányban ellenezték azt a válaszadók. A Jobbik már 2015 óta szeretné megszüntetni az óraállítást, és a nyári időszámítást támogatják - tette hozzá.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában elmondta: 2020 óta a soros elnökséget betöltő tagállamok egyike sem tárgyalt az óraállításról, és a korábbi tárgyalások során is megosztottságot mutattak a tagállamok, ezért a kérdés nem haladt előre.  Hozzátette: a kérdés széleskörű, számos gazdasági és társadalmi területet érintő jellege miatt az óraállítás megszüntetéséhez az egész unióra kiterjedő hatásvizsgálat szükséges, és a megszüntetés gondos előkészítést igényel.

Változás tehát nem mostanában lesz. A nyári időszámításhoz 2024. március 31-én, húsvét vasárnap hajnalban fogunk visszatérni. 

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.