Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hajnalban óraátállítás!

2023. október 28. 14:45 // Forrás: MTI
Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára.

Az óraigazítás a vasútnál és a Volánbusznál is csak néhány belföldi és nemzetközi járatot érint, a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. Egyes vonatok az óraigazítás hajnalán 2 és 3 óra között megvárják az óraigazítást, és utána a téli időszámítás szerint közlekednek - közölte a Mávinform az MTI-vel. Ez érinti egyebek mellett a győri, az esztergomi, a székesfehérvári, a váci, a nyíregyházi és a békéscsabai vonalat, valamint a Szeged-Hódmezővásárhely vasútvillamost is. A nemzetközi vonatok közül külföldön éri az óraállítás például a brassói, a bukaresti, a müncheni és a zürichi, továbbá a Kijev-Bécs járatot. A Volánbusznál Érd és Diósd, Hódmezővásárhely és Szentes térségében, valamint a kiskunhalasi vonalon módosul egyes járatok közlekedése.

Hol áll most az óraátállítás eltörlése?

Néhány évvel ezelőtt uniós szinten felmerült az ötlet, hogy eltöröljék az évenkénti két óraátállítást, és egész évben ugyanazt az időszámítást használjuk – a folyamat azonban megrekedt. Ezen a héten a parlamentben is felmerült a kérdés. 

Balassa Péter (Jobbik) a keddi ülésnapon elmondta: az óraállítás ideje lejárt, mégsem történt előrelépés, így október 29-én hajnalban megkezdődik a téli időszámítás. Felidézte: az EU-ban mintegy ötmillió ember véleményét kérték ki, és csaknem 90 százalékuk támogatta az óraállítás eltörlését, és egy magyar felmérésen is hasonló arányban ellenezték azt a válaszadók. A Jobbik már 2015 óta szeretné megszüntetni az óraállítást, és a nyári időszámítást támogatják - tette hozzá.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában elmondta: 2020 óta a soros elnökséget betöltő tagállamok egyike sem tárgyalt az óraállításról, és a korábbi tárgyalások során is megosztottságot mutattak a tagállamok, ezért a kérdés nem haladt előre.  Hozzátette: a kérdés széleskörű, számos gazdasági és társadalmi területet érintő jellege miatt az óraállítás megszüntetéséhez az egész unióra kiterjedő hatásvizsgálat szükséges, és a megszüntetés gondos előkészítést igényel.

Változás tehát nem mostanában lesz. A nyári időszámításhoz 2024. március 31-én, húsvét vasárnap hajnalban fogunk visszatérni. 

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. ma 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. ma 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.